Keskustelut Harrastukset Hirvieläintilanteen päivitystä

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 196)
  • Hirvieläintilanteen päivitystä

    On kulunut kaksi kolmivuotiskautta, jolloin alueelliset riistaneuvostot ovat asettaneet hirvitiheystavoitteet 59:lle hirvitalousalueella. Hirvikannan hoitosuunnitelma on ollut voimassa saman ajan, kuusi vuotta ja sähköinen hirvitiedon keruujärjestelmä viisi vuotta. Aika tuntuu riittävältä uuden systeemin sisäänajoon, joten lienee sopiva kohta tarkastella saavutettuja tuloksia.

    Valtakunnallinen talvikantatavoite on ollut 76 000 ja määrän pitäminen 68 000 – 85 000 hirven välillä, hirvitiheyden vaihdellessa eri hirvitalousalueiden välillä.

    Luken riistahavainnot.fi sivuston hirvitietotaulukosta laskien alla olevasta kuvasta puuttuvan vuoden 2015 hirvimäärä on 105 000. Tämän vuoden (2020) arvio tulee maaliskuussa.

    Ensimmäisen kolmivuotiskauden (2015-2017) ajan hirvimäärä on pysytellyt. 102 000 – 105 000 haarukassa.

    Toisen kolmivuotiskauden (2018-2020) osalta ei ole vielä tarkkoja määriä saatavissa, mitään merkittävää muutosta ei kuitenkaan ole tapahtunut. Oletetaan, että Luken takaisinlaskenta tarkentaa määriä ylöspäin noin 15 000, kuten edellisellä jaksolla. Reaaliaikaiset arviot ovat olleet 86 500 vuonna 2018 ja 87 200 vuonna 2019. Suurella todennäköisyydellä hirvikanta on ollut toisella kolmivuotiskaudellakin noin 100 000.

    Keväällä alueelliset riistaneuvostot asettavat tavoitteet kolmannelle kolmivuotiskaudelle ja aloitetaan syksyn pyyntilupien hakuprosessi. Sitä odotellessa kannattaisi perehtyä taustamateriaaliin ja mitä on odotettavissa. Käytettävissä olevat luvut viittaavat siihen, että maaliskuussa saamme lukea, että tavoitehaarukkaan on päästy, eli hirvimäärä on pudonnut alle 85 000:n. Todellisuus on kuitenkin erittäin suurella todennäköisyydellä toinen.

  • Gla Gla

    Tieto tuo tuskaa. Ehkä joillain on halu suojella muita tuolta tuskalta.

    suorittava porras suorittava porras

    Visalle totean ,että suorittava kulkee ihan omia latujaan ja omilla ansiansioillaan. Pyrin vain oikomaan pahimpia väärinkäsityksiä ja tietämättömyyttä. Kiitettävästi ovat palstalaiset muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta oppineet tietoa hakemaan oikeista paikoista. Tieto on ollut olemassa ihan julkisessa muodossa mutta polku tiedonlähteille hukassa. Hirvien kohdalla tiedot löytyvät yleisellä tasolla rhy-tasolle asti ja seurakohtainen tilanne selviää kysymällä paikallisen seuran jäseneltä tai tiedottajalta.

    Valkohäntien kohdalla ollaan tiedon hankinnassa vasta alkutaipaleella , kun havaintoja on kirjatu ainoastaan kuluneelta kaudelta. Ei ihme ,että aiemmissa arvioissa on ollut runsaasti toivomisen varaa. Yllätys on seurannut toistaan. Kova työmaa on edessä saada asiat kuntoon sillä puolella, vaikka jotkut ovat metsästäneet jo nyt maitohapoille joutumisen rajoilla. Ilman laajaa hyvin organisoitua toimintaa tilannetta ei saada hallintaan.

