Keskustelut Metsänhoito Hirvikannan säätely metsänomistajille

  • Tämä aihe sisältää 346 vastausta, 37 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta sitten PlanterPlanter toimesta.
Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 346)
  • Hirvikannan säätely metsänomistajille

    Merkitty: 

    Eläkkeellä olevat lukelaiset (metla) dosentti heikki smolander ja professori pekka niemelä kirjoittivat maaseudun tulevaisuudessa (22.01.2018):

    ”…On aika päättää, ovatko metsästäjien ja hirvikoiraharrastajien intressit painavampia kuin metsänomistajien ja autoilijoiden ja näiden kautta koko yhteiskunnan…”

    Tässä ovat vastakkain metsästäjät (100000= satatuhatta) sekundasusiharrastuksineen, metsänomistajat (740000=seitsemänsataaneljäkymmentätuhatta, joista 40000, rapia 5 prosenttia metsästää sorkkaeläimiä), autoilijat (muutamia miljoonia) ja koko yhteiskunta (nafti kuusi miljoonaa).

    ”…Luken ilmastomuutokseen sopeutumista käsittelevässä raportissa (Sopeutumisen tila 2017, Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 18/2017) hirvivahinkojen arviona käytetään vuoden 2013 maksettuja 800000 euron hirvivahinkokorvauksia. Tämän mukaan yksi hirvi aiheuttaa metsissä vain noin kymmenen euron vahingon…”

    Edelleen: ”…Luonnonvarakeskuksen (Luke) professori Antti Juutinen ja erikoistutkija Jani Pellikka ovat uutisoineet näyttävästi arvioita metsästyksen yhteiskunnallisesta hyödyistä tämän lehden tiedesivuilla (MT 18.9.2017)…  …Myös jotkin artikkelin arviot hirvestyksen hyödyistä ovat mielenkiintoisia. Juutinen ja Pellikka hyödynsivät liikenneviraston soveltamia hirvionnettomuuksien korvausarvoja, kun he laskivat hirvenkaatojen synnyttämän säästön eteläsuomalaisella hirvitalousalueella. Yhden vuoden esimerkkilaskelma osoittaa, että hirvijahdit säästivät laskennallisesti noin 350000 euroa. Suomessa hirvitalousalueita on 58…”

  • Puuki

    20 hirveä x 20 kg /vrk = 400 kg , 400 x 12 vrk = 4800 kg …

    Tolopainen

    Meilläpäin syövät hiukan enemmän. Ei ne hirvet ala kaivella ajourien alle jääneitä latvuksia ensiharvennukselta. Haapojen oksia ja pöllien kuoria käyvät syömässä hakkuualueilla.

    Metsänmies

    Tuossa hirvien päivittäisessä ruuanmäärässä Tolopainen on osittain oikeassa, osittain ei. Kesäaikaan hirvi voi todellakin syödä ravintoa yli 50 kg päivässä. Tarkoituksena on tankata kehoon mahdollisimman paljon ravintoa tulevaa talvea varten. Talvella, ravinnonpuutteen ja sen yksipuolisuuden vuoksi hirvet syövät huomattavati vähemmän. Päivittäinen annos on 10- 15 kilon hujakoilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuinkas tässä näin kävi että suurimmat hirvivahinkokorvaukset maksetaan Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla eikä Lounais-Suomessa, jossa on tihein hirvikanta? Johtuneeko tämä siitä, että lounaassa on suhteellisesti enemmän peltoa kuin pohjoisempana, eli vahinkoja tulee mutta pinta-alaa vähän.

    Planter Planter

    Tottakai siellä missä on pienin hirvikanta tuhot ovat suurimmat, sillä kun hirvikanta pienenee, se suurenee.

    Tuli juuri uusia arvio hirvikannan suuruudesta.

    28.2.2020 | riistahavainnot.fi/sorkkaelaimet
    Luonnonvarakeskus arvioinut hirvikannan koon

    Luonnonvarakeskuksen tuottaman hirvikannan arvion mukaan hirvikannan koko syksyn 2019 jahdin jälkeen oli noin 87200 hirveä (95 % luottamusväli 74800 – 100600 hirveä). Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 8,5 prosenttia.

    ————————–

    Edellisen vuoden arvio:

    1.3.2019 | riistahavainnot.fi/sorkkaelaimet
    Luonnonvarakeskus arvioinut hirvikannan koon

    Luonnonvarakeskuksen tuottaman hirvikannan arvion mukaan hirvikannan koko syksyn 2018 jahdin jälkeen oli noin 86500 hirveä (95 % luottamusväli 74500 – 99000 hirveä). Edelliseen vuoteen verrattuna kanta pieneni 11 prosenttia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ainakin sen voi kai sanoa että tilanne ei ole vielä hallinnassa kun vahinkohakemuksia edelleen tulee? Kun tiedämme että ne ovat jäävuoren huippu.

    suorittava porras suorittava porras

    Kumma juttu ,että Pohjois-Karjalassa esiintyy ”tasaisesti” hivituhoja ,vaikka hirvi oli jopa rauhoitettu kolmella paikkakunnalla vuonna 2016.  Yhtenä niistä Lieksa , jossa oli kirjattu viime vuonna 40 000 euron edestä metsävahinkoja.

    jees h-valta

    Olisi varmasti syytä olla rauhoittelematta. Taitaa kohta olla rauhoittelemista metsänomistajissa jos noin törkeästi heidän maillaan reuhutaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Ovat antaneet susien hoitaa. Tulokset puhukoot puolestaan.

    Gla Gla

    Ennenkin on todettu korvausjärjestelmä huonoksi vitsiksi ja vielä huonommaksi indikaattoriksi vahinkojen suhteen.

    Ari Nikula, Luke: ”Jos vain vakavat tuhot lasketaan, hirvituhojen suuruusluokka vuosittain on varovaisesti arvioituna 20 miljoonaa euroa. Lisäksi hirvi aiheuttaa lievempiä vahinkoja ja oheiskustannuksia, joten todelliset vahingot ovat vielä suuremmat.”

     

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 346)