Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,661 - 4,670 (kaikkiaan 14,548)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Kasvupaikan boniteettikin vaikuttaa siihen kannattavuuden arviointiin.  Samoin mahdollinen vaihtoehtoiskohteen korko% vaikuttaa laskentakorkoon.   Selkein on laskea kunkin kohteen (jos niin halutaan yl tehdä) kannattavuusvertailu , kun otetaan huomion todelliset kantohintaerot ja kaikki syntyvät kulut.  Muuten laskenta on vain yleistä arviointia jota  voidaan mulkata tarpeen mukaiseksi esim. muutamalla lähtöarvoja lopputulokseen sopiviksi.

    Kiinnostavin kohta on selvittää tarkemmin peitteisen kuusialikasvoksen kasvunopeus ja arvokasvu jatkossa suhteessa johonkin toiseen vertailtavaan käsittelyyn. (ylleensä päätehakkuu + viljely/luont. uudistaminen tai niiden yhdistelmä).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuohon Puukin mainitsemaan kohtaan tarvitaan kivennäismailta lisää mittaustietoa. Miten hyvin alikasvos kasvaa ja milloin sen edelleen kasvattaminen on kannattavaa? Koettaisiko Tahvonen tekoälymalleineen vastata juuri tähän? Ojitusalueella päätöksenteko on selkeämpi: jos avohakkuusta seuraa kunnostusojitustarve, lienee jiikoo useimmiten kannattavampaa.

    Nostokoukku

    Gla.

    Täytyy erottaa puuston näivettyminen ja metsän näivettyminen. Metsä on muutakin kuin puut. Metsien omistajakunta muuttuu koko ajan. Tulevaisuudessa metsänomistajissa on yhä kasvava joukko ihmisiä, jotka arvostavat metsässä muutakin kuin mahdollisimman suurta puustopääomaa. Pitää nähdä metsä puilta.

    Timppa

    Täytyy erottaa puuston näivettyminen ja metsän näivettyminen. Metsä on muutakin kuin puut. Metsien omistajakunta muuttuu koko ajan. Tulevaisuudessa metsänomistajissa on yhä kasvava joukko ihmisiä, jotka arvostavat metsässä muutakin kuin mahdollisimman suurta puustopääomaa. Pitää nähdä metsä puilta.

    Aivan.  Sitten pitää kysyä myös, että haluavatko he sekametsää vai kasvussa taantuvaa kuusikkoa.  Entä hiilinielut?  Entä maaseudun tyyöllisyys ja hyvinvointi?

    Metsä on todellakin muuta kuin puuta.  Nykypäätöksenteko on keskittynyt siihen, että tehdäänkö aukko vai ei.  Hakkutapa ei ole itseisarvo.  Se on vain väline saavuttaa joku tavoite.  Metsänomistajan pitää siis asettaa ensiksi tavoite ja selvittää sitten miten siihen päästään.  Aivan kuten rakentamisessa.  Meillä on tavoitteena tehdä talo ja sitten hankitaan resurssit, joilla se tehdään.  Jos haluan kasvattaa metsää, jossa on monenlaista puustoa ja joka kasvaa jatkossakin hyvin sekä tuottaa yleistäkin hyvinvointia, niin tiedän tasan tarkkaan mitkä ovat parhaat keinot tuon tavoitteen saavuttamiseen.  Toisilla voi olla toisia tavoitteita.  Oleellista on, että päätöksentekijä tietää tekonsa seuraukset.

    Gla Gla

    Metsänomistajissa on varmasti monenlaisia näkemyksiä. Kukaan ei estä hoitamasta sitä muilla tavoin kuin puuntuotantoa painottaen.

    Tuntuu kuitenkin siltä, että paine metsänomistajaa kohtaan tulee niiltä, jotka eivät metsää omista, mutta haluavat ohjata sen käsittelyä. Vastuuta ratkaisuista ei silti olla valmiita ottamaan. Myöskään Timpan mainitsemia taloudellisia puolia ei huomioida. Lautaa saa kaupasta ja energiaa töpselistä.

    Nostokoukku

    Talonkin rakentamisessa voi olla erilaisia tavoitteita. Kaikki eivät halua kolmeen eri tasoon rakennettua, poreammeilla ja usean auton Tallilla varustettua lähinnä edustustilaa muistuttavaa taloa. Joillekkin riittää onnelliiseen asumiseen vähempikin. Niin myös metsän kanssa. Tämänkin palstan vuodatusten perusteella maaseudun pelastajaksi metsästä ei ole. Metsänomistajilta suuryhtiöt riistävät puut alle tuotantokustannusten, koneyrittäjät tekevät tappiota, metsänhoitotöitä ei kannata teettää kuin ulkomaisella halpatyövoimalla, metsäyhtiöiden on pakko siirtää tappiolliset tehtaansa muualle ( UPM julkaisi juuri surkean tuloksensa) ym.

    Nostokoukku

    Gla on oikeassa. Paineet metsän käsittelyä kohtaan tulevat poliittisilta broilereilta, jotka ovat ikänsä asuneet kaupungeissa. Ehkä joskus nuoruudessaan ovat isäpapan Mersulla ajelleet päiväksi pariksi maalaamaan aarnimetsä logoja tukkikasoihin. Kun on tullut vilu on palattu kaupunkiin kerrostaloon, pyyhitty pylly vesivessassa maailman parhaiten valkaistuun vessapaperiin. En minäkään hyväksy, että metsänkäsittelytavoista määräämine on ymmärretty tässä joukossa lähes jokamiehenoikeudeksi.

    Visakallo Visakallo

    Ehkä osuvampi vertaus olisi kuitenkin talojen rakentamisen sijasta niiden ylläpito ja hoito. Sitähän voidaan tehdä tai olla tekemättä talojen koosta ja varustelusta riippumatta. Minkä tahansa talon saa huonoon, -jopa asumiskelvottomaan kuntoon melko lyhyessäkin ajassa, jos tinkii huoltotöistä ja menee siitä mistä aita on matalin. Toisinpäin taas vaatimattomankin talon voi säilymää hyvänä jälkipolville, jos sitä hoitaa ja huoltaa säännöllisesti.

    Nostokoukku

    Metsänkäsittelystä määräämisen historia ei kaikiltaosin ole kovin kaunista muisteltavaa. Maan tapana oli aikoinaan sekin, että Metsäkeskuksen herra ei suostunut tekemään rahapulaisen pikkutilallisen metsään leimikkoa tai järjesti tilan metsät rauhoitukseen. Sitten ”reiluna” miehenä tarjoutui ostamaan paikallisen pankinjohtajan avustuksella tilallisen metsät pohjineen.

    Visakallo Visakallo

    Ikäviä asioita kiistatta tuolloin tapahtui, kuten Nostokoukku edellä kirjoitti, mutta sen ei pitäisi enää vaikuttaa nykyajan metsänhoitoon. Metsälain uudistus toi omistajille vapauden hoitaa ja käsitellä metsiään haluamallaan tavalla, mutta samaan aikaan tilalle ovat tulleet uudet rajoitteet metsänomistajien syyllistämisen, erilaisten suojelu- ja ilmastovaatimusten, sekä sertifikaattien muodossa.

Esillä 10 vastausta, 4,661 - 4,670 (kaikkiaan 14,548)