Keskustelut Tekniikka Husqvarna 545 vs 555

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 95)
  • Husqvarna 545 vs 555

    Merkitty: 

    Moi,

    Raivuusahan hankinta olisi suunnitteilla ja nyt pohdinta on lähinnä kahden kauppaa, eli otsikon 545 vs 555 huskut. Aiheeseen voi toki ottaa kantaa myös Stihlin vastaavilla kokoluokilla sahaavat, mutta itsellä pohdinta on näiden kahden välillä.

    Hintaero ei näyttele mitään roolia päätöksessä. Satanen kaksi sinne tai tänne, saha kyllä tienaa itsensa takaisin moneen kertaan joka tapauksessa ja kestää perus metsänomistajan käytössä niin kauan, ettei hintaero näyttele roolia.

    Isommassa olisi painoa se vajaa kilo enemmän. Hyvät valjaat ja oikeat säädöt toki syö tuon painoeron melko olemattomaksi. Mutta onko isompi muuten merkittävästi kömpelömpi käyttää, tai onko käyttäjät kokeneet kuitenkin painoeron merkittäväksi?

    Isompi puolestaan kompensoi minusta aika huomattavalla tehoerolla, 2.2kw vs 2.8kw. Isompi on myös isommalla terällä, joten se tavallaan syö tehoeroa, mutta tuo muita etuja mukanaan. Toki molempiin voi laittaa saman kokoiset terät, jolloin tehoero on paremmin verrattavissa suoraan. Onko käyttäjät havainneet merkittävää eroa voimassa käytännön työskentelyssä?

    Pienemmän saisi autotunella. Itse olen tykästynyt kyseiseen tekniikkaan 550xpg mark2 kanssa. Tiedät että raivureiden puolella on ollut ongelmia, mutta eiköhän nekin ole vähentyneet, kun tekniikka ei ole enää kovin uusi. Ensinnäkään en tykkää säätää ja toisekseen olisi kiva käyttää isommilla savotoilla normaalia sekoite bensaa ja vähemmällä käytöllä pienkone bensaa. Ja olisi etu, että voi tankata mistä hyvänsä kannusta sitä ainetta mitä sattuu olemaan ja saha naukuu aina yhtä iloisesti. Toki ei se nyt maata kaatava kynnyskysymys ole, jos autotunea ei ole. Ajaa aina pienkonebensalla ja sillä siisti. Vähän kalliimpaa, mutta huomattavasti helpompaa eikä haise lähellekkään yhtä paljon. Pieniruokaisiahan nämä nykysahat on, joten ei se konkurriin vie sama mitä tankkaa.

    Käyttö on pääosin melko pienellä puulla, mutta ainahan sinne joku isompikin sattuu joukkoon. Polttopuuksi kelpaavia en kuitenkaan aijo heittää metsään, vaan kerään ne moottorisahan kanssa talteen, eli sikäli ei ole jatkuvaa tarvetta kaataa isompaa puuta raivurilla.

    Mutta mitä käyttäjät suosittelee? Kumpi olisi oma valinta ja miksi?

  • Mettämakuri

    Kysymys on makuasiasta. Molemmilla sahannut, jos harrastus toimintaa silloin 545at tai 460. Kannattaa kokeilla kaupassa kumpi istuu käsiin.

    Jälkimarkkinointi on itsellä 1 valinta kriteeri ja seuraava bensan kulutus per.tunti.

    555 ja 490 ovat URAKKAMIEHEN sahoja.

    Itämaan ihme

    Molemmat sahat löytyy, 545at:sta on tullut oma ykköstykki.

    Hyvä yleissaha, 200 terää kun käyttää, niin kiihtyvyyttäkin löytyy. Ennakkoraivuille liian tussu, jos isompaa puuta enempi.

    225 terällä vaatii oikeanlaista käskytystä sahaajalta.

    Viime elokuussa oman 545 ostin. Nyt alkaa olla noin 150ha takana työmaita. Tulppaa, ilma/polttoainesuodattimia lukuunottamatta kaikki alkuperäisiä osia.

    Mittaribensalla menty ja mennään jatkossakin. Ei ongelmaa.

     

     

    Ola_Pallonivel

    Osta isompi. Ainut miinus pienempään verrattuna on, että vie enemmän bensaa. Mutta harrastelijalle sillä ei ole muuta merkitystä, kuin että joutuu kantamaan enemmän bensaa metsään. Ja normi 98 käy.

    Isommassa on kuitenkin järeämpi putki ja kulmavaihde.

    Ja valitse samalla lämpökahvoilla, ei harmita jälkikäteen.

    TV

    Toisaalta tuota harraste hommaa voi verrata aika hyvin urakkahommaan. Kun aikaa on käytettävissä vain 2 päivää viikosta eikä edes joka viikko, niin siellä metsässä haluaisi saada jotain aikaan. Itse en harrasta niinkään lintujen laulun kuuntelua, vaan otan sen homman ihan kuntoilumielessä. Eli paljon aikaan lyhyessä ajassa ja mitä enemmän on hiki ja ukosta veto loppu päivän päätteeksi, niin sitä parempi.

    Lähinnä mietin sitä, että jos isompi on merkittävästi kömpelömpi käyttää, niin ukosta on veto loppu ihan yhtä lailla, mutta tuotos voi olla jopa pienempi. Eli ukko hyytyy ennen aikojaan.