    Alunperin aloitin ottamaan kantaa hirviasioihin sen vuoksi ,että olin todennut vuosien saatossa hyvin hoidettujen taimikoiden selviävän vähemmillä hirvivahingoilla hoitamattomiin verrattuna. Tarkoitus oli kannustaa tekemään hoitotyöt ajoissa lisäkannusteena hirvituhojen väheneminen. Pikkuisen lähti tarina rönsylemään alkuperäisestä tarkoituksesta😊 On myös käynyt ilmi ,että hivivahingot ovat yllättävän ”laaja” käsite joidenkin ajatusmaailmassa. Kaikki negatiivinen metsässä tapahtunut/tapahtumaton on lisätty hirvien syntilistaan. Myös se ,että toiset eivät hysteerisinä uskalla istuttaa sitä tai tuota puulajia ,kun hirvi tuhoaa kaiken atomipommin lailla. Tosiasiassa oikeilla menetelmillä ja oikealla ajoituksella kaikkia puulajeja voi kasvattaa sille sopivalla maapohjalla nykyisen hirvimäärän vallitessa lähes joka kolkassa….no tarinaa on piisannut….

    Gla Gla

    Yllättävää, että elukoiden määrä on yllättänyt aiheen parissa toimijat. 10 vuotta on ihailtu taivasta kohti osoittavaa käyrää, siitä hitaampikin osaa päätellä keskeiset asiat.

    ”Tarkoitus oli kannustaa tekemään hoitotyöt ajoissa lisäkannusteena hirvituhojen väheneminen. Pikkuisen lähti tarina rönsylemään alkuperäisestä tarkoituksesta”

    Sinua näköjään naurattaa:

     

    😊 

     

    Uskotko, että hoidettujen metsien omistajia, jotka tuhoista kärsivät tai vaihtoehtoisesti tekevät kalliita torjuntatoimia (tai kuten minä, molempia noista), ei naurata.

    ”On myös käynyt ilmi ,että hivivahingot ovat yllättävän ”laaja” käsite joidenkin ajatusmaailmassa. Kaikki negatiivinen metsässä tapahtunut/tapahtumaton on lisätty hirvien syntilistaan.”

    Minua inhottaa tällaiset yleistykset ”joidenkin” asioista. Voitko nimetä muutaman palstalaisen, jotka ovat hoidetussa kohteessa aiheettomasti määritellyt tuhon hirvieläintuhoksi. Puhun siis otsikon lailla hirvieläimistä, en hirvistä.

    ”Myös se ,että toiset eivät hysteerisinä uskalla istuttaa sitä tai tuota puulajia ,kun hirvi tuhoaa kaiken atomipommin lailla. Tosiasiassa oikeilla menetelmillä ja oikealla ajoituksella kaikkia puulajeja voi kasvattaa sille sopivalla maapohjalla nykyisen hirvimäärän vallitessa lähes joka kolkassa…”

    Mikä meni pieleen minun istutuskoivikossani, joka syötiin ensimmäisenä vuotena? Mikä meni vikaan Planterin männiköissä? Vai sijoittuvatko nämä tuohon ”lähes”-termillä määriteltävään poikkeusalueeseen. Minulla on hirviä n. 3 kpl/1000 ha.

    Puuki

    Ra-koivun istutus metsäalueille ei onnistu juuri missään kolkassa ilman mittavia suojaustoimenpiteitä, aitaamista yms.   Siitähän on ollut juttua aiemminkin, että kannattaisi ehkäistä arvokkaiden istutusten tuhoja rahoittamalla aitaus ym. kulut vaikka riistanhoidon edistämisvaroista, koska kannanhoito ei tuota riittävää suojaa metsän kasvatukselle.   Taimikkotuhokorvauksiinhan menee vain murto-osa niistä siihen varatuista varoista.

    Visakallo Visakallo

    Suorittavan näkemykset näissä asioissa ovat yllättävän kapeat. Siksi lausuntonsa ovat aina niin varmoja. Olosuhteet kuitenkin vaihtelevat erittäin paljon eri puolilla Suomea. Keski-Suomen kokemuksista ei ole paljoakaan apua Uudellamaalla, eikä välttämättä edes Päijät-Hämeessä.

