Keskustelut Harrastukset Hirrenveisto

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 76)
 • Hirrenveisto

  Merkitty: 

  Moniko palstalainen harrastaa hirsitöitä ja mitä on tullut rakenneltua?

   

 • pystykorvat

  Laskinpa tuossa puiden määrää ja  hintaa vastaavalle mökille kuin minulla on.

  Tukkipuuta näyttäisi menevän kehikkoon 39 m3. Sehän tekisi 60 euron kuutiohinnalla 2340 euroa. Eli ei paljon mitään. Painoa kehikolle tulisi 15-16 tonnia. Eli samankaltaisella hinnalla talotehdas hankkii hirsiraaka-aineen jos ei noteerata kuljetuskustannusta  tuommoiseen 45-50 neliön mökkiin  jossa käytetään höylähirttä eikä mitään pitemmälle jalostettuja liimapalkkeja.

  Lautatavara ja lankut  teki minulle kiertävä sirkkelisahuri noista samoista tuulenkaadoista joista tuli runkokin.

  Minulla on kyllä jossain  arkistoissani kerättynä kaikki laput kustannuksista mitä omatoimirakentajalle koitui.. Enpä nyt muista missä kyseinen  mappi piileskelee. Pystyn laskemaan hyvin tarkastikin mitä mökki maksoi kun olin itse ilmainen työntekijä ja tein kaiken itse piipunmuuraus mukaanlukien. Takka piti teettää  varmuuden vuoksi muurarilla ja puiden ajo tontille Ponssemiehellä.  Kävi siinä tuttu kaivurimieskin  kaivelemassa ojaa tienvarteen ja kuoppia perustustolpille.

  Suurinta osaahan tuossa  vieraalla teettämisessä ovat palkat ja palkan sivukustannukset, kohtuullinen tai pikemminkin kohtuuton yrittäjävoitto jos tekijä on firma.

  Jätkä

  Anneli. Hirsirungon hirret voivat olla hyviä, taikka Tollomaisia. Jos rungot ovat huonolaatuisia, on jo niiden kuoriminen ja oksankyhmyjen veisteleminen huomattavan työlästä. Joku Etelä-Pohjalainen veistäjä tekisi varmaan mielellään omalla rantteellaan sinulle hirsikehikon, toisi sen paikalle, tekisi pilariperustukset, mökin puuvalmiiksi -ovi ja ikkuna-aukot valmiina, Rossipohjan, lattian, välikaton, vesikaton jne. Osaksi työpalkkaa hän voisi tehdä paluukuorman tontin hirsiaihioiksi kelpaavista puista. Mahdolliset vesijohto-ja sähköasennukset varmaan paikallisethoitaisivat, samoin keittiökalusteen ja-koneet.

  Minulla on pari oikeaa hirsirakentajaa tuttavina, jos kiinnostaa. Heistä jompi/ kumpi voisi tehdä tarjouksenkin, taikka jopa molemmat.

  Rukopiikki

  Halpaahan se rakentaminen 40-vuotta sitten oli verrattuna tähän päivään. Nykyään jo sirkkelisahuutus tuppaa olemaan niin kallista, että valmiin tavaran saa halvemmalla ostamalla. Rungon osuus on muutenkin asuinrakennuksen hinnassa pieni.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Kiitos Jätkä tarjouksesta! Tuollainen vaihtoehto saattaisi kiinnostaa päärakennuksen kohdalla. Muutama iso mänty on vielä metsissäni pystyssäkin. Tarkoitus olisi aloittaa perinteisesti eli ensin pystyyn venevaja, saunatupa ja talousrakennus. – Isäni muuten veisti syntymäkotini pihapiirissä hirsikehikoita 1960-luvulla.

  metsänkasvattaja

  huoneiden  mitoituksessa  kannattaa  suosia   selkeitä   ratkaisuja.  riittävän  isoja  huoneita  ei  ”sopukoita”.   huonekorkuutta  saa olla   reilusti   antamaan   tilantuntua . erilliset  kattotuolit  ovat  nykyään  melko   halpoja  ei  tarvitse   kolmioita   tehdä  hirrestä  ja  painuminen  on  helpommin  hallittavissa

  Jovain

  Ja yleensä ei kannata tinkiä mistään, jos pytingin laittaa ja kannattaa varmistua siitä, että hyvää tulee. Kannattaa jo lupatarkastajalta kysellä, mitä vaaditaan, jos talviasuttavan eli vakituiseen asumiseen tarkoitetun hirsirakennuksen laittaa. Siitä kannattaa lähteä ja kunnon perustuksista alkaen.

  Jovain

  Tuo kustannuspuoli, jos omana työnä ja omista puista tekee, saa nollan kustannusarviosta ottaa pois. Hirrenveistäjällä paikan päällä teetettynä tai tuotuna, kilpailee myös hinnalla. Sata neliöisen kartanon (200 000), jossa on tilava tontti ja tarvittavat rakennukset, saa vapailta markkinoilta tuon yhden tarjottavan hirsirakennuksen hinnalla. Jos onnistuu löytämään ammattitaitoisen hirrenveistäjän tai veistäjäparin, onhan se vaihtoehto. Myös tuo Puukin pyöröhirsisahuri siirrettävällä kalustolla on vaihtoehto. Ja eihän talotehtaat tarjoa perinteistä hirrenveistoa, on löydettävä omansa. Perinteistä hirrenveistoa tarjoavat yritykset ja veistäjät.

  Tolopainen

  Kun hirren veistäjä tekee hirsitalon, onko kyseessä veistos.

  Jätkä

  On huomattava ero, rakennetaanko talviasuttava vapaa-ajan asunto, vai vakituiseen asumiseen tarkoitettu asunto.

  Haja-asutusalueella voi olla niin, että kunta ei myönnä rakennuslupaa vakituiselle asuirakennukselle. Talviasuttavalle kyllä. Periaatteessa ei voi edes kirjojaan muuttaa, jos kunnassa ollaan tarkkoja.

  Asuintalot voivat silti olla vaikka täsmälleen samanlaisia ja samoilla varusteilla, mutta lupa ei vain heltiä, tarkaan ajatellen käyttö voi olla aivan sama, mutta kuitenkin vakituisella asuinpaikalla on oltava eri osoite.

   

   

   

  Jovain

  Onhan siinä veistetyssä hirsitalossa tekijän leima ja kannattaa heti kerralla tehdä vakituiseen asumiseen tarkoitettu rakennus. Ei ole esteenä sitten kirjoille pääsemiseen.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 76)