Keskustelut Metsänhoito Hirvi hävitettävä sukupuuttoon puuntuotantoalueelta

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 63)
 • Hirvi hävitettävä sukupuuttoon puuntuotantoalueelta

  Tuire nygrenin väitöskirjasta (Hirvikannan säätely – biologiaa ja luonnonvarapolitiikkaa) löytyy seuraava entistä ajankohtaisempi teksti (kertoo ajasta noin sadan vuoden takaa):

  ”…Suomen Metsästysyhdistys esitti maan kaikille kuvernööreille ryhtymistä toimenpiteisiin hirven suojelemiseksi häikäilemättömältä salametsästykseltä. Samaan aikaan maanviljelijät valittivat hirvivahingoista; vaadittiin jopa hirvikannan hävittämistä kokonaan. Lopulta, kun kanta oli huvennut lähes olemattomiin, päädyttiin vuonna 1923 jälleen täysrauhoitukseen. Tuolloin rauhoitushankkeen toimijana oli vastaperustettu Suomen Yleinen Metsästäjäliitto, joka toisella anomuksellaan sai maan hallituksen myönteiseksi esitykselleen. Ensimmäinen kerta ei tuottanut tulosta, koska hirveä pidettiin vahinkoeläimenä. Hirvi oli tuolloin suuri harvinaisuus – jälkihavaintokin kelpasi uutiseksi lehdille. Tiettävästi ainoa merkittävämpi hirvikanta eli Parkanon-Karvian valtionmetsissä. Valtion luonnonsuojeluvalvojalle oli ilmoitettu: Parkanon metsänhoitoalueen metsänhoitajan onnistui tarmokkaiden metsänvartijain avustuksella säilyttää kuusi eläintä käsittävä hirvilauma vv. 1917-1918 ja on tämä vähitellen vaurastunut ja levinnyt muihin lähellä oleviin metsänhoitoalueisiin niin, että kanta niissä arvioidaan kaikkiaan 40-50 eläimeksi. Tämän populaation säilyttämiseksi luonnonsuojeluvalvoja teki keväällä 1924 esityksen 10000 markan määrärahan myöntämisestä Metsästäjäliitolle. Valtioneuvosto suostui esitykseen supistaen määrärahan kuitenkin 5000 markkaan. Seuraavana vuonna samaan tarkoitukseen myönnettiin vielä 3000 markkaa…”

  Puuntuotantoalue on 20 miljoonaa hehtaaria; sen ulkopuolelle jää vielä 13 miljoonaa hehtaaria, jonka pitää riittää hirville. Se on jokseenkin tarkalleen se ala ja alue jossa hirviä esiintyisi, jos sudet saisivat niitä paimentaa rauhassa.

 • Planter

  Kyllä tuosta peuran osuudesta borrelioosiin on melko paljon tutkimusta. Yhdistelmä runsas peura/kauris- kanta yhdistettynä runsaaseen myyräkantaan on omien kokemusten mukaan pahin mahdollinen. Myyrähuipun jälkeen on nymfi-asteen puutiaisia nurkat täynnä ja peurat levittävät täysikasvuisia puutiaisia laajemmalle alueelle.

  Peurasta pudonnus yksi ”raskaana” oleva naaraspuutiainen putkauttaa maailmaan n. 2000-4000 toukka-asteen puutiaista, jotka taas tarttuvat myyriin, imevät verta, kasvavat nymfiksi, tarttuvat peuroihin, imevät verta.jne. jne…

  Nimim. Kolme borreliatartuntaa perheessä. Eikä sitä pientä nymfiä löydä aina edes punkkisyynissä, suurennuslasia tarvitaan. Viheliäisiä otuksia.

   

  jees h-valta

  Niinpä, onhan tässä omakohtaistakin kokemusta viikon kiinni olleesta punkista. Se tuli taimetuksella ja huomasin vasta kun yläkerran portaita meinasin tulla kolinkollaa alas. Aloin kummastella tasapaino-ongelmia ja kuinka ollakkaan tuli punkkiaavistus. Ja löytyihän se vatsanahasta paidan ja housujen liittymäkohdilta. Aika reippaasti oli veripussia jo. Nyppäsin heti irti ja kun päivälläkin olo tuntui töissä huteralta menin lääkäriin. Kun lääkäri aikansa kirjasta haeskeli ohjeita mitä pitää antaa lääkitykseen sain jonkinlaisen kuurin ja komennuksen loppupäiväksi lepoon. Kyllä se ohi meni mutta kaippa sitä loppuikä veressä kannetaan senkin ötökän myrkkyjä.

