Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)
 • Ennakkoraivaus

  Merkitty: 

  Yleinen ohjeistushan on, että puut on kaadettava maahan asti, mutta tässäkin on nykyään vaihtelua. Pyrkimys toki on saada maahan, mutta joillakin vaikeammilla kohteilla käytäntö alkaa sanelemaan sääntöjä ja kaikkia raivattuja runkoja ei saa maahan asti ainakaan sellaisen ajan puitteissa, että hankinnoille pääsisi. Miten paljon nuo konkelot käytännössä haittaavat motomiehen työtä?

 • jpjulku jpjulku

  Jos ennakkoraivauksen tekee pari vuotta ennen hakkuuta, niin johan siellä on uudet raipat tilalla.

  Gla Gla

  Itse teen polttopuut, poltinpuut tai mitkä tahansa, kaikki käy, vain tien varresta. Ei riitä siihen tarpeeseen ongelmallisia raivauskohteita. Tänä talvena on vuorossa vajaa hehtaari ennakkoraivausta, josta voisi rankoja kerätä, mutta en niitä puolen kilometrin päästä tien varteen haalaa. Hakkuulla ei ole kiire, joten puilla on aikaa painua maahan.

  jees h-valta

  Niin, Glalla pitää olla polttopuutkin asfalttibaanan asfaltoidulla levikkeellä tahi levähdyspaikalla. On nääs NIIN maastokelpoinen kuljetuskalusto hänellä. Mutta eihän tosiaan talon lämmitykseen kannata satsata esim. traktoria ja kärriä vaan kannattaa maksaa ennemmin sähköyhtiölle muutaman satasen kuukausieriä. Ja jos takkaan ei saa edes corollariippuvaisia klapeja nousee kuukausierä siitäkin jo taas satasia lisää. Minulla on tämän, kuten muidenkin talvien tätä ennenkin lämmityskulut kympeissä talvikuukaudet. Sähkölasku ei esim. värähdä mihinkään oli vuodenaika sitten kylmä tahi kuuma. Samojen kymppi-sinne, kymppi tänne heittoja. Perusmaksu nousee kyllä aika tasaisesti mutta kulutus ei.

  Jätkä

  Jos minulla olisi oikeaa talousmetsää, johon tekisin ennekkoraivauksen, mutta minulla ei olisi omaa metsään sopivaa kalustoa, värkkäisin raivauspuustosta kasat metsään ja sopisin ajomiehen kanssa ne siirrettävän lanssiin. kun minulla on klapikone ja traktori, rouhisin rangat korkealaitaiseen ja kyöräisin klapit liiterin nurkalle seuraavana syhksynä.Siitä sitten klapeja tarpeen mukaan tulisijoihin.

  Sähkölaskun ei pitäisi nyt vielä huimata, ei se viime talvenakaan oikein jännittänyt. Puuta vain pesään.

  kuusessa ollaan

  Vuosi ennen hakkuuta tehty ennakkoraivaus tekee sen, että talven yli kypsyneet raivatut rungot murenevat hakkuun yhteydessä, maisemallisestikin jälki paljon mukavamman näköistä.

  pihkatappi pihkatappi

  Nyt ei risut edes kallistu, vaikka pätkäisee tyveltä kahdesta kohti poikki. Kun poistuma on yli 7 metristä ja kiinni rehevän pohjan männyn oksissa, niin yksikään metsuri ei noita revi alas. Eikä yksikään motomies vaadi muutakuin että risut pitää olla katkaistu. Ajanmenekki raivatessa yli tuplaantuu, jos risut pitää repiä alas, toki on hoidettuja kohteita, missä voi jopa käyttää suunnattua kaatoa, mutta kun tehdään kuvioita missä ei koskaan ole tehty mitään, poistuma paikoin yli 100000 kpl, hakkuuseen jäävä puusto 3000 kpl niin poistettavat kallistuvat sitten yhtenä nippuna johonkin suuntaan, tai sitten jäävät kallistumatta, pienellä painilla joka risu kuitenkin katkeaa. Suorittavaporras tuijottaa joka asiassa omaa etuaan täysin järjen vastaisesti, taimikonhoidossa piti hänen mukaansa jättää 1000 runkoa pystyyn jne. Kannattaa miettiä mikä on järkevää, asioita voi katsoa putken läpi oman navan ohjeilla tai sitten yrittää nähdä kokonaisuuksia, ei fsc sertifikaattikaan salli että metsurin työ on mahdollisimman raskasta, siinähän nimenomaan on pyritty helpottamaan metsurin työtaakkaa, kone on tunnoton ja hyvä kuski tietää mikä on järkevää, kun osaa miettiä itsensä raivaussahan puikoissa.

  Apli

  Mä olen ennakkoraivuut pyrkiny tekeen ajoissa. Ainahan sinne tuppaa jotain jäämään pystyyn ei niitä nuolemalla tehdä kunhan suurin osa pois. Rehevällä maalla tuppaa äkkiä kasvaan takaisin.

  pikkutukki

  Jos räippä on tiukasti kiinni oksissa otan raivurilla pätkän pois alhaalta . Näkee , että poikki on ja jospa koura sopisi , lisäksi pääsee valumaan ja ehkä irtoamaan omia aikojaan .

  Gla Gla

  Jees, jos haluan päästä helpolla, miksi se oitää vetää överiksi?

  Aloittajan tapauksessa hommasta ei työläys poistu edes sillä, että tekee rangat klapeiksi.

  jees h-valta

  Muistaisin vain lukeneeni joskus investointieni mielekkyydestä jotain näillä palstan keskusteluilla. Miksi Gla pitää päästä helpolla? Siksikö että jaksaa pyörälenkille vielä illalla? Kerron nyt heti ennenkui vastaat että nämä kuntoilu ja metsänhoidolliset on helppo pistää samaankin pakettiin. Ei se miestä riko jos vain työergonomiaa muistaa vaalia. Ja ne sinun arvostelemasi ”turhan kalliit” investoinnit ovat ajan myötä kuitenkin yleensä osoittautuneet monipuolisessa kyvykkyydessään hyväksi olemaan nurkissa. Eihän noissa juuri käytännön kuluja ole kuin se investointi. Käyttö ja ylläpito lähes ilmaista. Samaan aikaan olen satsannut teihin niin että uudelle metsätilallenikin nytkin jo pääsisi vaikka henkilöautolla ja kärryllä puut hakemaan. Mutta kun se juuri rajoittuisi tien varsiin ja se ei minun poltinpuutarpeilleni riittäisi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 47)