Keskustelut Metsänhoito Hankintahakkuun kannattavuus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)
 • Hankintahakkuun kannattavuus

  Merkitty: 

  Kysymys paljonko sitä tappiota tuli tehdessä 110 kiintoa hankintahakkuuta hintaan 33.5€ kiinto ja ajo maatalousfortsonilla, vertailukohteena pystykauppa jossa kuidun hinta 15€? Oma palkka 12€, jää vielä 6,5€ josta ajo remontteineen polttoaineineen oli 400, teräketjun ja polttoaineet yhteensä 100€. Nyt kävin katsomassa palstalla, käskin moton harventaa tiheänlaiseksi, mielestäni työ oli jälleen vain 6 suoritus vaikka aihio oli hyvä kangas metsä niinkuin sahoille yleensä kelpaavat, harvaa tuli ja nyt siellä on kymmenkunta tuulen ja lumen kaatamaa hehtaarilla. Siinä omassa hankintatyömaassa hakattava metsä oli paljon hankalempi rytö, siitäkin tuli suht harvaa, mutta ainuttakaan kaatunutta runkoa ei löytynyt. Hakkuu jäljelle antaisin myös mittaamattoman arvon jos se on 10.

 • Tolopainen

  Kannattaa se kun jättää puolet kuluista pois. Matkakulut ja traktorin pääoma ja ylläpito, jos tuon Fordsonin  hinnalla olisi  aikoinaan ostanut metsää sen arvo voisi olla 200k€, tarktorin arvo nyt muutaman tonnin. Koneissa häviää aina rahaa

   

  pihkatappi pihkatappi

  Traktorin kulut kai ne tuossa se epävarmuus tekijä on. Jos ostat uuden kärryn ja kuormaimen olemassa olevaankin traktoriin ja teet vuodessa reilun sata mottia hankintaa, niin tappiota tulee, mutta paljonko, niin siihen ei kukaan osaa toisen puolesta antaa oikeaa vastausta ilman tarkempia tietoja, jos mielestään osaa niin osoittaa lähinnä tyhmyyttään.

  Itse olen asian laskenut näin. 5-7 euroa motille lienee kustannus puiden ajosta tien varteen vieraalla teetettynä, 125 motin ajo vie kaksi työpäivää aikaakin, eli 200 euroa lienee kustannus tuosta selkää rasittavasta ajan menekistä itsellekin. Jolloin traktorin, kärryn ja kuormaimen kulut kun saa 3 euroon motille, niin kannattaisi ajaa itse. Minulla ei noita vehkeitä ole, niin ei varmasti kannata hankkiakaan. Jos tuhlaa kalustoon 10000 euroa ja laskee vaikka 500 euroa vuodessa tasapoistona tuon, niin tuostahan tulee jo enempi kuin se 3 euroa motille, pitäisi saada vielä polttoaineet, korjauskulut ja jonkinlaista korjauskalustoa ja tilat kaikelle. Eli jos kaikki on jo valmiina tilanne hiukan eri ja tappio paljon pienempi.

  Olikohan kysymyksesi retorinen. Ilmeisesti korjuujäljen erinomaisuus oli se pointti, paljonko se oman traktorin käyttö lisää sitä erinomaisuutta?

  Jätkäpätkä

  Matkakulut vähennetään verotuksessa, ja tämä fordsoni on maksettu jo 80 luvulla ja hankittu aikoinaan muuhun käyttöön, joten ainoastaan käyttökulut. Vaihtoehtoisesti ajon olisi voinut teettää 600€ vieraalla ja siitäkin olisi saanut vähentää verotuksessa ja vastaavasti hakkuu olisi nopeampi tehä vieraan ajettavaksi mahdollisen ulottuvamman kuormaimen vuoksi.

  Jätkäpätkä

  Käytännössä olen laskenut että ajo ajettuna itse tai ajatettuna vieraalla on lähes sama, lähinnä miten tykkää tehä. Mutta miten on hakkuu? Oman palkan ja teetetyn ajon jälkeen jää vielä euroja ennenkuin ollaan 15 eurossa.

  Jätkä

  Tässäkin on paljon asioita, joiden yhteyteen voi liittää sanan JOS.

