Keskustelut Metsänhoito Hirvikapina kytee – riittääkö harras pyyntö?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 84)
 • Hirvikapina kytee – riittääkö harras pyyntö?

  Tuolla otsikolla kirjoittaa täysin yllättäen maaseudun tulevaisuuden toimittaja.

  Toimittaja siteeraa Matti Kärkkäistä, joka on puhunut Teuvalla hirvituhoseminaarissa: ”…Meidät on houkuteltu uskomaan, että hirvivahinko on se, mikä näkyy taimikossa. Näin ei ole, vaan suurin talousvaikutus tulee siitä, että hirvituhojen välttämiseksi istutetaan kuusentaimet lahon kuusikon tilalle. 30 vuoden kuluessa uusi puusto saa saman maannousemalahon. Kuusikoita on jouduttu istuttamaan aivan liian karuille maille. Sadan vuoden kuluttua joudutaan myymään puusto kuitupuuna kuitupuun hinnalla…”

  Sekä kuusenjuurikääviköitä uudelleen kuusenjuurikääviköiksi että kuivia kankaita kuuselle on kumpiakin istutettu miljoona (1000000) hehtaaria (15 vuoden uudistusalat). Tilanne on täysin kestämätön. Uusin tutkimustieto kertoo, että jokainen hirvi tuhoaa vuodessa 2,5 hehtaaria taimikoita (satatuhatta hirveä tuhoaa 250000 hehtaaria, enemmän kuin vuodessa uudistetaan). Aarin sieltä, toisen täältä, jostakin vain muutamia kymmeniä neliöitä, jostakin hehtaarin.

  Toimittajan loppusanat hirvenmetsästyksenharrastajille (niille holtittomille): …Mutta muistattehan, että maanomistajille hirvikannan koko on hirveän tärkeä. Jos se on pielessä, ei mene kauan kun on piru merrassa…

 • Jätkä

  ”-en halua aivan männiköistä lähtien alkaa aitaamaankaan. Menee liian työlääksi. ”

  Päätä nyt vihdoin, onko se työlästä vai ei. Tähän asti se on ollut ihan simppeli homma tuo aitaaminen, mutta…

  MJO

  “Jos hirvikannan koko on maanomistajalle niin tärkeä , hän liittyy hirviporukkaan ja ampuu liiat pois.” : )

  Näin teenkin, mutta lisenssit loppui taas kerran kesken. Viimeiset kaksi ammuttiin 10 eläimen tokasta.

  Anton Chigurh Anton Chigurh

  MaalaisSeppo: …ilmeisesti kylvömännyt maistuvat huonosti hirville…

  Minulla on esitellä tiehen rajoittuva hehtaarin männikkö, jonka kylvin 2003 ja josta löytyy alle sata (100) mäntyä. Hirvet hoitivat tuon kylvötaimikon tuohon tiheyteen. Olemme jotuneet täydentämään sen kuusella.  Siitä korjattiin päätehakkuusato 2002, jolloin kaadettujen mäntyjen tyvipölkkyjen keskikoko oli yli kiinnon. Puulajisuhteet olivat kuusta 50%, mäntyä 40% ja koivua 10%. Erityisesti juuri tässä harmittaa se, kun valtapuu kuusen koko oli luokkaa 1,5 kiintoa. Pelkkä männyn tyvipölkky tuotti enemmän kuin koko kuusirunko.

  Tuolla samalla tilalla puolen kilometrin päässä on 1992 päätehakattu viiden (5) hehtaarin kuvio, jonka kylvin männylle 1993. Sen niittivät hirvet tasaiseksi monena vuonna peräkkäin, kunnes ajoimme ne monta kertaa viikossa pois. Taimia oli hehtaarilla luokkaa 100000 (satatuhatta). Nyt siinä on pahoin myöhästynyt ensiharvennusmetsä jonka jokaisessa tyvipölkyssä on monta hirvien aiheuttamaa laatuvikaa.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Olen kyllä eri mieltä kylvömäntyjen kelpaavuudesta hirville. Se että kylvötaimikko kestää paremin hirviä johtuu lähinnä siitä että siellä kylvötaimikossa on aika paljon sitä särkymän varaa, vialliset voi ottaa pois.

  Toisaalta kyllä aivan ilmeisesti taimen perimällä on vaikutusta hirven syöntiin. Senverran sitä valkkausta tapahtuu, ettei se selity muulla kuin sillä että toiset taimet ovat maittavampia kuin toiset.

