Keskustelut Metsänhoito Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä kuin luonnonmetsä.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 76)
  • Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä kuin luonnonmetsä.

    Aamupäivällä kuulin radio suomesta ylläolevan uutisen.Mielenkiinnosta tarkistin löytyykö tosiaan Ylen netistä.Näkyy hävinneen jos lienee ollutkaan,joku työtapaturma lienee sattunut kun on päässyt lähetykseen.Sinänsä asian pitäisi Metsälehden keskustelupalstan lukijoille olla jo selvä mutta hyvä olisi kertoa myös laajemmin kansalaisille.

    Tutkimus: Hoidettu metsä varastoi enemmän hiiltä – Metsälehti (metsalehti.fi)

  • Visakallo

    Nykyinen ympäristö- ja ilmastoväki muistuttaa hämmästyttävän paljon 1800-luvun ylimystöä, joka eli, pariutui ja juhli täysin omassa kuplassaan samaan aikaan kun ulkopuolinen maailma eli aivan eri todellisuudessa. Lopputuloksena oli 1. maailmansota, vallankumouksia ja uusi maailmanjärjestys.

    A.Jalkanen

    Timo P blogissa. ”Tästä linkistä löytyy vertaisarvioitu tieteellinen tutkimus, joka osoittaa, että jatkuvassa kasvatuksessa hiilitase on noin 30% parempi kuin tasaikäismetsätaloudessa, jossa harvennukset ovat alaharvennuksia. Molemmissa menetelmissä metsää käsitellään niin, että se tuottaa tasaisen nettotulovirran. Laskelmat on tehty 43 000 hehtaarin alueelle ja 100 vuoden ajalle. Jos tasaikäismetsätaloudessa siirryttäisiin yläharvennuksiin, sen hiilitase paranisi noin 15%.”

    https://academic.oup.com/forestry/article/93/1/84/5585603

    Se on looginen tulos, että vapaa kasvatus (any-aged forestry) on kannattavin, koska siinä voi aina valita tilanteen mukaan järkevimmän kasvatusmallin. Sekin on looginen tulos, että jatkuvapeitteisessä mallissa tuotteiden hiilivarastoon menee eniten hiiltä, koska siinä tukkipuun osuus hakkuupoistumasta on suuri.

    Sen sijaan metsän hiilitase ei käyttäydy täysin oletusten mukaisesti kuvassa 2.

    Turvemaalla maassa säilyvän hiilen määrä voisi käytännössä olla selvemminkin jatkuvan kasvatuksen eduksi – ainakin paksuturpeisilla ojitetuilla turvemailla jos vältytään kunnostusojitukselta.

    Tässä tutkimuksessa kivennäismaassa ja puustossa oli eniten hiilivarastoa jatkuvapeitteisessä kasvatuksessa. Simuloinnin tulos riippuu tietenkin olennaisesti siitä, miten oletetaan kasvun ja hajoamisen suhteen käyttäytyvän. Jos puuntuotos on jaksollisessa metsässä parempi, silloin pitäisi myös metsämaan hiilivaraston olla siinä parempi. Odotellaan siis lisää tutkimustuloksia metsämaan hiilivarastojen inventoinneista ja kasvumittauksista eri tavoin käsitellyissä metsissä.

    Kuten Timo nasevasti summaa blogissa: ”Vankka uskomus jaksollisen kasvatuksen parempaan puutuotokseen johtuu usein siitä, että luetaan ahkerasti metsäalan lehtiä, mutta tutkimuskirjallisuuden systemaattinen lukeminen on jäänyt vähemmälle.” ?

    Gla

    Tutkimuskirjallisuudesta käy ilmi, että varsin usein jatkuvan kasvatuksen puuntuotos perustuu mallinnuksiin eli mallintajan toiveajatteluun. Jostain syystä näitä tekee ne, joilla on intressi saada jk näyttämään kilpailukykyiseltä vaihtoehdolta.

    A.Jalkanen

    http://www.arvometsa.fi/kolmas-jatkuvan-kasvatuksen-hakkuuni/#comment-202

    Jos katsoo pylväsdiagrammia jossa on metsän ja tuotteiden hiilivarastot yläharvennetussa ja avohakkuussa, kuva näyttää tietenkin ikävältä, kun avohakkuu johtaa hiilivarastojen vajeeseen pitkäksi aikaa ja harvennetussa ne säilyvät. Yläharvennetusta puuttuvat kuitenkin kokonaan uudistamiseen tähtäävät harvapuustoiset vaiheet ja avohakkuun jälkeinen puuston kasvu on hyvin heikkoa. Tuotteissa pysyy tässä tarkastelussa yllättävän suuri osuus avohakatusta hiilivarastosta.

    Blogin kritiikki säästöpuiden riittävyyttä kohtaan on varmaan oikeutettu: ”Kun otetaan huomioon, että säästöpuuryhmien tulisi taata uuden järeän lahopuun tuotto tasaiseen tahtiin niin kauan, että uuden puusukupolven puut kasvavat suuriksi ja alkavat kuolla, tulee selväksi, että nykyisten sertifiointikriteeristöjen edellyttämät säästöpuumäärät ovat täysin riittämättömiä.”

