Keskustelut Metsänhoito ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 672)
  • ”HIRVET HOTKIVAT HIILINIELUA”

    Merkitty: 

    Kyseinen artikkeli julkaistu metsälehdessä 25.3.2021, mutta kommentointi on jäänyt vähäiseksi. Erikoisesti hirvipolitiikan vaikutus metsien hiilinieluun ja ilmaston lämpenemiseen, sekä myös luontokatoon talousmetsissä, kaipaisi uusia ajatuksia.

    Artikkelin julkaisusta on aikaa yli 8 kk, mutta uutisoinnin sisältö on juuri nyt ajankohtainen. Tuore ympäristöministeri Emma Kari TV-keskustelussa painottaa ilmastokriisin ja luontokriisin torjunnan tärkeyttä. Hänen mukaan esimerkiksi luontokriisin (luontokadon) ratkaiseminen on kokonaan meidän omissa käsissämme. Se ratkeaisi EU:ta myötäillen 30%:n suojelulla vanhoista metsistä alkaen.

    Ainakin minusta tuntuu siltä, että ikääntyneet hirvestystä harrastavat ”jäärät” EU:n ilmastopaneelissa eivät halua vähentää hirvikantojaan ja metsästysmahdollisuuksiaan niin vähäisiksi, että myös lehtipuilla ja männyllä olisi paremmat onnistumisen mahdollisuudet metsiä uudistettaessa.  Sehän olisi selvä vaihtoehto tuollaisille ylisuurille suojelupinta-aloille. Koivumetsät kestäisivät paremmin terveinä ilmaston lämmetessä.

     

     

  • mehänpoika

    <p>Tämän keskustelun aihe, ”hirvet hotkivat hiilinielua”, perustuu Norjassa julkaistuun tutkimukseen. Samanlaisia tutkimuksia on tehty Suomessakin, mutta tutkimustuloksia en ole nähnyt. Tutkimustulokset ovat jääneet pelkiksi uutisoinneiksi.</p><p>Hirvet siis ravintokäyttäytymisellään heikentävät metsien hiilensidontaa, koska hirvi on metsää uudistamisessa ollut ohjaamassa puulajia kuuselle. Kuitupuumittaisena hirvien aiheuttamat kuusien tyviosien kuorivauriot ovat olleet melko yleisiä jo pitkään ensiharvennetuissa kuusikoissa. Vain taimiasteella kuusi on säästynyt suhteellisen hyvin hirvien talviruokailusta. T</p><p>änään klo 20.00 suorassa TV1:n ohjelmassa, ”Viimeinen sana”, Suomen pitkäaikainen ilmastopaneelin puheenjohtaja, Markku Ollikainen, ohjeisti Suomessa pohdittaviksi: ”miten hiilineutraalisuus saavutetaan, nieluun katse”.</p><p>En huomannut hänen mainitsevan mitään fossiilisista polttoaineista ja niiden käytöstä luopumisesta. Joku uudempi vähäpäästöinen energiamuoto oli ohjelmassa esillä. Ilmastotieteilijä Kerttu Kotakorpi ja HS-toimittaja Jussi Pulliainen ihmettelivät Ollikaisen ohella sitä, että Suomen hallitusohjelmassa ilmastomuutoksen hillitsemisen tarvetta ei oltu huomioitu.</p>

    Gla Gla

    Luontoradio (11 min) tarkkailemassa hirviä:

    https://areena.yle.fi/1-68816829

     

    Metsuri motokuski

    https://areena.yle.fi/1-68487553

     

    Kaikille hirvien ystäville niin nyt olis live kuvaa tarjolla ruotsin hirvivaelluksesta talvilaitumilta kesälaitumille.

    Visakallo Visakallo

    En tiedä hiilinieluista, mutta eilen näytti kieltämättä aika pahalta, kun kävin tarkastamassa, mitä muutaman vuoden ikäisille kylvömännikön taimille talven jäljiltä kuuluu. Taimet olivat kyllä tallessa, mutta lähes koko alue oli kuin se olisi niitetty niittokoneella  n. 25 cm sänkeen! Alueella ei ollut vieraillut mikään pyörillä kulkeva kone, vaan neljällä sorkalla varustetut männynlatvanielut. Olivat ruokailleet lumen päällä näkyneet latvat tasakorkeuteen. Jos jotain myönteistä asiassa etsii, niin ainakin sen, että taimikko on nyt kauttaaltaan paskalla lannoitettu, ja etten onneksi ollut istuttanut ko. aluetta, vaan kylvänyt sen!

    Metät kunnossa!

