Keskustelut Harrastukset Hirrenveisto

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)
 • Hirrenveisto

  Merkitty: 

  Moniko palstalainen harrastaa hirsitöitä ja mitä on tullut rakenneltua?

   

 • metsänkasvattaja

  mutta  eikös se  ilmasto lämpiä , joten  säännöksiä  pitäisi  höllentää  ja  kumpi  on  loppujen lopuksi  parempi  hometalot  vaiko   hengittävä  ja  hieman  vetoisampi  hirsitalo ?

  Jovain

  Jos aidon perinteisen pyöröhirsipytingin haluaa laittaa, eiköhän puute ole hirsityöntekijöistä, tuskin kuitenkaan luvasta, ainakaan maaseudulla. Tuolla ilmastoinnilla tarkoitin vapaakiertoista ilmastointia ala- ja yläpohjissa, niin kuin hirsirakentamisessa on käytetty. Sekin on riittävä, verrattuna moniin umpirakenteisiin ja on todettu home vapaaksi.

  pystykorvat

  On tullut tehtyä salvostettuai itselle pyöreästä metsän puusta huvila, savusauna, ja neljä latoa.

  Puurtaja

  Kyllä itte samalla vaivalla tekisin leveämmästä pelkasta huolella varaamalla. Ja kyllä sen hirsitalonki homeeseen saa. Loppupeleissä rakentajasta ja käyttäjästä kiinni.

  Jätkä

  Joo-miehen ilmastointi lienee ”Ilmastointia”, joka ei toimi mihinkään suuntaan.

  Kyllä esim järeistä kuusitukeista saa seinän, jonka varauksetkin ovat vähintään 200 milliset.

  Pyöreästäkin hirrestä voi tehdä halkeamattomia hirsiä, kunhan kuoritut tukit ensin kuumakuivataan nopeasti kovalla lämmöllä.

  Sen jälkeen hirret varataan perinteisillä menetelmillä oikaisemalla saumojen kohtaa enempää kuin on pakko. aito pellavarive saumoihin ja kunnollinen tapitus.

  Rossipohja pitää olla kunnolla tuulettuva, yläpohjaan ei muovia.

  Hirsitalon hengittävyys perustuu siihen, että seinähirret imavät sisäilmasta kosteutta ja luovuttavat sitä tarvittaessa sisäilmaan. Läpihengitys on taas vain falskaamista.

   

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Toisin sanoen, siis myös paloista liimatut hirret toimivat kosteusteknisesti oikein vaikka käytetty liima ei olisi niin sanottua hengittävää sorttia?

  arto arto

  Meillä hirsinen luhtiaitta 2 kerroksinen vanha ikä museotutkijan mukaan yli 430v. Kyllä ne aidot hirsirakennukset kestää.

  Jovain

  Kieltämättä kauneus on katsojan silmissä. Aitoa pyöröhirsiseinää on vähän julkisessa rakentamisessa. Sitä mm. kaavoitus määrittelee. Käytetään enemmän lomarakentamisessa ja lomakeskuksissa, jonne se myös hyvin sopii. Mutta eikö myös estetiikka, esteettiset arvot tai ripaus glamouria, voisi olla eduksi myös muussa rakentamisessa.

  Visakallo Visakallo

  Haapa osoittautui yllättävän hyväksi pyöröhirsimateriaaliksi. Harmaantui todella kauniisti, ei halkeillut eikä vääntynyt. Normaali tapitus riitti. Moni on erehtynyt luulemaan kelomökiksi, vaikka tarpeet eivät maksaneet kuin satasia!

  Jätkä

  Anneli. Liimahirret liimataan verkkomaisella liimalla, mutta ratkaisevaa on, kuinka paksu lankku on siinä sisäpinnassa, jos se on vain lauta, niin se ei paljoa hengitä. Myös seinän pintakäsittely voi estää hengittämisen. Voidaan tehdä hirttä myös liimaamalla lankkuja lappeelleen, jolloin liimasauma ei uhkaa hengitystä.

  Hengittävän rakennuksen voi tehdä myös koolaamalla ja eristämällä vaikka selluvillalla tms, kunhan ei seinän sisäpinnan tuntumassa ole höyrysulkua, ei kaksinkertaista lateksimaalia, eikä muovitapettia tms.

  Hengitystä tekee myös kalustus, eli puiset huonekalut, vaatteet kaapissa, kirjat hyllyssä  jne…

  Jos Hirsi / – puutalon lakkaa venelakalla ulkopuolelta, niin ne tummat pilkut lakan alla ovat joko hometta tai sinistäjäsienen aiheuttamia. Kannattaa hirsirakennus maalata oikein tummalla maalilla, ellei käytetä multamaalia.

  Käsittelemätön hirsiseinä kestää kuten arton panoaitta : Niin kauvan, kun alta kulkee ilma kunnolla ja katto ei kovin pahasti vuoda.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)