Keskustelut Harrastukset Hirrenveisto

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 76)
 • Hirrenveisto

  Merkitty: 

  Moniko palstalainen harrastaa hirsitöitä ja mitä on tullut rakenneltua?

   

 • Tolopainen

  Hirsiseinä eristää heikosti lämpöä sitä ei kannata ajatellakaan ilman lisäeristystä ja sitten tulee homehtumisongelma. Ei oikein sovellu nykyaikaiseen rakentamiseen, kun taloihin asennetaan ilmanvaihto, eikä ilman tarvitse vaihtua hirsien raoista vetona.

  Rukopiikki

  Omilla puilla ei paljoa rakentamisen hintaa alenna. Rungon osuus on pieni koko hinnassa. Pelkkä hirsirunkohan ei ole talossa vielä mitään. Rakentaminen on nykyään aika kallista verrattuna vaikka siihen 80-lukuun.

  pystykorvat

  Hirsiseinien sisässähän se on suomen kansa asunut  tuhatmäärin vuosia. Miksi se ei nykyisin tarkenisi.. Taitaa olla niin että hirsia käytetään  toistaiseksi eniten  vapaa-ajan asuntojen rakentamisessa ja matkailukeskusten rakennuksien  rakentamisessa.  Ja silloin usein hongasta.

  Mutta hirrenveiston kanssa  ei höylähirresta tehdyllä rakennuksella ole juurikaan yhtäläisyyttä. Teollisien tuotteiden  pinoaminen ei ole hirrenveistoa.

  Rukopiikki

  Kyllä. Ja savupirttihän se pitää olla jos perinteitä noudatetaan. Ihan on humpuukia nämä uloslämpiävät. Röppänä riittää.

  pystykorvat

  Kyllä savusauna korvaa sen savupirtin. Sinnehän voi mennä kesken lämmityksen aistimaan menneiden polvien asumistunnelmaa.

  pystykorvat

  Tämähän se on hirrenveistossa rankin vaihe jos ei vuole puuta tuoreena.. Jotkut käyttävät kaikenlaisia Vuolu-Kalleja ja vastavia  moottorisahan lisävekottimia tai lastuavaa rälläkänterää.  Edellisenä vuonna petkeleellä esikuorittu  petäjä on aikalailla ”rautautunut” seuraavana kesänä mutta eipähän sitten halkeile. Ja kaunein jälki tulee  mielestäni vuoluraudalla. Patitkin silenevät parhaimmilleen.

  PICT0550

  Puuki

  Hyvä kunto ja paljon  aikaa pittää olla joka vuoluraudalla  isomman kämpän hirret kuorii.  Varmaan hyvä jälki tulee , ei sillä.

  Mammuttihirsi esim. tekee 28 cm paksusta hirrestä  mökkejä.  Lämpöarvo riittää ilman eristystäkin myös talviasumiseen.

  pystykorvat

  Oikeassa olet. Aikaakin siinä menee. Ei tuokaan kehikko hetkessä noussut kun viikonloppuina kävi aina muutaman hirren salvostamassa 150 kilometrin päästä. Minulla tuo parkkaaminen tuli opittua jo keskenkasvuisena. Olinkohan 16v kun parkkasin savotassa puhtaaksi parhaana päivänä 320  kpl nelijalkaista  koivupölliä. Enpä ole kuullut kenenkään enempää tehneen.  Mutta siinä se kunto kasvoi ja hartiat levenivät.

  Mettämakuri

  Tolopainen se asuu valesokkelipuolitiili talossa ja kärsii ilma(sto) ahdistuksesta aamuisin.

  Kumikettu

  Pystykorvat olisivat kyenneet kisaveikoksi kuuluisalle Kaarlo Alvarille parkkuulansseilla. On tietysti hommaa, jossa on oltava nuori, jäntevä ja tekniikka sekä rauta huippuunsa hiotut.

  Itselläni on ensimmäinenkin jäänyt kuorimatta, mutta oppi hirsityöstä kiinnostaa, koska rakennuksia puuttuu tonteiltani ja jonkinlaista hirsitavaraakin metsästäni löytyy. Haapaisen saunan haluaisin saada tehdyksi ensimmäisenä. Se vaatii sitä, että enimmät ruuhkavuosikiireet hellittävät.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 76)