Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)
 • Ennakkoraivaus

  Merkitty: 

  Yleinen ohjeistushan on, että puut on kaadettava maahan asti, mutta tässäkin on nykyään vaihtelua. Pyrkimys toki on saada maahan, mutta joillakin vaikeammilla kohteilla käytäntö alkaa sanelemaan sääntöjä ja kaikkia raivattuja runkoja ei saa maahan asti ainakaan sellaisen ajan puitteissa, että hankinnoille pääsisi. Miten paljon nuo konkelot käytännössä haittaavat motomiehen työtä?

 • Gla Gla

  En ole motomies, enkä halua vastata sellaisen puolesta. Mutta konkelo-ongelma varmaan ratkeaa suurelta osin, kun tekee raivauksen ajoissa. Vuosi tai pari ennen hakkuuta on sopiva ajankohta.

  suorittava porras suorittava porras

  Pitäisi tehdä se raivaus vuosi -pari ennen hakkuuta. Konkelot haittaavat näkyvyyttä päivällä ja pimeässä. Kohollaan olevat tuoreet raivaustähteet puolestaan estävät näkyvyyden kiviin ja muihin maastoesteisiin . Suosilmäke osaa kätkeytyä hyvin sujuvasti raivatu risukon alle.

  Oma lukunsa tuoreilla raivauskohteilla on risujen tunkeutuminen motokouran mittapyörän ja puun väliin. Sopimattomia ja ylipitkiä mittoja seurauksena. Ajomieskin saa osan ”onnesta”kun kourassa on enemmän risuja kuin ainespuuta  sikinsokin ja ristissä.

  Kaikki raipat siis pitkälleen asti ja mieluiten vuotta ennen hakkuuta. Tällöin raivauksesta saadaan täysi hyöty. ..ja vuotta aiemmin työmäärä on jopa 10% pienempi.

  Raivaaja

  Itse tein juuri ennakkoraivauksen jossa iso osa jäi pystyyn. Tiheää metsää ja niin pitkää riukua että täysin mahdoton käsivoimin repiä alas. Ja raivaustaksakin pitäisi olla edullinen joten pelkkä sahaus ja kaatuu jos on kaatuakseen.

  arto arto

  Samoin meillä juuresta poikki jos kaatuu niin kaatuu. Kone miehet ei meillä arista niitä konkeloita, Sanovat että kaatuvalla puulla ne tippuu.

  jees h-valta

  Noin varmaan kuin arto meinaa. Mutta vielä parempaa jälkeä tekee omatoiminen metsänomistaja tekemällä raivauksen poltinpuusavottana jolloin haittaavaa ei jää juuri lainkaan. Kuten esim. minä.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Jees h-valta: ”Noin varmaan kuin arto meinaa. Mutta vielä parempaa jälkeä tekee omatoiminen metsänomistaja tekemällä raivauksen poltinpuusavottana jolloin haittaavaa ei jää juuri lainkaan. Kuten esim. minä.”

  Samaan olen yrittänyt pyrkiä, ertyisesti uudistushakkuilla. Toki minä teen sen polttopuu savottana.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  suorittava porras suorittava porras

  Mallisuoritusta voi katsella kuvasarjasta ”ennen ja jälkeen harvennuksen”/suorittava porras. Raivauksen teki ammattitaidolla viime keväänä kokenut ja tunnollinen metsuri. Valitettavasti hänen maallinen vaelluksensa päättyi traagisesti kuluneena kesänä  .  Muistan lämmöllä kaveria ,kun ajan kuvien kohteena olevan palstan ohi . Kehotin keväällä työnjohtoa huomioimaan metsurin ansiokkaan työn. Komeaa katseltavaa ihan valtatien varressa. Muisto osaavasta ja yhteistyökykyisestä ihmisestä.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Jätkä vois taas muistuttaa itseää asiallisesta kirjoitustavasta.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Samaan olen yrittänyt pyrkiä, ertyisesti uudistushakkuilla. Toki minä teen sen polttopuu savottana.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  – Kaada Taneli itsellesi vaan!

  jees h-valta

  Jätkä kyllä oikeassa puiden menekin suhteen. Kyllä 200m2 rintamamiestalon lämmintä pohjapinta-alaa ottaa osansa. Mutta ikkunat kyllä Pihlan muutaman vuoden takaiset eristyslasit kolminkertaisena. Ei falskaa. Vanhoissa seinissä joitain kohtia varmasti vielä heikoilla purumäärillä. Mutta ilmaakin pitää tulla. Ja koneellinen ilmastointi jäi viime rempassa vähän vaiheeseen. Mutta jos tässä sitten eläkeharrastaisi saneerauksen loppuun kuntoon laittoa. Kun tässä asun ja varmasti.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)