  H-vallan kriitikko

  Miten on, kuuluuku punkki Suomen alkuperäis eliöstöön ?   Pitäisikö sekin suojella, jos kanta putoaa riski rajalle ja sukupuuttoon häviäminen uhkaa ?

  Gla

  Pohditaan tuota kysymystä sitten, jos se tulee ajankohtaiseksi. Siihen saakka voidaan ihan hyvin ajatella, että vaikka valkohäntäpeura ei olekaan ainoa punkkeja levittävä otus, sen hävittäminen vähentää myös punkeista aiheutuvaa ongelmaa riippumatta siitä, onko rusakko tulokas- vai vieraslaji ja mikä on sen rooli punkkien levittämisessä.

   

   

  Kämmäri

  Ei pelkästään hirvikanta alas, vaan myös porot pois metsäsuomesta. Muissa poroja laiduntavissa maissa porojen pitäminen on sallittua vain saamelaisille. Näin tulisi olla myös suomessakin. Porojen aiheuttamat vahingot ovat jopa vielä paljon suuremmat kuin hirven aiheuttamat.

  Anton Chigurh

  Tuo parhaan puuntuotantoalueen ulkopuolelle jäävä alue (13 miljoonaa hehtaaria) on juuri niinsanotun poronhoitoalueen pinta-ala. Poro ei ole mikään luonnossa esiintyvä laji, vaan keinotekoinen syöttiläs. Sen avulla syrjäytetyn tunturi- ja metsäpeuran kanta olisi juuri tuolla poronhoitoalueella vähän paikasta riippuen 10-100 osa tuon syöpäläisen (poro) kannasta. Poronlihaa tuo alue (13 miljoonaa hehtaaria) tuottaa 1,5 miljoonaa kiloa vuodessa (saman verran kuin mitä tuottaa 1500 hehtaarin peltoala sianlihaa samassa ajassa). Tuosta mitättömästä tuotosta huolimatta koko poronhoitoalueen ekologinen tila on täysin katastrofaalinen. Selvimmin se näkyy maallikolle jäkäläkerroksen (20-30cm) häviämisenä. Maa on täysin mustalla muralla.

  A.Jalkanen

  Jees h-valta. Pitkään kiinni ollut punkki on todennäköisesti ehtinyt siirtää elimistöösi Borrelia-bakteerit, joten antibioottikuuri oli aiheellinen. Jos huono olo jatkuu kuurin jälkeen, niin heti toinen kuuri perään, ja maitohapppobakteereja tietenkin vatsan tueksi.

  Planter. Sen verran lisäisin havaintoihisi, että sekä isot nisäkkäät (kauriit, jänikset) että pienet jyrsijät ovat välttämättömiä ihmisen punkkitautien esiintymiselle. Isoja tarvitaan juurikin punkkien lisääntymiseen. Pienten jyrsijöiden ja punkkien välillä taudinaiheuttajat siirtyvät edestakaisin ja säilyvät näin alueella, ja siirtyvät aina keväällä syntyviin uusiin punkki- ja jyrsijäsukupolviin.

  Metsuri motokuski

  Niin. Kai tässä voidaan tulla siihen johtopäätökseen että metsässä on aina sen verran nisäkkäitä että ne punkeille riittää. Meillä kohta eteläisessä suomessa alkaa olemaan tanskan ilmasto ja sielläkin näitä elukoita vilisee. Ihmiset ovat pystyneet sielläkin elämään joten miksi me ei pystytä.

  Planter

  Jos tässäkin palataan alkuperäiseen otsikon aiheeseen, jota kauhisteltiin. Otsikossa ei siis lue, että hirvi on hävitettävä sukupuuttoon Suomesta, vaan puuntuotantoalueelta. Niille jäisi hyvin tilaa elellä lokoisasti kansallispuistoissa ja muualla puuntuotantoon soveltumattomilla alueilla.

  suorittava porras

  Tervetuloa mukaan talkoisiin !

  Monta ruutua odottaa toimintakykyistä tekijää .

  Hyvistä koirista ohjaajineen on monella alueella huutava pula .

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 63)