  JOS on sopivaa aikaa ja JOS tieto, taito ja asenteet riittävät ”virheettömän hakkuujäljen tekemiseen niin voi olla, että harvennusjälki on kiitettävä. Mutta JOS esim käsitys oikeasta tiheydestä perustuu täysin MUTU-tietoon, eikä paltalla tehdä mittauksia esim ajourien tiheyksistä, uran leveydestä, runkoluvusta , pohjapinta-alasta jne, niin pieleen menee enemmän tai vähemmän.

  Tein ensiharvennuksen aikalailla sopivaan männikköön, jonka maasto-olosuhteet olivat lievästi sanottuna vaikeat.

  Ajomieheksi sain yhden metsäkoneyrittäjän, joka oli vaihtanut aihetta VAPO:n turvesoiden puunajajaksi. Ajoi siis raivauspuustoa, ojalinjoja ja kantokuormia turvesoilta.

  Hän tuli lavetin kanssa ja katsoimme palstaa: Itkuvirttä alkoi vääntämään – Maasto kauhean epätasaista, upottavia hetteiköitä, jotka olin kyllä naamioinut hakkuutähteillä jne.

  Alkoi kuitenkin ajamaan ja ajon jälkeen iloitsi: ”En olisi uskonut, että noista pykälistä kone nousee kuormalla, enkä sitä, että nuo oksat ja latvat kantavat noin älyttömän hyvin.”

  Ammattitaito ja kokemus voitti siis ajokonemiehen ammattitaidon ja kokemuksen.

  Ajouria tehdessä on valtavasti apua siitä, että on ajanut harvennushakkuuta metsäkoneella ja nähnyt, mitä se kone tarvitsee ja mitä ei. Esim komen metrin ajoura, jatkuva mutkittelu, mutta kuuden metrin ajoura piikkisuoraan ovat molemmat hölmön tekeleitä.

  Lasse

  Yleensä hankintakaupassa kaikki puu menee kuidun hinnalla kun ei parrua osteta hankintana ja muutama tukki pätkitään kuiduksi. Omaa sahan kans tehtyä kauppaa kun katson niin kuitu 18e, pikkuparru latvaläpimitta 95mm 22e ja pikkutukki lat.120mm 25e, elikkä nämät kaikki olis mennyt hankintakaupassa kuidun hinnalla ja jopa vähän tukkia sekaan.

  Pystykaupan korjuujälkeen olen ollut tyytyväinen kun olen hakkuukoneen kuljettajan valinnut aina kaupaa hieroessa.

  Menninkäinen

  Ainahan noissa on epävarmuustekijöitä kannattaako vai ei. Jotain hajoaa niin ei kannata.

  Tukit menee meillä tukkeina. Hankintakaupan tukkiosuus oli lähellä 50%. Parrun ja pikkutukin ottajia ei oikein lähellä ole. Tai on tavallaan mutta eivät matkojen takia pysty kokonaishinnoissa kilpailemaan.

  pikkutukki

  Hankintapuun hinnasta vähennetään työn arvo ( jää 21,50 esimerkissä )  ja sitten muut kulut . Lisäksi oman työn arvo verovapaata 125 kuutiota saakka . Nämä kohentaa oman työn tulosta jos niitä haluaa ynnätä .

  Jätkäpätkä

  Eihän metsää voi hakata ainoastaan katsomalla taulukosta jäävän puuston tiheyden, on katsottava mitä metsä on ja paljonko kestää ottaa pois jotta luonnonvoimat eivät raiskaa loppuja. Tässäkin tapauksessa oli liian tiheäksi kasvanut josta oli tarkoitus ottaa vain latvat vapaaksi, ehkä kolmasosa pois, jotta ennenkaikkea pysyisi pystyssä. niin vain lähti sen taulukon mukaan, tämä ei motomiehiltä onnistu. Kyllä ne hankintatukit tukit meni 58€ hinnalla, 5 kiintoa niitä oli ja 3.5 kiintoa kuusikuitua 32.5€ parrua ja pikku tukkia tuosta ei olisi tullutkaan.

  merpe

  Tukista  makseaa hankinnalla melkein yhtä paljon kuin pystyyn.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 47)