Keskustelut Metsänhoito Hirvikapina kytee – riittääkö harras pyyntö?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 84)
 • Hirvikapina kytee – riittääkö harras pyyntö?

  Tuolla otsikolla kirjoittaa täysin yllättäen maaseudun tulevaisuuden toimittaja.

  Toimittaja siteeraa Matti Kärkkäistä, joka on puhunut Teuvalla hirvituhoseminaarissa: ”…Meidät on houkuteltu uskomaan, että hirvivahinko on se, mikä näkyy taimikossa. Näin ei ole, vaan suurin talousvaikutus tulee siitä, että hirvituhojen välttämiseksi istutetaan kuusentaimet lahon kuusikon tilalle. 30 vuoden kuluessa uusi puusto saa saman maannousemalahon. Kuusikoita on jouduttu istuttamaan aivan liian karuille maille. Sadan vuoden kuluttua joudutaan myymään puusto kuitupuuna kuitupuun hinnalla…”

  Sekä kuusenjuurikääviköitä uudelleen kuusenjuurikääviköiksi että kuivia kankaita kuuselle on kumpiakin istutettu miljoona (1000000) hehtaaria (15 vuoden uudistusalat). Tilanne on täysin kestämätön. Uusin tutkimustieto kertoo, että jokainen hirvi tuhoaa vuodessa 2,5 hehtaaria taimikoita (satatuhatta hirveä tuhoaa 250000 hehtaaria, enemmän kuin vuodessa uudistetaan). Aarin sieltä, toisen täältä, jostakin vain muutamia kymmeniä neliöitä, jostakin hehtaarin.

  Toimittajan loppusanat hirvenmetsästyksenharrastajille (niille holtittomille): …Mutta muistattehan, että maanomistajille hirvikannan koko on hirveän tärkeä. Jos se on pielessä, ei mene kauan kun on piru merrassa…

 • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

  Sehän siinä metkaa onkin, että vahinkoeläimen ampumiseen tarvitaan lupa ja siitä pitää vielä maksaakkin.

  Hirviluvat ilmaisiksi ja niiden määrä kaksinkertaiseksi, siinä sitä olisi lääkettä tähän ongelmaan, noin niinkun aluksi.

  Terveisin: Korpituvan Taneli

  jees h-valta

  Ja palkkio tuollaisen lauman hävittämisestä kun lukijoiden kuvissa esillä. Tuolta edelliseltä sivulta jäi huomioimattani tuo jätkän purkaus mutta nyt sitten vastaan kuitenkin että jokainen voi ens alkuun tehdä aidat sille 25ha:n alalle ja miettiä niiden hoidon ja huolenpidon jälkeen onko aivan joka vuosi haluja lisätä aitojen alaa. Siksi ei haluja lähteä enää reuhtomaan mäntytaimikoita, varsinkin kun sen joutuu omalla kustannuksella tekemään. Työnä tuo ei taimetuksen jälkeisenä ole mikään mutta ei riitä aika kauaa kiertää akkujen vaihtoja ja huoltokierroksia kahdella eri paikkakuntasuunnalla. Eri asia kunhan tästä päätyöstä vapautuu voisi vielä hetken laajentaakkin aitauksia. Mutta ehkä enemmän kuitenkin jo vanhoja siirtämällä uusiin kohteisiin. Kuitenkaan en ole koskaan väittänyt etteikö hirvimäärän pienennys sietotasolle ole se ainoa oikea tapa. Mutta alkuvuosilta muistan kyllä sen aloittelevan metsänomistajan harmituksen määrän joka syönneistä seurasi. Ennemmin estän kuin alistun.

  Salonpoika

  Mietityttää varmaan koiranomistajaa melkoisesti uskaltaako pistää haukkuneuvosta töihin näillä kylillä. Katso ita-savo.fi kuvaa tilanteesta.Yhden metsästyskoiran ne jo tänä syksynä raatelivat.

  Planter Planter

  Hirvet olivat keksineet uuden seisovan pöydän:

  https://www.facebook.com/ylekajaani/videos/10153937021544820/

  William Munny William Munny

  Taneli-papallekin on vissiin sorkkaeläimistä ollut joskus haittaa.

  Mutta mistäs tämä järjetön mielipuolinen petoviha joutuu?

  Metsuri motokuski

  On tuo AC aika pihalla suden egologiasta jos hän uskoo siihen että kun meillä hirvet tapetaan minimiin niin sudet muuttavat ”reppuselässä” venäjälle. AC ei varmaan tiedä että susipopulaatio perustaa reviirin jossa on useampia susia. Ne reviiriltä ulos potkitut ylimääräiset nuoret sudet perustavat pariutuessaan uuden reviirin johonkin. Sudet puolustavat reviiriä aika voimakkaasti eivätkä päästä ylimmääräisiä elukoita omalle reviirilleen mm. ravintotilanteen riittävyyden vuoksi. Kyllä ne reviirit siellä venäjälläkin ovat ja pääosa meille muuttavista susista on itärajalta tulevia nuoria susia jotka pariutuvat täällä ja perustavat omat reviirit. Kun sitten ravintotilanne heikkenee niin ravinto otetaan sitten jostain. Vaikka pihakoirista tai ihmisten läheisyydessä olevista ravintolähteistä. Eivät ne reviirin perustaneet sudet mihinkään lähde muuttamaan.

  Eli kyllä se Tanelin harkittu lievä petoviha on ihan perusteltu. Ei kai kukaan em tilannetta halua tietoisesti rakentaa.

  rööri roope

  Aika urpoja ootte metästäjät jos ette tajuu et jos lauma hajoitetaan(susi)ne alkaa etsii mistä helpoimmin evään saa.

  Elikkä tappakaa koko lauma etei joku joka henkiin jää alkaa ahistaa pihahuppeja.

  tää on tyttäreni ajatus johon yhdyn

  jees h-valta

  On aika kornia vaatia susilauman hävitystä pihakoiran/koirien takia. Ne saadaan suojattua helposti ilman luonnossa tehtävää turhaa tuhoa. Mutta oletankin röörin hiukan taas provosoivan.

  rööri roope

  Et sie tajuu mitä tarkoitin Jees.Kun lauman tuhoo ei tuu vaaraa.Kun laumasta (korpi)pari tuhoaa muu lauma hajaantuu ja tulee sinukin rappusille.

  Nehän voi istuu pökötin etupenkillä.huumorii jees.

  rööri roope

  Muuten jees tuun tiistaina h valtaan

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 84)