Keskustelut Metsänhoito Hirvituhojen todellinen määrä MTK:n mukaan

Esillä 7 vastausta, 131 - 137 (kaikkiaan 137)
 • Hirvituhojen todellinen määrä MTK:n mukaan

  MTK kirjoitti 20.9.2012:
  ”Hirvilupien vähentämisestä käytävässä keskustelussa on unohdettu metsänomistajien ja maanviljelijöiden edut.”

  Allekirjoittajina metsävastaava mikko tiirola ja byroon lakimies vesa malila.

  He jatkavat: ”Etelä-Suomessa hirvituhoja on 19%:lla kaikista puuntuotannon metsämaan taimikoista.”

  Etelä-suomessa on 2010 kaikista uudistusaloista ollut hirvelle kelpaamatonta kuusta 72%. Mäntyä 25% ja koivua 3%.
  Näinollen maan eteläpuoliskon hirville kelpaavista taimikoista hirvet ovat tuhonneet 67,86%.

  Eikä tässä vielä kaikki: ”Pohjois-Suomessa hirvituhoja on vielä suuremmalla osuudella.”

  Der Steppenwolf

 • Anton Chigurh

  Tanelille tiedoksi: metsäkauris on täällä se otus, joka syö niitä kuusenkerkkiä. Hirvet tosin kaluavat kuusenkuortakin (isoista tukkipuista).

  Ammatti Raivooja

  No okei ei ole tuhoutunut. Mutta jos olet rehellinen niin eihän 68% taimikoistakaan ole hirvien tuhoamia vaan suuresta osasta taimikoista löytyy muutama hirvien vioittama puu ja ovat merkityksettömiä. Jos tuo, että ihmiset ei hoida taimikoita kun hirvituhot kyllästyttää niin miksi kolmannes kuusenistutuksista jää kokonaan hoitamatta? Miksi Taimikonhoitorästit ovat kasvaneet jos 98%(joidenkin mukaan) metsäpinta-alasta on istutettu kuuselle viimeiset pari vuosikymmentä?

  mehänpoika

  Ei tilastoidut ”rärtitaimikot” tarkoita, etta ne jää kokonaan hoitamatta.

  Ammatti Raivooja

  Niin tollanen esim. kuusikko joka on ollut 20 vuotta hoitamatta niin siinä on lumi tuhonnu latvoja, vesakko viottanu latvoja ja lopuks runtataan motolla energiapuut sieltä niin näky on aika murheellinen mutta eipä voi sanoa, ettei ois hoitamatta.

  Gla

  Paljonko hoitorästeistä tuollaisia kuvioita on ja paljonko niitä, jotka olisi pitänyt hoitaa, mutta eivät ole vielä ehtinyt mennä pilalle?

  Mehänpojan kanssa olen samaa mieltä siitä, että hoitorästejä ei voi verrata hirvituhoihin niistä maksettujen korvausten perusteella. Hyvän hoidon määritelmää ei ole löysennetty samaa tahtia hirvituhojen määrittelyn kanssa.

  Minulla sen sijaan on yhden kuvion raivaus/harvennus jäänyt rästiin hirvituhon takia. Hirvituhoalan uudistaminen ja heinääminen on teettänyt ylimääräistä työtä, joten toisen kuvion raivaus on siirtynyt tulevaisuuteen. Ei puusto pilalla ole, mutta itse luokittelen sen rästikohteeksi.

  A.Jalkanen

  Ruotsissa (ja meilläkin ?) suositellaan taimkoiden harvennusta siirrettäväksi noin 5 m pituuteen hirvituhojen takia. Varhaishoito olisi kuitenkin tehtävä jo ennen tätä, jos vesakko haittaa tavoitepuulajin kasvua.

  pihkatappi

  Taimikonhoidon viivästyttäminen hirvien takia tuo kasvutappioita, kallistaa taimikonhoitotyötä ja luo otollisemmat olosuhteet eri sienitaudeille.

Esillä 7 vastausta, 131 - 137 (kaikkiaan 137)