    Joka tapauksessa tarkentavana pointtina tuo, että tekemisen mittarina on urakkaluntoisesti mahdollisimman suuri tuotos lyhyessä ajassa. Aikaa kun on rajalliseti, palstat niin kaukana kotoa ettei voi iltaisin käydä ja tekemistä on enemmän kun yksi mies ehtii tekemään, joten mahdollisimman paljon pitäisi saada aikaan joka reissulla. Leipä ei kuitenkaan ole tästä kiinni eikä raha toimi motivaationa, vaan homma lähtee ihan kuntoilutarkoituksesta. Nautiskelen luonnosta syksyllä metsästyksen yhteydessä ja koirien kanssa lenkkeillessä. Metsätöihin lähden pienentämään mahaa ja kasvattamaan kuntoa ja tarkoitus olisi saada mahdollisimman vähiin ne hommat, joista joutuisi muuten maksamaan vieraalle. Kaikkea en ehdi kuitenkaan itse tekemään, kun elämässä on muitakin kiireitä, joten mahdollisimman paljon haluaisi saada aikaan siinä käytettävissä olevassa aikaikkunassa.

    545 olisi varmasti sipakampi kampe, jos metsään menisi nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja ulkoilemaan. Mutta onko se niin paljon sipakampi kampe, että kuntoilu mielessä tekevä +100kg/190cm noin 30 vuotias entinen urheilija, nykyinen sohvaperuna saa sillä enemmän aikaan paremman jaksamisen kautta, kuin isommalla versiolla?

    Rane

    Noilla raameilla kilo sahan painossa ei todennäköisesti vaikuta (miehen ja sahan yhteispaino) jaksamiseen.Tehokkaammalla sahalla ja isolla terällä itse puiden katkonta voi olla jopa kevyempää tai ainakin mielekkäämpää.

    Ola_Pallonivel

    Minulla ei ole tuota pienempää, vaan vanha Stihl 450 Huskyn kaverina.

    Stihlissä kestää tankki 1:30 – 1:45. Husky 545:ssa ei kestä edes lähelle tuota, jos muiden kertomukset on totta.

    Jos 545 ja 555 tankkausväli on sama, miksi valita pienempi? Isompi terä nostaa tuottavuutta, raivurin painolla ei ole mitään merkitystä.

    Pavekka

    Moottorisaha puolella aika usein ostetaan tehot ja koot yläkanttiin ns. varmuuden vuoksi. Samassa runkomallissa ymmärrettävää mutta itse ostaisin kahdesta vaihtoehdosta kevyemmän. Sahassa kaikki ylimääräinen paino on työstä pois. Raivaussaha puolelta ei aiheesta niin kokemusta mutta tuskin kokopäiväiseen kanniskeluun isointa ostaisin ensimmäisenä. 165 huski löytyy ja sillä on kiva touhuta kun voima ja vääntö ei lopu mutta teen sitä vain silloin tällöin. Pidempi kanniskelu ei houkuttele.

     

    TV

    Itselläkään ei sinällään se kilo painossa hirvitä. Lähinnä se mietityttää, että se kilo tulee vipuvarren päähän. Eli saako sahan siitä huolimatta säädettyä yhtä tasapainoiseksi käsiteltäväksi. Toki paksumpi putki ja isompi terä vielä pidemmän vipuvarren nokassa tasapainottaa toiseen suuntaan. Ja onhan siinä säätömahdollisuuksia. Tietysti jos se selän takana heiluva murikka on isompi, niin voihan sekin tökkiä enemmän jättöpuihin heiluessa, mutta tuskin ero on niin iso että huomaisi.

    Eli valinta on varmaan lähinnä voima vs autotune. Toki se ketteryys voi tulla jostain sellaista kautta huomaamatta mitä ei välttämättä hoksaa ajatella. Jos menen nyt liikkeeseen ja laitan molemmat vuoron perään roikkumaan valjaisiin, niin en kyllä huomaa eroa. Sama asia onko kahvitermari syksyllä rinkassa mukana tyhjänä vai täytenä. Ei tasan tarkkaan mitään merkitystä sillä litralla hyvien kantovälineiden kanssa. Mutta voi se pienempi olla muuta kautta ketterämpi, kuin suoranaisesti kilon painoerolla.

    TV

    Minulla taas on moottorisahan kanssa sellaisia kokemuksia, että isompi paino toki rasittaa, mutta niin tekee myös voiman puute. 550 huskusta olen tykännyt. Oksaisia kuusia karsiessa ei tarvitse kihnuttaa oksa kerrallaan, vaan menee kerta pyyhkäisyllä yskimättä läpi. Toki ajatus olisi hommata tuolle kaveriksi echon 2521 wes. Eli taas aivan äärimmäisen kevyt pikkusaha jossa ei ole voimaa nimeksikään. Mutta 192 stihliä käyttäneenä tuollainen kevyt pikkusaha on äärimmäisen kätevä joissain hommissa. Pieniä raivaussaha kokoluokan runkoja poistaessa saa karsittua rungon pystyyn ja jaksaa heiluttaa sahaa pään yläpuolella vaikka päivän. Jaksaa myös sahata ojasta yhdellä kädellä. Ja näppärä heilua sellaisen kanssa silloin kun karsittavaa on vähän. Esimerkiksi pienen koivikon harvennukseen ajattelin sitä näppäräksi vehkeeksi.

    Pavekka

    Ei sitä todellisuudessa pysty selvittämään kuin kokeilemalla. Muuttujia on paljon. Itsekin voi muuttua kun kunto kasvaa ja työtekniikka kehittyy. Kumpaan suuntaan vaan. En usko että mitkään balanssi jutut asiaa ratkaisee. Kyllä ne tehtaalla tällä tasolla semmoset asiat osaa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 95)