    Kurki

    Laskelmat on tehty 43 000 hehtaarin alueelle ja 100 vuoden ajalle.

    Simulointia.

    Hiilitase on yksinomaan kiinni hehtarilla kasvavasta puumäärästä. JK:ssa keskimäärin puuta voi olla enintään n.100m3/ha. Keski ja Etelä-Suomessa keskimääräinen tasaikäisten puumäärä taitaa olla yli 150m3/ha.

    Tasaikäiskavatuksessa puumäärä voi olla Kainuun Paljakallakin  700 m3,  30-metrin kuusia rk-mitta=0, 35 m  500 kpl.

    Tuossa olen korjannut viime kesän 4 kpl tuulenkaatamaa puuta joenrannan korvesta, jonka läpi laskee luonnon pieni puro jokeen. Suurin puu niistä oli kuusi 25 m pitkä rk-mitta 0,53 m ja kuutiota 2,5m3 (pystyssä on muutama samanlainen). Noin  1ha metsikkö ja rantaa pitemmältikin on hakattu joskus 1930-luvulla ”rotanhäntä”-puutavararaksi uittoon oululaiselle Ravander-yhtiölle ja puut uitettu muun uiton mukana Oulujokea myöten Ouluun. Ranta on saanut uudistua itsekseen ja tämä kuusi on niitä alispuista, mitä hakkuista on jäänyt ojan varteen. Paikka on rehevä siitä syystä, että sen läpi menee luonnon puro, jota olen vielä haaroitellut uusia ojia kaivamalla ja joka jokitulvan noustessa tekee 100 m leveä tulvajärven joen varteen kilometrin matkalla.

    Uudistamalla ja kasvattamalla kuusia 100 vuotta tuohon korpeen voi saada 1000 m3 puumäärän.

    A.Jalkanen

    Tuosta Pukkalan ym. simulointitutkimuksesta kannattaa tsekata myös kuva 6: ”vapaa kasvatus” (AAF), jossa yhdistellään vapaasti eri kasvatusmalleja, tuotti parhaan tuloksen kaikissa tarkastelluissa ekosysteemipalveluissa, mukaan lukien monimuotoisuus (Shannon) ja lehtipuiden määrä, siis kaikissa muissa paitsi metsän kokonaishiilivaraston suuruudessa. Todellisuudessa lienee monesti siinäkin paras, jos otetaan käyttöön peitteisen metsätalouden turvetta säästävä hyöty paksuturpeisilla turvemailla ja avohakkuumallin suurempi kasvuhyöty kivennäismailla.

    Tutkimuksen loppupäätelmä oli siis se, että jos pyritään mahdollisimman suureen metsän ekosysteemipalvelujen kokonaismäärään, kannattaa käyttää monipuolisesti eri kasvatusmalleja aina tilanteen mukaan. Sekametsäisyyttä ja eri puulajeja kannattaa suosia. Tähän ei ole tietenkään mitään huomauttamista.

    Puuki

    Pukkalan avohakatun ja yläharvennetusmetsän hiilitasekäppyrässä ei ole otettu huomioon uuden puusukupolven kasvun eikä muun pintakasvuston sitomaa hiiltä.  Esim. hyväkasvuinen ra-koivikko kasvaa kaikkineen jo siinä 14 vuodessa( joka on käppyrän aikajana) yläharvennusmetsän ja avohakatun metsä hiilitase- eron kiinni.

    Toinen asia on kannattavuusvertailun oletukset ; esim. maanmuokkaus on hinnoiteltu yläkanttiin , kun on oletettu kustannuksen olevan 530 € /ha laikkumätästyksessä.  Ei se sentään niin kallista ole käytännössä. (~ 400 – verovähennys = 310) (Heinäys 250 € ; ei siihen ole tarvetta jokapaikassa)  .  NNA-laskelman tulos saadaan näyttämään melekein minkälaiselta halutaan, jos muutellaan oletusarvot sopiviksi.

    PS Yläharvennusta voi tehdä tasaikäisen metsän kasvatuksessakin, ei aina alaharvennuksena joka on jk-mainosmiesten suosima vakiomalli kannattavuuslaskennan tulosten  saamiseksi ”kohdilleen”.  Samoin viljelyn hinta on aina oletettu korkeaksi ; ei ole laskelmissa mukana esim. luont.uudistamisen & viljelyn yhdistelmää.

    Timppa

    Lähetin kerran kommentin  Arvometsän sivulle.  Sieltä tuli itse toimitusjohtajan allekirjoittama sähköposti  ”Julkaisemme vain asialliset kirjoitukset”

    A.Jalkanen

    Timppa, voit kokeilla uudelleen – nyt siellä taitaa tulla näkyviin kommentit heti vaikka siinä lukee että ”odottaa hyväksyntää”.

    Rane

    Ihmettelin että kova tutkimus ihan tutkimusaineistoa sadan vuoden ja 43000ha alalta itä-Suomessa.Sehän olikin mielikuvitusmetsää ja satavuotta tulevaisuuteen.Mistähän tuo 43 000 ha on tullut?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 76)