Keskustelut Metsänhoito Hirvi hävitettävä sukupuuttoon puuntuotantoalueelta

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 63)
 • Hirvi hävitettävä sukupuuttoon puuntuotantoalueelta

  Tuire nygrenin väitöskirjasta (Hirvikannan säätely – biologiaa ja luonnonvarapolitiikkaa) löytyy seuraava entistä ajankohtaisempi teksti (kertoo ajasta noin sadan vuoden takaa):

  ”…Suomen Metsästysyhdistys esitti maan kaikille kuvernööreille ryhtymistä toimenpiteisiin hirven suojelemiseksi häikäilemättömältä salametsästykseltä. Samaan aikaan maanviljelijät valittivat hirvivahingoista; vaadittiin jopa hirvikannan hävittämistä kokonaan. Lopulta, kun kanta oli huvennut lähes olemattomiin, päädyttiin vuonna 1923 jälleen täysrauhoitukseen. Tuolloin rauhoitushankkeen toimijana oli vastaperustettu Suomen Yleinen Metsästäjäliitto, joka toisella anomuksellaan sai maan hallituksen myönteiseksi esitykselleen. Ensimmäinen kerta ei tuottanut tulosta, koska hirveä pidettiin vahinkoeläimenä. Hirvi oli tuolloin suuri harvinaisuus – jälkihavaintokin kelpasi uutiseksi lehdille. Tiettävästi ainoa merkittävämpi hirvikanta eli Parkanon-Karvian valtionmetsissä. Valtion luonnonsuojeluvalvojalle oli ilmoitettu: Parkanon metsänhoitoalueen metsänhoitajan onnistui tarmokkaiden metsänvartijain avustuksella säilyttää kuusi eläintä käsittävä hirvilauma vv. 1917-1918 ja on tämä vähitellen vaurastunut ja levinnyt muihin lähellä oleviin metsänhoitoalueisiin niin, että kanta niissä arvioidaan kaikkiaan 40-50 eläimeksi. Tämän populaation säilyttämiseksi luonnonsuojeluvalvoja teki keväällä 1924 esityksen 10000 markan määrärahan myöntämisestä Metsästäjäliitolle. Valtioneuvosto suostui esitykseen supistaen määrärahan kuitenkin 5000 markkaan. Seuraavana vuonna samaan tarkoitukseen myönnettiin vielä 3000 markkaa…”

  Puuntuotantoalue on 20 miljoonaa hehtaaria; sen ulkopuolelle jää vielä 13 miljoonaa hehtaaria, jonka pitää riittää hirville. Se on jokseenkin tarkalleen se ala ja alue jossa hirviä esiintyisi, jos sudet saisivat niitä paimentaa rauhassa.

 • Anton Chigurh Anton Chigurh

  Kotimaisen puun käyttö hätyyttelee tänä vuonna ennätyksiä.  Tuo teksti löytyy holtittomien sorkkaeläinlaiduntajien ( 100000 yksilöä, vain 1,8% väestöstä) pää-äänenkannattajasta Maaseudun Tulevaisuudesta (12.12.2016).

  Tuo on vasta alkua. Puun käyttö kasvaa jatkossa rajusti. Siinä vaiheessa väistyy hirvi puuntuotantoalueelta. Ja pahimpien sorkkaeläinlaiduntajaöykkärien nahat kuivuvat nahkurin orsilla. Loput yrittävät olla hissunkissunvaapulavissun.

  suorittava porras suorittava porras

  Eipä ne hirvet runoilemalla väisty eivätkä vähene 😊

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Taneli:

  ”#”Yksi suuri hankaluus on metsästysseurojen eripura ja pienet alueet. Sitten ei ole kaikilla miniatyyri seuroilla edes yhteislupa-alueita. Sitten itketään ettei meidän läntillä on kuin kaksi hirveä tai ei hirviä ollenkaan.”#”

  Tähän vastaa Suorittava porras:

  ”Tämä on yksi keskeisistä syistä , miksi 1 hirvi / 1 000ha ei tule koskaan toteutumaan . Jokainen seura , pienikin , pitää huolen siitä , että pääsee metsälle vuosittain .”

