Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)
 • Ennakkoraivaus

  Merkitty: 

  Yleinen ohjeistushan on, että puut on kaadettava maahan asti, mutta tässäkin on nykyään vaihtelua. Pyrkimys toki on saada maahan, mutta joillakin vaikeammilla kohteilla käytäntö alkaa sanelemaan sääntöjä ja kaikkia raivattuja runkoja ei saa maahan asti ainakaan sellaisen ajan puitteissa, että hankinnoille pääsisi. Miten paljon nuo konkelot käytännössä haittaavat motomiehen työtä?

 • rööri roope

  Kyllä näre on ollu savossa tunnettu iät ja ajat.Ihmettelen jos jossain puhuvat närekoivusta.Yleisesti ennen puhuttiin savossa näremetsästa ja tarkoitettiin kuusimetsää.

  Ukko puhui kun tuli oravametsältä oli työläs homma saada ammuttu orava näreen latvasta kun se jäi kuolleena jumiin latvaan.Tarkoitti 25-30 metristä kuusta.Joskus kaadettiin se kuusi kun ei muuten saatu alas.

  Ohkasesta närestä ne närelenkit värkättiin.

   

  Metsuri motokuski

  Tuossa edellä mainitussa videossa jo huomaa sen että konekuski joutuu aika monta turhaa liikettä tekemään kun hän poistaa näkemäalueelta pieniä näreitä. Minusta tuossa olisi ilman muuta pitänyt tehdä jonkinlainen raivaus ja jos haluaa näreitä jättää niin jättää niitä sitten reilusti pienelle alueelle esim aarin tai muutaman aarin alueisiin. Kuitenkin sellaisiin kohtiin joissa ei harvennettavaa ole. Tämähän on jo nykyään ohjeissakin että jätetään metsäkanalinnuille päiväleporyteiköitä.

  Täytyy muistaa että monta turhaa liikettä se konekuski joutuu päivässä tekemään ja se on pois päivittäisestä tuotoksesta ja saattahan siinä harvennuksen laatukin jäädä huonommaksi kun tyviä ei näe kuusien takia. Eli vahinkoa saattaa tulla metsänomistajallekkin.

  Jätkä

  Eikä tuollaisen repimisen jäljiltä kannata odottaa tervettä kuusikkoa. Ainakin näkemäraivaus olisi pitänyt tehdä konekuskia varten, mutta tuossa on kyllä aluskuusikko selkeästi etuajassa, kun männikkökin on vielä keskenkasvuinen.

  Minä olisin hoitanut nuo kuusentapit ainakin viisi vuotta sitten pois, maksoi mitä maksoi.

  Metsuri motokuski

  Juuri näin kuten jätkä olisi tehnyt.

  pihkatappi pihkatappi

  Videon alikasvosta on alle 10000 kpl/ha. Ennakkoraivuu on tuollaisessa kohteessa helppo ja metsuri kaatelee yli hehtaarin päivässä niin että kaikki risut on maata vasten, eikä tarvi käsiä irrottaa sarvista risujen repimiseen tai katkoa juurikaan nojalle jääviä. Ihan erinäköistä on kun räippää on 5 kertaa enempi ja ollaan rehevän pohjan myöhäisessä ensiharvennuksessa. Eikä motokuskit niitä vaadi maahan repimään, kyllä ne ainakin täällä on ihan normaali järjellä varustettu. Tehkää joskus sellainen oikeasti vaikea kohde ja pistätte joka risun maata vasten, kolmasosa risuista revittävä latvoista irti ja puolet katkottava vähintään kaksi kertaa, aikaa menee kolme kertaa enempi kun että vain katkoo ja pahimmat rydöt vain pudottaa. Viime viikolla oli ennakkoraivuu, missä poistuma paikoin 100000 kpl. Niin paikoin aarilla tuhat risua jäätyneenä toisiinsa ja osa jäävien mäntyjen latvoissa. Oletteko käyneet edes perikuntien unohtuneissa metsissä, niitähän sitä nyt hakataan.

  Eikä noita urakoita lasketa kuvioittain raivaajalle, ryteikkö on ryteikkö. Motokuski tekee ronskimmin leveät urat ja ottaa pois isoja puita ja jotenkin selviää kaikki tuostakin. Kannattaa hoitaa taimikkovaiheessa.

  Puuki

  Missä firmassa raivataan samalla taksalla kaikki ?  Videon ennakkoraivuu olisi maksanut n. 150-200 €/ha  näkemäraivauksena,  ja jos on jossain 10 x enemmän raivattavaa, niin hinta on sen mukaisesti paljon enemmän.  Hoitamattomien metsien haltijat saa ylimääräistä arvonnousua toisten kustannuksella (ja toisin päin) , kun kaikki näkyy kuitenkin lopulta puun kantohinnoissa .

  oksapuu

  Niin…

  Aina pitää olla seuraavaksi myyntiin tuleva leimikko valmiiksi raivattuna. Nyt raivataan v. 2020 myyntiin tulevia kuvioita.

  Omassa metsässä tulee raivattua maahan asti, ei vaan saa katseltua niitä räippä konkeloita…

  Ps. Jesse varmaan saisi hepulin tuosta videon ali-kasvus kuusikon murjomisesta…

Esillä 7 vastausta, 41 - 47 (kaikkiaan 47)