Keskustelut Metsänhoito Istutus päätehakkuutiheyteen.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 99)
  • Istutus päätehakkuutiheyteen.

    Paljon puhutaan että kuitupuuta tulee markkikoille liikaa. Onko kukaan kokeillut kuusen istutusta suoraan päätehakkuutiheyteen, jolloin kuitupuuharvennukset jätetään kokonaan tekemättä. 600 runkoa hehtaarille ja täysperkaus kahteen kertaan.

    Puusta tulee varmasti melko oksaista, mutta sehän ei kuusella niin haittaa. Plussana olisi myös pienemmät taimikustannukset.  Onko kukaan verrannut tällaisen kasvatuksen taloudellista tulosta suhteessa yhden harvennuksen kasvatukseen.

  • Timppa

    Kuten aiemminkin olen kirjoittanut, niin meikäläisen ei tarvitse miettiä korkoja.  Tavoite omistajilla on, että syntyy vähintään yhtä hyvä metsä kuin kaadettukin oli.   ”Arpoo” vain kuhunkin paikkaan soveliaan uudistustavan.  Aika vähillä kuluilla pärjää suhteessa myyntituloihin.  Tarvittavia tekijöitä aina löytyy.

    Yhteismetsissä laki ja ohjesääntö määräävät, että metsiä on hoidettava kestävän metsätalouden periaatteiden mukaan.  Siihen ei mielestäni kuulu riskinotto uudistuksissa.  Yksityiset voivat toki niinkin tehdä.

    Petkeles Petkeles

    Entäs kun ne kaikki istutetut kuusentaimet ei välttämättä selviä tai vielä todennäköisemmin eivät ole kaikki tukkilaatuisiksi varttuvia ja korvaavista koivuista ei saa samanlaista tiliä? Entäs kun kakkosharvennuksen tukkisaanto on päätehakkuutiheyteen istutettuna 0%? Mitenkäs sen koron kanssa käy?

    pihkatappi pihkatappi

    Tuo pitäisi kaiketi laskea niinpäin, että lasketaan korkoa korolle kakkosharvennukseen asti, ensiharvennusvaiheessa on sama, harvennetaanko hieskoivuja vai pikkukuusia. Jos istuttaisi välimallin, eli 1200 kuusta, voi säästyneillä varoilla tehdä vaikka keittiöremontin ja kierrellä vähän maailmaa.

    Puuki

    Tutkimuksesta : 1200 kpl/ha vaihtoehdossa oli onnistumis% (yli 1600 kpl/ha) 57 %     ja  2000 kpl/ha   71 %  istutuksista.  Epäonnistuneita (alle 800 kpl/ha) molemmissa sama määrä n. 10 %.

    Suurin syy heikkoihin lopputuloksiin luont. taimien synnylle oli erityisen kuiva kesä -92 .

    Täydennysistutus koski lähinnä niitä luontaisia uudistuskohteita eikä 1200 kpl istutuksia.

    Koivutäydennys ainakin ensiharvennukseen asti on hyvä lisä useimmiten. Istutustaimi kustantaa kuitenkin n. kaksinkertaisesti sen mitä siitä eh:ssa saa tuloa. Toisaalta useampi taimi lisää valinnan mahdollisuuksia jäävien puiden valinnassa.

     

     

     

    Visakallo Visakallo

    Yllättävän usein näkee kommentteja, ettei luontaisessa uudistamisessa olisi raivauskuluja tai niitä olisi selvästi vähemmän. En ymmärrä, mistä moinen väite on peräisin, sillä se ei pidä paikkaansa. Lähes aina näissä luontaisissa kohteissa kuluu työtunteja kaikkein eniten, eikä se kuitenkaan takaa kasvatuskelpoisen puuston syntymistä koko alueelle.

    Klapikone

    Joo, niinhän se olikin Puuki.

    Mutta vaikka jäädään millä menetelmällä tahansa alle 800 havutainta/ha, löytyy koivua kyllä melko varmasti.

    Sekametsä ilman istuttamista on ihan todennäköinen.

    Kuusivaltaiseen metsään tuo 1000 – 1200 tainta vaikuttaa riittävällä.

    Klapikone

    Kyllä voimakas uudistushakkuu johtaa aina melkein taimikonhoitotarpeeseen.

    Luontaisessa taimikossa kokovaihtelu aiheuttaa sen, että vahvimmat puut syrjäyttävät heikompia ja ainakin minusta niitä on helppo hoitaa, kun raivaa parhaimpien puiden ympäriltä vain huonot pois. Hyvin tiheässä voi joutua käymään kaksi kertaa. On menty ensiharvennukseen ilman taimikonhoitoakin.

     

    oksapuu

    Tuo Svedu:n menetelmä on hyvä…

    Täystiheä istutus, taimikkoharvennus/aikaistettu ensiharvennus raskaalla kädellä raivurilla. Ei tule korjuuvaurioita eikä ajouria. Ensimmäiseen harvennukseen mennään 100 l tai yli puulla…

    Tuota on nyt muutamavuosi tullut tehtyä…

    Puuki

    Luontaisesti syntynyt sekametsä on usein vähän suuritöisempi, kuin esim. kokonaan istuttamalla alkuun saatu, mutta ei aina.      Metsuri teki itselleni joku vuosi sitten ensiharvennuksen sekametsään, joka oli luontaisesti syntynyt soistuneelle suht. rehevälle kankaalle. Mitään maanmuokkauksia tai taimikonhoitoja ei oltu siihen koskaan tehty. Myös melko pientä koivua oli paikoin , kaikista sai kuitenkin polttopuukäyttöön sopivia rankoja ja metsä jäi hyvään kasvatustiheyteen harvennuksen jälkeen.

    Esim. jossain E-Suomen OMT kankaalla ei vastaava onnistuisi millään.  Mitään yleispätevää ohjetiheyttä tai toimivaa metsitysmallia on vaikea monistaa, koska kaikki alueet on erilaisia monessa suhteessa.

     

    pihkatappi pihkatappi

    Kuivahkon kankaan ja sitä karumman pohjan kanssa pärjää luonnontaimilla, korkeintaan kylvön voi jotenkin taloudellisesti perustella. Sitä rehevämmillä riippuu monesta tekijästä, mikä on milloinkin kannattavinta. Tärkein tekijä on se, että tekee enimmäkseen itse taimikon perustamisen ja hoidon työt.

Esillä 10 vastausta, 81 - 90 (kaikkiaan 99)