   

  Tässä Suorittava porras nyt lopulta tunnustaa sen mitä me muut olemme yrittäneet sanoa. Eli hirvien säästely on loppuviimeksi metsästäjistä lähtöisin. Viraomaiset ovat hommassa vain metsästäjien kulissina ja juoksupoikana.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Visakallo Visakallo

  Juurikin näin! Aika kauan tätä selvää asiaa pitikin odottaa! Ehkä nyt päästään jo keskustelemaan asioista niiden oikeilla nimillä.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  Jukka Bisin väitöskirjasta vuodelta 2010:

  Suomalainen metsästyksen ja riistanhoidon hallinto. Kysymyksessä on kolmiportainen ja metsästyslailla säädetty organisaatiomalli, jossa vapaaehtoiset metsästäjät muodostavat hallinnon ytimen.

  Edelleen: …Metsästysseura hallinnoi seuran alueen metsästystä jäsenistönsä kautta ja päättää saaliskiintiöistä lukuun ottamatta sellaisia lajeja, jotka ovat pyyntiluvanvaraisia. Tällöin pyyntiluvat myöntää alueellinen riistanhoitopiiri, jonka hallinnossa päätöksiä ovat tekemässä metsästäjien omat edustajat…

  Siis päätöksiä eivät ole tekemässä maanomistajat, vaan persaukiset ja häikäilemättömät, vastuuttomat hyyryläiset, metsästäjät itse.

  Ja bisi jatkaa: …tyytymättömyys suomalaista metsästäjävetoista riistahallintoa kohtaan tuli konkreettisesti esiin…

  Niin tuli ja tulee jatkossakin siihen asti kunnes valta on maanomistajilla.

  Visakallo Visakallo

  Niin, miltä se kuulostaisi, jos joka vuosi tulisi harrastaja-porukka pariksi kuukaudeksi vaikkapa ajelemaan omistajiensa autoilla. Avaimet pitäisi olla valmiiksi virtalukossa ja tankin täynnä. Auto olisi hyvä olla puhdas ja siivottu. Välillä tahtoo mennä vähän peltiä kurtuun ja joskus hajota koko moottori, mutta korvauksen anominen maksaa, eikä rahaa tahdo tulla, ja jos tulee, niin korkeintaan remonttilaskun käsirahan verran. Vastaavasti asuntoja ja kesämökkejä käytettäisiin samaan tyyliin saunomiseen ja grillaamiseen ja muuhun oleiluun.  Katsottaisiin aika karsaasti niitä, jotka pitävät autojensa ja huusholliensa ovet lukossa.  Niille, jotka pitävät ovet avoimina, voidaan viedä, jos muistetaan, vaikkapa  pullo lasinpesunestettä tai uusi tiskirätti. Yhtenä iltana voisi käydä syömässä lautasellisen keittoa kulmakunnan kuppilassa.  Jos joku erehtyy hieman kritisoimaan tätä jo pitkään vallalla olevaa käytäntöä, hänet yleensä leimataan mitään ymmärtämättömäksi, omaisuuttaan huonosti hoitavaksi hölmöksi.

   

  Gla Gla

  Taneli: ”Viraomaiset ovat hommassa vain metsästäjien kulissina ja juoksupoikana.”

  Toisaalta vaikka joku seura yrittäisikin pudottaa kannan tasolle 1/1000, lupia tuollaiseen ei myönnettäisi. Tavoitteeksi on asetettu 2-4, eikä sen alle mennä. Käytännössä 3/1000 on minimi.

   

  jees h-valta

  Alueellinen riistahallinto ei tiedä paikallisesta hirvikannasta muuta kautta kuin metssästäjien raportoimana. Siten lupamäärän kasvattaminen tarvetta vastaavaksi olisi sangen helppoa. Ilmoitetaan havintoja riittävästi lupia vastaan. Eikä tarvii edes valehdella. Nyt valehdellaan. Alaspäin ja rajusti.

  suorittava porras suorittava porras

  #”Nyt valehdellaan. Alaspäin ja rajusti.”#

  Voisit kerätä  näyttöä väitteesi tueksi .Tilanne omilla tiluksillasi ei ole riittävä näyttö . Voitahan sinä mobilisoida toimen miehenä kattavan ja puolueettoman hirvilaskennan vaikka koko valtakuntaan .

  Sen jälkeen ei tarvitse levitellä perättömiä väitteitä . Todistustaakka on tällä kertaa hänellä , joka epäilee järjestelmän toimivuutta .

  jees h-valta

  Suorittava itse laittoi esim. Satakunnan kantaa kasvattavan käyrän vuodesta 2010 alkaen. ja tottakai se oli sitä jo ennen. Aina 2003-sta eteenpäin kanta on lisääntynyt tasaista tahtia. Miten niin ei valehdella? Kun kuitenkin väitetään tietävän hirviporukoissa hirvien määrä!

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 63)