Keskustelut Puukauppa hankintakauppa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 453)
 • hankintakauppa

  Millä selittyy, että kuusitukista maksetaan hankintana vähämmän kuin pystykauppapäätehakkuulla? Joo, toki on puuyhtiöille logistisesti helpompaa pitää korjuuketju omissa näpeissä, mutta ei sen nyt pitäisi noin rajuna hintavaikutuksena näkyä. Kuulostaisi kilpailuoikeuden näkökulmasta kestämättömältä.

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Näinhän se tilanne on tukin suhteen ollut jo pitkään, että hankintana saa korkeintaan saman hinnan kuin pystyyn.

  Syiksi on ilmoitettu hankintatukkien huono laatu, pienet toimitukset. Todellinen syy on se että firmat haluavat pitää hakkuutoiminnan omana hommanaan.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Jätkä

  Kyllä se laatu on aivan ykkös-sijalla tuossa vastustuksessa. Metsähallitus tekee hankintana ja laatu on jotain aivan muuta kuin hankintapinoissa. Sahalle toi isännät joskus sahattavaksi tukkeja ja kyllä ne olivat niin surkeita, että ei niistä montaakaan myyntikelpoista olisi löytynyt. -Kele kun 6 – 7 merisiä riukuja tuotiin, joiden tyviläpimitta ei olisi riittänyt myyntitukiksi ja niistä olisi pitänyt tehdä aina kaksi kpl 2×4 – jopa 2×5. Kantaviin rakenteisiin.

  Tukin teko on ammattilaisen hommia ja hyvien tukkien teko on hyvän ammattitaidon omaavan henkilön hommia.

  Kalle Kehveli

  Kyllä itsekin kun laudoiksi niitä sahailee, huomaa, ettei tuotakaan ”vähän kieroa” puuta olisi kannattanut ottaa. Tuleehan siitä sitten reilusti polttopuuta. Kyllä tukin tarkka ottaminen on ammattilaisen hommaa.

  Riippumaton ajattelija

  MH tekee toimituskauppaa, ei hankintaa. Siinä on vissi ero.

  Hankintakalikoiden hintaan on useampi syy.

  Hankintatukeissa on esimerkiksi logistiikkaongelmia. On vaikea tietää paljonko tavaraa todellisuudessa tulee tienvarteen ja milloin. Laatukin voi vaihdella. Käsin hakatut pölkyt täytyy vieläpä usein mitata pinolla. Aikaa siihen menee ja paljon.

  Toisaalta sahojenkin täytyisi vastata kysyntään sellaisella sahatavaralla, jonka saa kaupaksi. Näin ollen katkonnan optimointi tuottamaan sellaisia pölkkyjä, joista saa sahattua näitä dimensioita on sahafirman toiminnan kannalta välttämätöntä. Hankintahakkaaja ei paljoa mieti millaista pölkkyä saha tarvitsee, vaan pätkii puut annettujen mitta ja laatuvaatimusten mukaan.

  Jätkä

  Riippumaton ajattelija:”MH tekee toimituskauppaa, ei hankintaa. Siinä on vissi ero.”

  -No miten sen kuvittelet vaikuttavan tukkien laatuun?

  Riippumaton ajattelija

  Vaikuttaahan se usein siten, että toimituskauppaa tekevillä firmoilla on ammattilaisia koneen puikoissa. Hankintakauppaa voi tehdä kuka vaan

  metsänkasvattaja

  joskus  50-70  luvulla  oli  miehiä paljon metsätöissä  kaikki  puut  hakattiin miestyönä  moottorisahojakaan ei  tainnut  paljon olla  ja   hakkuumäärät kin  olivat  melkein  nykyluokkaa  mitenkähän  tukit  silloin  kelpasivat  yhtiöille  ja   sahoille  oliko  laatukriteerit  alempia , kun  nykyisin  yhtiöt  vierastavat  hankintapuuta

  Jätkä

  50 – 70 luvulla metsissä oli myös jakomiehiä, jotka merkkasivat katkaisukohdat kirveellä ja pätkäisivät yhtiön logon kummallekin puolelle katkaisukohtaa, veistivät kuoreen pilkan ja siihen pituus kynällä.

  Kyllä ne tukit olivat ihan hyviä. Omin päinkin tukkeja tehtiin, mutta siellä sitten mitalla tuli raakkeja, jota isännät sitten raahasivat sirkkelisahurille. Sanoin heille kyllä, että miksi te omaan käyttöön otatte kaikkein kehnoimmat. Valitkaa vain parasta, ei se ison firman tuloksessa näy, jos sieltä muutama tyvitukki puuttuu. Kyllä jotakin sellaisia ”tukkeja” tuli, että kylmästi vain sahattiin halki.

  Metsuri motokuski

  Ehkä tuon neuvon takia hankintahakkuu onkin hinnoiteltu niin kalliiksi ettei se kannata. Pieni ongelma yksittäiselle myyjälle, mutta suuri ongelma yhtiölle jolla on tuhansia asiakkaita.

  kim1

  Jokseenkin  potaskaa mitä hankinta hakkuun laadusta kirjoitatte,itsellä hankinta tukkia …,siis tukin osuutta mennyt tehdas mittaukseen 800 kiintoa,niistä ainoastaan muutama tukki pölkky mennyt raakkin latvalenkouden takia,enkä nyt kuitenkaan varman päälle ole pelannut,elikkä suosiolla nippanappa tapauksia kuiduksi tehnyt…

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 453)