Keskustelut Metsänhoito Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 134)
  • Hybridihaavan lyhytkiertoviljely…..

    Merkitty: 

    Tämä on kertausta vanhan palstan ajoilta mutta kuitupuunkasvattajan pyynnöstä ja H-vallan kriitikonkin ahkerasti patistamana:
    Ensin ensimmäistä kysymystä edeltävä pohjustus.
    Ostin metsätilan -90 luvun loppupuolella jossa oli mukana KAUAN viljelemätön peltoheitto (2ha). Alue vaikutti HURJAN rehevältä koska mies katosi pitkän kasvillisuuden joukkoon täysin.
    Mietin tuohon metsitystä. Männylle aivan liian rehevä. Kuuselle käy mutta äärettömän pitkätyöstöinen alkukasvatus ja kova pohjatyö.
    (Harvinaisempia en edes miettinyt kun haluan myös tavaralle jatkomarkkinat). Jäi lehtipuut joista olin jo kallistumassa rauduskoivulle kun silloinen Metsäliiton viesti -lehti mainitsi ML-n tekevän sopimuksia hybridihaavan kasvatuksesta. Myös tietty kovalla kasvumainostuksella. Innostuin koska juuri pohja tuntui sopivan ja nopea kasvu auttaisi hoitotyössä.
    Jo silloin he toimittivat tarvittavan taimet ja suojat. Ilman mitään sopimuksiakaan vielä silloin.
    Pari negaa vielä ennen vastauksia: Kevään silloinen märkyys torppasi kaikki muokkaussuunnitelmani. Ja Metsäkeskus torppasi pellonmetsitystukeni. Syynä paikan syrjäinen sijainti.
    Itse vastauksiin uudella sivulla:

  • Tolopainen

    Ei ole puunkysyntä kovin paljon muuttunut 50v aikana, rakennuspuuta kuluu kuten ennenkin, siinä on kuusen osuus kasvanut. Haapaa on ehkä sahattu aiemmin enemmän, vanhoissa rakennuksissa näkyy haapa-ja koivupiirua jopa kantavissa rakenteissa, kun se on riittävän järeää ja ylimitoitettu kestäähän se. Sodanjälkeisessä Suomessa metsät olivat huonossa kunnossa ja sahapuuksi kelpasi huonompikin runko. Laatuvaatimukset ovat menneet kireiksi kun tarjontaa on ja valinnanvaraa, tukkipuuta voidaan tökätä kuiduksi.

    sitolkka

    Pohjois ja Itä-suomessa puuta oli sodan jälkeen yllin kyllin. Sieltä maksettiin iso siivu sotakorvauksiakin. Etelässä pulaa paikoin ollut.

    sitolkka

    Oli kyllä tiloja, joilla oli hyvätkin metsät. Pohjois-Pohjanmaallakin isojako päättyi enimmäkseen 1800-luvulla.

    jees h-valta

    Edelleen näissäkin kirjoituksissa ”loistaa” tuo käsittämätön vain päätehakkuutukin kuutiohinnan kriteeri. Ja siinäkään ei koivun neljäkymppiä ole muka mitään. Kun lasketaan edes hiukan mukaan kasvatusikää pitäisi alkaa mennä järkeen miksi tosiaan eri puista ja eri puulajeista maksetaan erilaista hintaa. Mutta ei, kun ei. Minulle 15,00 euroa motti haavasta on todella sama kuin 40,00 koivutukista. Koska kasvatusikäero on tosiaan aivan hel….n roima. Jos repäisen kolmesataa mottia haapaa nurin saa tosiaan vetäistä 100 mottia koivutukkia mutta kun sen kasvatus kestää 40-50 vuotta ennen kuin sellainen erä irtoaa. Minun metsistä ei irtoa minun aikanani yhtaikaista tuollaista koivutukkierää. Mutta haapaa saan kyllä näillä näkymin ehkä useammankin erän myytyä vielä.

    Visakallo Visakallo

    Miksi sitten istutat nykyisin koivua etkä haapaa?

    jees h-valta

    Koska yksinkertaisesti sain koivua nyt (raudusta) ensimmäisen kerran yksivuotisena pottiputkella istutettavaa ja halpaa verrattuna haavan isoon taimeen. Koska minun on turha enää satsata koivuun sen pareen kuin haapaankaan ihmeitä kun seuraavan polven saannoista on kyse. Haapaa minulla on sitä paitsi jo minun loppuiäkseni myytäväksi joten vaihtelukin virkistää. Onhan se koivikko ison järven rantapalstalla tosi mukavan näköinenkin. Maisematyön laatua nääs.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän koivukin hoidettuna ihan kelvollisen nopeasti kasvaa. Nyt alkavalla viikolla tehdään 27 v. koivikoden kolmas harvennus loppukasvatusasentoon, eli 250 runkoon /ha. Sen jälkeen alle nelikymmppisenä aukoksi.

    sitolkka

    Haapoja on mukava jättää peltojen reunoilla ja rannoille kaikenlaisiin metsiin. On komeimpia puita syksyisin ruska-aikaan.

    MaalaisSeppo

    Jesse ajattelee hyödyntävänsä metsäänsä vain puun myynnillä. Itselläni tavoittena on myös nostaa tilan arvoa ja myydä se, kun hoitohommat ja hankintahakkuut eivät enää suju.

    Kasvuisa kertaalleen harvennettu kuusikko on silloin arvossaan.

    sitolkka

    Jos joku on palstalla monella eri nimimerkillä ja inttää itsensä kanssa.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 134)