    Metsuri motokuski

    Ehkä visakallon ja puukin alueilla on niin että liian voimakas hirvieläinkanta aiheuttaa ongelmia männyn ja koivun kasvattamiselle.  Meillä ei näin pahoja ongelmaa ole vaikka hirvimäärä on 3,5 /1000 ha. Meillä on mm metsähallituksella ja metsäyhtiöillä erittäin hyviä kasvavia männiköitä. Mutta on myös tuhoutuneitakin. Tuossa 4 tien varressa on tosi pahoja tuhoja ja valitettavasti yksityismetsissä. Sen voi sanoa että tuolta metsänomistajalle ei hymyä tule.

    Olen joskus kirjoittanutkin että taimikon syönti ei ole totaalista niin että kaikki syödään. Jotkin alueet syödään useampaan kertaan kun toiset taas säästyvät vaikka etäisyyttä on hyvinkin vähän.  En tiedä onko tuo 2,5 -3,5 /1000 ha vieläkään oikea kun hirvieläin on tapana laumaantua talveksi ja palata samoille alueille useaksi vuodeksi. Meillä on juuri tällaisia alueita. Vähäisetkin hirvet laumaantuvat ja ilmestyvät samoille alueille niin kauaksi aikaa kun syötävää piisaa. Sama koskee koivun kasvatusta.  Hyviä koivikoita on edelleen varsinkin peltojen metsityksessä syntyneitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mihin aikaan syksystä hirvi saapuu talvilaitumelle? Ehtisikö sieltä vielä kaataa niitä pois heti niiden saavuttua syksyllä?

    Metsuri motokuski

    Meillä tuli siinä joulukuun puoli välissä. Loput luvat hoidettiin tuosta porukasta. Yleensä vapun aikaan palaavat kesäalueille. Meilläkin tuo talvialue on vasta ilmaantunut parin kolmen vuoden aikana. Sitä ennen menivät ohi. Uskon että syy on siinä että MH ja MG on hakannut paljon viime vuosina ja nuoria metsiä on tullut tilalle. Samoin ilmeisesti vanhat alueet ovat kasvaneet niin pitkäksi että syötävää ei enää löydy.

    Metät kunnossa!

    Suorittavan olisi hyvä poiketa Satakuntaan tai Varsinais-Suomeen ja tutustua kohteisiin niin sanat ”vähäinen”, ”lievä”, ”mitätön”, ”jostain nurkasta”, jne. herättäisivät hilpeyttä. Löytyy erittäin vähäisesti alueita mitä ei ole syöty laadukkaasta uudistamisesta, raivaamisesta, jne. huolimatta käytännössä totaalisesti. No, Tricolla käsitellyt on pystyssä ja kasvavat. Joku on toki myös aidannut…..

    Nyt tuli taas neuvostolta tavoitehaarukka seuraavalle kolmelle vuodelle. 2,7 – 3,2. Keskimäärin se on todellisuudessa viime vuosina ollut vitosen molemmin puolin ja tulee olemaan kolmen vuoden kuluttuakin jos sama meno jatkuu.

    suorittava porras suorittava porras

    En halua vähätellä murheita niillä kulmilla ,mutta en myöskään halua lietsottavan hysteriaa muualle Suomeen. Täällä kasvaa mänty ihan mallikkaasti. Hyvän metsänhoidon vaikutukset hirvieläinvahinkoja vähentävänä tekijänä on tunnustettu ihan yleisesti.

    Olisiko syytä keskittää voimavarat sinne , missä tarve ongelman ratkaisemiseksi on suurin ja neuvotella alueiden metsästysporukoiden tahtotilaa mieleisempään suuntaan. Ilman yheistyötä tilanne tuskin muuttuu miksikään .

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 196)