  Ilmeisesti tämä karvasaineitten määrä männyssä ei ole ollut vielä jalostajien työlistalla ollenkaan, sietäisi kyllä sinne päästä.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Tolopainen

  No, miksi et airannut hehtaarin aluetta tai myrkyttänyt hirviä, aika pinellä kustannuksella olisi selvinnyt. Taskussa  oli miljoonatili, tai soittanut Jesse aitaamaan, sillä on siihen kova rutiini.

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Suorittava porras:

  ”Jos hirvikannan koko on maanomistajalle niin tärkeä , hän liittyy hirviporukkaan ja ampuu liiat pois.”

  Suorittava se jaksaa jauhaa tuota samaa hörinäänsä. Seuran luvat ei lisäänny yhdelläkään siitä että minä rupean toikkaroimaan pyssyn kanssa. Todellakaan ei ole pulaa hirven ampujista, vaan ampumisluvista. Onko tuo nyt niin vaikeaa ymmärtää.

  Minä saan kyllä teettää hakkuuta ja raivausta ulkopuolisilla ja saan jopa arvostella työn jälkeä, eikä kukaan mölise että mikset itse tee. Mutta annas olla kun on hirvistä kysymys niin sitten pitäis ihan itte mennä ja ampua. Eikös herra suorittava tiedä että jos minä menen ja ammun ne liiat hirvet pois, niin se on tukka pois ja linnaan, etkö tosiaan tiennyt tätä.

  Hirvien sen kummenkin kuin susien ja karhujenkaan suhteen ei tosiaankaan ole kyse ampujien pulasta, vaan tästä järjettömästä suojelujärjestelmästä, joka valtion varoin vahtii sitä että halukkaat ei pääse ampumaan niitä elukoita.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Taviokuurna

  Ei lopu vääntö sovulla; kovat piippuun maanomistajat! Mitä pikemmin sen parempi, sillä lisää on tulossa. MTV3:n tekstiuutisissa  riistatietäjä nosti villisika-arvion 3000 potsiin. Kanta kaksinkertaistuu hyvissä oloissa. Tänäkin syksynä jäävät hirvien kaadot tavoitteista. Kun on pakastin täynnä lihaa, on helppo todeta loppusyksyn passissa ihan livenä kuulemanikin perusasenne: ”Kyllä mie sitä kattelin piippua pitkin, mutta sitte aattelin, että on sillä kaksi uutta sisällä kasvamassa.”

  Mikähän muu ala kuin metsätalous olisi hiljaa, jos vahinkojen korvaukset olisivat pitkään 25 %:a alakantissa; korjaava liike nosti vahinkoilmoitukset yli tuplaksi. Tarkastusta saa odottaa pitkään, korkoa ei maksa kukaan, eihän pankkikaan tietty.

  Kieltäkää kanalintujen metsästys maillanne, niitä on hyvin vähän, milloin viimeksi näit teeriä tammikuisissa koivuissa? Vastaukseksi ei riitä tammikuu, vuosikin on syytä mainita. Näin jää paukkupeteille aikaa istuksia valkohäntäpeura–metsäkaurispassissa, molempien kannat ovat tosin karkaamassa käsistä!

  Taviokuurna

  Kanta kaksinkertaistuu 2,7 vuodessa hyvissä oloissa, mitattu Ruotsissa, pahoittelen kohonneesta verenpaineestani johtuvaa epätarkkuutta!

  Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  No, joku niitä täällä meidänkin nurkalla ampuu. Kaksi seuruetta ja kaksi viikonloppua metsässä. 8 aikuista ja 21 vasaa nurin. Se tekee 3,125 per päivä seurueelta. Ei siellä paljon tulistella, havainnoida eikä hirviä lasketa, ihanhan tuossa määrässä on työtä kunhan mättää kärryyn yms.

  18,5 lupaa käytetty, 11,5 jäljellä. Ei passaa ihan joka viikonloppu olla matkassa loppuu luvat kesken.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  Tolopainen

  Taas pitää satanen maksaa valtiolle hirvenkaatoluvista. Kahdeksalla eurolla kilo olisi saanut ostaa hirvenlihaa. Maksan valtiolle vahinkoeläinten ampumisesta ja lisäksi riistanhoitomaksun.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 84)