Keskustelut Metsänhoito Havupuiden raivaus kesäaikaan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 98)
 • Havupuiden raivaus kesäaikaan?

  Olen tässä jo muutaman päivän raivannut 11 vuotta sitten istutettua kuusentaimikkoa. Alueella on jonkinverran luont. syntynyttä mäntyä ja lehtipuita, jotka eivät vielä ole haitanneet kuusten kasvua. Taimikon pituus on jo 4-6 metriä, joten kasvu on suorastaan huippu hyvä. Taimikon tiheys on sitä luokkaa että seassa olevia ”räkämäntyjä” ja epäkurantteja kuusiakin saa poistella huoletta. Sekä tietenkin lähes kaikki lehtipuut poistan.
  Mutta kun rupesi nupissa pyörimään ajatus että olisiko pitänyt tämä savotta jättää syksyyn? Mahdollisen juurikääpä-, tai muun lahottajasienivaaran takia?

 • mehtäukko

  Niin. Metsälaki ei velvoita hakkuussakaan käsittelemään alle 10cm havupuun kantoja.

  Kaipa se niin on ,että tutkijat ovat senkin hutkineet niin ettei kuppa osaa iskeä ko. kantoihin..?!

  Metsäkupsa

  Samaa olen itsekkin raivatessa pohtinut ja säästeltellyt kohteita vuosien varressa ns.syksyyn.No usein lunta ja räntaa oksille tulee,jolloin olen parempia kelejä jäänyt odottelemaan.Lopputuloksena alkaa olla hoitorästejä .

  Korpituvan Taneli

  Tuosta asiasta on keskusteltu ennenkin. Minulle ei ainakaan ole selvinnyt miksi pienet kannot olisivat vähemmän alttiita kuin suuret. Niitä pieniä tulee aika paljon kuitenkin tuollaisessa hommassa.

  Liekkö asiaa joku todella tutkinut, vai onko kyse vain oletuksesta ettei pieneen kantoon tartu.

  Terveisin: Korpituvan taneli

  Burl

  Asiaa on muistaakseni Lukessa tutkittu ja tuloksista raportoitiin parisen vuotta sitten.

  Juurikääpä tarttuu kai lähinnä kuolleeseen sydänpuuhun, jota pienissä puissa on niukalti ja vaikka kantoja olisi lukumäärällisesti paljon, sydänpuupinnan kokonaismäärä jää pieneksi.

  Arvelisin lisäksi, että kun kanto- ja juuripuun määrä on pienillä puilla pieni, lahoaa se suhteellisen nopeasti ja ympäröivien puiden tartuntariski jää vähäiseksi.

  Silti varovaisuusperiaatetta pyrin itsekin noudattamaan.

  Metsä_Tyyppi

  Olen ollut kuuntelemassa Luken Jarkko Hantulaa ja hän varoitti, että tutkimusten mukaan jo läpimitaltaan 2 sentin kanto voi levittää tautia. Esiintyi niin vakuuttavasti, että meidän tilan metsissä ei enää havupuita raivata ilman kantokäsittelyä, kun ilman lämpötila ylittää 5 astetta.

  Gla

  Kannattaa huomioida sekin, että kun raivauskohteessa on tarkoitus poistaa ylimääräisiä puita, poistettavien sijainti on tällöin lähellä säästettäviä. Vaikka pieni kanto pian lahoaisikin (tuohon uskon riskin perustuvan),  raivaustarpeen aiheuttava tiheys riskiä kuitenkin kasvattaa. Kun puun oksat ovat kiinni toisissaan, niin ovat myös juuret. Ja mitä vauhtia hyvässä kasvussa olevan kuusen oksat kuten myös juuristo leviääkään. Siinä saa lahottajat pitää kiirettä putsatessaan juurikääpää maaperästä tartuntaa uhmaavien kuusten levittäytyessä entistä laajemmalle alueelle.

  Apli

  Minä ainakin olen raivannut kaikkea silloin kun on aikaa, siinä menee yhtä lailla nurin havupuita kuin lehtipuitakin, meneekö riskillä? Enpä ole asiaa koskaan miettinyt… Näkyvät yhtiön mailla ja hallituksen mailla tekevän samoin.

  Tolopainen

  Jokainen voi raivata omassa metsässä silloin kuin huvittaa. Minä en kuitenkaan raivaa kuin syksyllä ja keväällä, en halua ottaa  riskiä sienitautien leviämisestä, kun ei ole mikään pakko.

  suorittava porras

  Toivottavasti ennakkoraivauksetkin tehdään ”hyvän sään aikana”eikä moton edellä kesähelteellä . Viileään vuodenaikaan vuosi pari ennen hakkuta on raivaus kaikkein mielekkäintä .

  Leevi Sytky

  Joo, olen tullut siihen tulokseen, että jätän loput kolmisen hehtaaria syksyyn. Miksipä ottaa riskiä kun noilla ei ole niin kiirettä. Ja onhan nautinto työskennellä kuulaana syksyisenä päivänä naama hangon keksinä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 98)