Keskustelut Metsänhoito Havupuiden raivaus kesäaikaan?

  • Tämä aihe sisältää 98 vastausta, 38 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 3 vuotta sitten AvatarMaraKet toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 98)
  • Havupuiden raivaus kesäaikaan?

    Olen tässä jo muutaman päivän raivannut 11 vuotta sitten istutettua kuusentaimikkoa. Alueella on jonkinverran luont. syntynyttä mäntyä ja lehtipuita, jotka eivät vielä ole haitanneet kuusten kasvua. Taimikon pituus on jo 4-6 metriä, joten kasvu on suorastaan huippu hyvä. Taimikon tiheys on sitä luokkaa että seassa olevia ”räkämäntyjä” ja epäkurantteja kuusiakin saa poistella huoletta. Sekä tietenkin lähes kaikki lehtipuut poistan.
    Mutta kun rupesi nupissa pyörimään ajatus että olisiko pitänyt tämä savotta jättää syksyyn? Mahdollisen juurikääpä-, tai muun lahottajasienivaaran takia?

  • Leevi Sytky Leevi Sytky

    Suorittava. Tämä minun ”havupuuraivaus” on samalla myös ennakkoraivaus ennen e-harvennusta. Hoidettu ja terveyslannoitettu kuusentaimikko tullee harvennettavaksi jo 20 vuoden ikäisenä. (?)

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kun jättää raivauksen syksyyn, niin pitää sitten malttaa jättää se tarpeeksi myöhäiseksi. Jos esim lokakuulla raivaa, niin pahempi riskihän se on kuin heinäkuulla.

    TErveisin: Korpituvan Taneli

    EbroForester

    Luken Tuula Piri piti pääkaupunkiseudun metsänomistajien tupaillassa maaliskuussa esityksen ”Mitä metsänomistaja voi tehdä juurikääpätuhojen torjumiseksi? Esityksessä on mm. seuraava info:

    • Pienet parisenttiset kannot voivat saada tartunnan ja levittää tautia viereisiin taimiin.
    • Aikaisessa vaiheessa saatu tartunta ehtii aiheuttaa paljon tuhoa kiertoajan loppuun mennessä

    Koko esitys, jossa kiitettävä paketti informaatiota juurikäävästä, löytyy PKMO:n ”aineistot” nettisivulta  http://www.pkmo.org/tapahtumien-aineistot/ 

    Terveisin Eero, pj PKMO ry

    Taviokuurna

    Ei pidä raivata havupuun taimikoita sienen leviämisen jaksolla. Kuinka mahtaa olla kantokäsittelyn laita energiapuun korjuussa ahertavissa pienissä metsäkoneissa ja puun poikki puristavissa kamppeissa?

     

    Pete

    Taas yksi syy tehdä taimikonhoidot ajallaan ja välttää energiapuuharvennukseen joutumista.  Varhaisperkaukset ajallaan ja jo siinä vaiheessa ylimääräisen havupuuaineksen poisto. Kylvö- jaluontaisten männiköiden taimikonharvennukset tulee tehdä alku- tai lopputalvesta. Jos kasvatusketju toimii niinkuin suositukset ovat, niin kylvömännikön taimikonharvennus tehdään 3-5metrin pityysvaiheessa ja lehtipuu on torjuttu jo aikaisemmin. ”Vesomisen ehkäisyn” takia taimikonharvennuksia ei pitäisi tarvita tehdä lehdelliseen aikaan.

    Giljotiinikouriinkin on kehitelty kantokäsittelylaitteita. Eniten niistä olisi apua jos siinä voisi levittää lehtipuun kannoille glyfosaattia… Todennäköisesti glyfoa voisi lisätä kantourean joukkooon pienen määrän ilamn ongelmia. Ei näitä laitteita taida olla asenneltu kovin moneen kouraan kun ”kysyntää ei ole”…

     

     

    Männyn tyvitervas on kuusen juurikääpääkin pahempi vitsaus ja muistelen jostain lukeneeni, että se nimenomaan tarttuu kuin ”häkä” kesäkuumalla tuoreeseen kantoon.

    mehtäukko

    En ali-arvio uhkaa, jos niin todella on.

    Metsähallitus ja firmat raivaavat kuitenkin täydellä höyryllä.Mhy:n ukot eivät edes ajattele moista…

    Jos raivattavaa on paljon ja joka vuodelle, voihan siinä pahka nousta ohimoon.

    arto arto

    3kk raivausaha huutanut, Pitäisi 150ha kaataa hyvällä alulla mennään, Jos kaikki pitäisi tehdä syyskylmillä ei taitaisi joutaa paljon lepäilemään 24/7 tahdilla eikä silti kerkiäis.

    Puuki

    Ainakaan pahimmilla tyvitervas- ja juurikääpäalueilla ei siis kannata kesällä/syksyllä havupuutaimikkoissa taimikonhoitoa tehdä.

    Keväällä ja kevätkesällä on usein niin kuivattavat ilmat että pienet kannot kuivaa nopeasti. Siihen perustunee tiedot pieniläpimittaisten kantojen kestävyydestä juurikääpätartuntaa vastaan.

     

     

     

    mehtäukko

    Noinpa aatteleisin…

    Kuntoilija

    Kevät etenee ja täällä Etelä-Suomessa alkaa keskilämpötilat pikku hiljaa kivuta viiden asteen yli, joten juurikäävän leviäminen lienee taas mahdollista. Vieläkö kaadatte havupuita kevään taimikonharvennuksissa ja nuoren metsän kunnostuskohteissa?

    Itse olen omilla nuoren metsän kunnostuskuvioilla tehnyt niin, että kesäkaudella olen raivannut lehtipuustoa ja sitten talvikaudella käynyt samat alueet uudestaan läpi ja laittanut havupuut sopivaan tiheyteen. Jälkimmäiset käynnit ovat olleet mukavan nopeita ja kivaa hommaa lehdettömään aikaan. Ensi talvikaudelle jäi pari hyvää noin 10-vuotiasta taimikonharvennuskuviota (kuusta ja mäntyä), joista saatan kesällä käydä raivaamassa jo lehtipuustoa ja poistamassa pahimmat piiskaavat koivut.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 98)