Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 152)
 • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

  Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

  Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

  Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

   

   

 • Gla Gla

  Mehänpoika: ”Gla:lle! Kirjoita hakukenttään: Hirvet hotkivat hiilinielua. Sitten entteriä ja lue otsikon mukainen teksti. Tiedät sitten paremmin miten asiat ovat.”

  Olen lukenut tuon aikanaan lehdestä, ei siinä enää mitään uutta ollut. Vai kirjoitinko jotain muuta jossain kommentissani?

  mystinen_metsätyömies

  Pyysin perustelemaan, enkä kirjoittelemaan kuvitelmiasi. Toivottavasti et sentään itse usko noihin juttuihisi.

  Ei ruotsissa noin isoa hirvikantaa olisi jos siitä ei hyötyisi maanomistajatkin,silloin metsästäjillä ei olisi maita missä metsästää

  Gla Gla

  Suorittava: ”Ajatelkaapa , että ei olisi metsästäjiä rajoittamassa VAPAAEHTOISESTI  hirvikannan kasvua. Kuka sitten hoitaisi homman.”

  Yrität varmaan kysyä, kuka hoitaa homman, kun metsästäjät ovat saaneet kasvatettua kannan 10-kertaiseksi tilastoinnin alkuaikoihin verrattuna. Ensin rajoituksin, rauhoituksin ja kitkemällä salametsästystä, sittemmin myös vaikuttamalla kannan rakenteeseen maksimaalinen tuottavuus tavoitteena.

  Kalle Kehveli

  Kyllä hirvi syö männyn kuortakin, jos muuta ei ole. Silloin menee varttuneemmatkin metsät. Kokemusta on. Hirvenmetsästys pitää vapauttaa jokamiehenoikeudeksi ja metsästysaika elokuusta maaliskuuhun. Myös ulkomaalaiset saisivat metsästää ilmaiseksi.

  Kalle Kehveli

  Ruotsissa ja norjassa hirvisaaliista kuuluu heti suoraan puolet maanomistajille. Hirviä siedetään tällöin paremmin, mutta ei se tuhoja poista.

  suorittava porras suorittava porras

  Ratkaisevin tekijä hirvikannan kasvuun on alunperin  ravintotesurssien lisääntyminen. Näin on ollut aina ennenkin ja tulee olemaan vastakin. Metsästäjien pyyntihalukkuus voi olla jatkossa oma haasteensa kannanhallinnassa. Ravinto ei tule loppumaan, mutta metsästäjät keksivät äkkiä mielenkiintoisempaa tekemistä, jos hirviä on nykyistä vähemmän. Tilanne kuitenkin ”korjautuu”hyvin nopeasti,kun metsästyspaine vähenee. Tämän alkua voi jo varmuudella ennustaa ,koska vasoja ja naaraita ei ammuta suunnitelman edellyttämiä määriä. On aloitettu varmistelu, jotta riista ei vähene liiaksi. Tästä ei sitten voi osoitella riistaviranomaisia. Päätöksen tekevät metsästysseurat tahollaan niillä perusteilla ,jotka kokevat vastaavan omaa reaaliaikaista näkemystään. Pyyntilupia on kuitenkin reilusti yli tarpeen ja naaraita kehotetaan kaatamaan enemmän ,kuin uroksia. Tilastot kuitenkin kertovat ,miten tosiasiassa on käynyt. Naaras on edelleen ”pyhä lehmä” ja ihan kaikkia lupia ei haluta käyttää.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  LUKE:

  -Suomen hirvikanta kehittyi 1980-luvun huipputasolle jatkuvasti parantuvan ravintoresurssitilanteen ansiosta.

  -Viimeisen 40-vuoden voimakkaan kannanvaihtelun luonnehtiman ajan talviravintoresurssitilanne on jatkuvasti heikentynyt.

  -Metsävahinkojen määrä on vastaavasti kasvanut.

  mystinen_metsätyömies

  Ei se hääviä ole puolet syksystä pyytää tyhjää, koska hirviä ei vaan ole. Ihan oikein riistakeskus neuvoo ampumaan naarasvoittoisesti koska ei naaraat yksinään vasoja tee ja naaras/uros suhde on väärä

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Niinpä. Jokaisesta naaraasta putkahtaa joka vuosi uusi vasa tai kaksi, uroksesta ei yhtään.

  Suurin ongelma on Lounais-Suomessa ja Pirkanmaalla jossa hirvieläimet hotkivat kaiken, myös linnunmunat ja poikaset jos kohdalle sattuu.

  Gla Gla

  Suorittava: ”Paljon myös arvostellaan metsästäjiä siitä, että auttavat riistaeläimiä selviytymään talven yli niitä ruokkimalla. Sitä samaa tekevät henkilöt ,jotka pitävät linnuille ruokinta-automaatteja. Siinäkin autetaan luonnoneläviä  .”

  Miten minun lintulautani liittyy sorkkaeläinpolitiikan kutistamaan hiilinieluun?

  ”Saman tekee tietämättään myös taimikonhoitoon leväperäisesti suhtautuva kansanosa. Pitävät ”ruokinta-automaattia”(=risukkoa) taimikossaan  juuri silloin ,kun vahinkojen mahdollisuus on suurin. Jos puolet varhaisperkauksista jää tekemättä ,on turha valittaa hirvivahingoista. Puutteet taimikonhoidossa ovat paljon suurempi uhka hiilinielun kehittymiselle, verrattuna sorkkaeläinen tekosiin.”

  Jälleen kerran pitää muistuttaa siitä, että puhutaan hirvieläinten vaikutuksesta hiilinieluun. Voit aloittaa uuden viestiketkjun, jossa keskustellaan raivaamattomuden vaikutuksesta hiilinieluun. Tai vaikka uusiutuvien puutteen seurauksena tapahtuvasta fossiilisten raaka-aineiden käytön vaikutuksesta hiilipäästöihin.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 152)