    Hei Visa! Tuttu tilanne! Tuskin menee montaa minuuttia kun saamme jo kommentin, että marginaalista se syönti kyllä yleensä aina on ja varmasti vaan jostain nurkasta vähän nypitty…..varsinkin nyt kun hirvikanta on ihan pohjamudissa ja metsästysporukat on jo sulattamassa kiväärit auroiksi….

    suorittava porras suorittava porras

    Ajatelkaa positiivisesti . Luontainen hirvikanta olisi keskimäärin kuusinkertainen nykyiseen verrattuna ,jos tilanteeseen ei olisi puututtu. Vaihteluväli 7-50 hirveä tuhannella hehtaarilla. Nyt hirviä esiintyy korkeintaan puolet tuosta minimimäärästä. Tämä ei tietysti Visan mieltä lämmitä. Pahemminkin voisi olla. Tuota luontaista minmimäärää oltiin lähellä yli 20 vuotta sitten. Luontainen tila lähenee tästä eteenpäin sitä mukaa ,kun metsästäjät vähenee tai metsästys käy muuten mahdottomaksi.

    Gla Gla

    Saanko käyttää tuota repliikkiä raivausrästienkin kohdalla. Millaisia puustot olisivatkaan, jos luonto hoitaisi raivaukset.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kernaasti . Puolet uudistusaloista on jo nyt huonossa kunnossa eikä osa aukoista uudistuisi ollenkaan.t

    Ei muuten tunnuta kannettavan huolta siitäkään ,että hyönteistuhot ovat viisinkertaistuneet viidessä vuodessa. Korvauksia oli maksettu jo vuonna 2022 kolme kertaa enemmän verrattuna hirvivahingoista maksettuihin summiin ja pahentuneet tuhot vuodelta 2023 ovat vielä korvaamatta . Hirvien ja hirvimiesten kontolle näitä murheita on sitten turha siirtää. Ne kuusikot ,joissa tuhoja ilmenee on perustettu aikaan ,jolloin hirvi oli harvinainen ja jopa rauhoitettu.

    Vanhojen metsien suojelu ja jk tulevat lisäämään tuhoja kypsässä iässä olevissa metsissä. Näiden rinnalla muutama pienialainen hirvien aiheuttama laadunalenema satunnaisissa taimikoissa on kohtalaisen pieni murhe.

    Tilanne voi tosin muuttua haastavammaksi, kun parituhatta sutta yrittää pitää metästyksen estymisen seurauksena syntyvää 20 hirven/1000ha kantaa kurissa . Paikoin jopa suurempaakin. Siinä kulluu tricopurkki jos toinenkin ,mikäli mo uskaltaa mennä sitä levittämään .

    PS . Metsästyksessäkin voi ilmetä varovaisuusperiaate samoin ,kuten taimikonhoidossa. Isäntä jättää taimikkoon ylimääräistä puuainesta varmuuden vuoksi . Samaan voivat metsästäjätkin syyllistyä. Vaikutukset ovat kuitenkin mittasuhteiltaan ihan eri luokassa. Metsästäjän varovaisuus voi lisätä vahinkojen todennäköisyyttä hiukan ,mutta isäänän jättäessä taimikkoon puolet tai kaksi kolmannesta liikaa istutustaimien kanssa elintilasta kilpailevaa kasvustoa, on koko taimikko pilalla muutamassa vuodessa.

    Visakallo Visakallo

    Jos nyt kuitenkin pidettäisiin nämä hyönteistuhot erillään hirvituhoista. Jos isäntä kokee kuusikon hyönteistuhon, ei se eurollakaan vähennä hänen kokemaa hirvituhoa, vaan lisää taloudellista menetystä entisestään.

    Gla Gla

    Hyönteistuhoriskin takiahan kuusikoita haluan välttää tai ainakin kasvattaa niistä sekametsiä. Juurikääpä on toinen syy. Luontoarvot kolmas. Ilman näitä sitä laittaisin kaikki mt-omt-kankaat surutta kuuselle ja ihailisin suuria sorkkaeläinkantoja.

    Nykyisille varttuneille kuusikoille ei voi muuta tehdä kuin kasvattaa ja toivoa, ettei tuhot iske ennen päätehakkuuta.

    ”Vanhojen metsien suojelu ja jk tulevat lisäämään tuhoja kypsässä iässä olevissa metsissä. Näiden rinnalla muutama pienialainen hirvien aiheuttama laadunalenema satunnaisissa taimikoissa on kohtalaisen pieni murhe.”

    Minulla ei ole vanhoja metsiä suojeltuna, eikä jk-kuvioita, joten en noita murheita osaa verrata toisiinsa.

    Varovaisuusperiaate metsästyksessä on omituinen. Vuosikymmenestä toiseen on hirvikanta jälkilaskennassa kasvanut. Taimia pitääkin jättää ja harventaa vasta hirvituhovaaran jälkeen. Näkyykö kuvissani väärää hoitomallia?

    Hukkaan meni nämäkin kuvat. Ei vaikuttanut suhtautumistapaan yhtään, saati tulisi tunnustusta sorkkapolitiikan hintalapusta:

    – muutama pienialainen hirvien aiheuttama laadunalenema

    – Metsästäjän varovaisuus voi lisätä vahinkojen todennäköisyyttä hiukan

     

Esillä 10 vastausta, 621 - 630 (kaikkiaan 672)