Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,761 - 4,770 (kaikkiaan 14,521)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Paradoksaalisesti tie jatkuvapeitteiseen malliin voi monesti käydä helpoiten avohakkuun kautta.

    Gla Gla

    RR: ”Kun sitten kysytään suurelta yleisöltä, niin vastaukset ja niiden perustelut voivat olla ihan mitä hyvänsä. Sen vuoksi on tuuleen huutamista syvällisesti pohtia annettuja vastauksia.”

    Tarve pohtia noita tulee siitä, että vastaukset ovat peräisin Helsingin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta. Huuudetaanko sielläkin tuuleen, kuten täällä?

    Kansalaisten mielipiteiden selvittäminen ei mielestäni ole tuuleen huutamista, demokratiassa on hyvä tietää, missä mennään. Tutkimuksessa pitäisi kuitenkin tarkkaan analysoida sitä, mitä mielipiteiden taustalla on. Samoin mainitsemiani ristiriitoja.

    Mitä tapahtui tämän tutkimuksen kohdalla? Ristiriitoihin ei tulosten tarkastelussa puututtu. Sen sijaan jokaiseen suomalaiseen mediaan lähti tiedote, jonka mukaan 69% kansasta vastustaa avohakkuita. Aika moni sen myös julkaisi. Tätä tulosta käytetään politiikan teon välineenä pyrittäessä esim. avohakkuukieltoihin.

    Uskon, että sinuakin pitäisi kiinnostaa, miten metsätaloutesi keinovalikoimaan pyritään vaikuttamaan.

    Demokratia on hyvä asia, mutta edes kotimaiselta vaikuttamiselta se ei ole turvassa. Niin naivi ei kenenkään pidä olla, että äänestystulokset otetaan sellaisenaan vastaan totuutena.

    Gla Gla

    RR: ”Kaupungilla on pari aaria metsää henkeä kohti – eli ei mitään taloudellista merkitystä.”

    ”Metsähallituksen metsätalouskäytössä olevat alueet ovat monikäyttömetsiä. Niistä valtaosa on Itä- ja Pohjois-Suomessa.

    Valtion monikäyttömetsät kasvavat vuosittain 13,3 miljoonaa kuutiometriä (Valtakunnan metsien inventointi, Luke) ja puuta korjataan noin kuusi miljoonaa kuutiometriä.”

    http://www.metsa.fi/maat-ja-vedet/monikayttometsat/

    Valtion metsät kasvaa reilut 2 m3/hlö. Puuta korjataan 1 m3/hlö. Ei mitään merkitystä suomalaisille?

    Mutta kerrotko jo, mistä puhut? En minä ole Turun ratkaisua vastustanut. Totesinhan, että metsille asetetut tavoitteet toteutuu. Kritisoin aivan eri asiaa.

    Gla Gla

    AJ: ”Paradoksaalisesti tie jatkuvapeitteiseen malliin voi monesti käydä helpoiten avohakkuun kautta.”

    Tarkoitat varmaan jatkettuun malliin. Jatkuvahan päätyy aukkovaiheeseen, josta voidaan aloittaa uusi kierros.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei kannata liikaa takertua määrittelyihin jatkuva tai jatkettu. Yksittäisen omistajan näkövinkkelistä jiikoo voi olla toimiva muutaman vuoden tai hänen aikuisikänsä ajan. Silloin vaikuttaa että ”se pyörii sittenkin” (Galilei).

    Avohakkuukyssärissä on tosiaan paljon sudenkuoppia. Se ei ainakaan saisi sisältää tuntemattomia termejä ilman että haastattelija selittää niitä. En tiedä kuinka hyvin Turun päättäjillekään on asiaa pohjustettu mutta ei välttämättä kovin hyvin. Jos päätös oli huono, sen voi peruuttaa.

    Ainakin täällä Espoossa metsä on niin nuorta että aukoton malli toimii vielä kauan. Lukijoiden kuvista näkyy että kuusettuminen on käynnissä, mutta ei vielä haittaa metsien virkistysarvoa. Siitä pitäisikin puhua enemmän. Ei yksilajinen kuusikko tai kuusiporan tappama metsä ole mielestäni kovin kaunis, ainakaan isona alueena.

    Visakallo Visakallo

    Mikähän siinä onkin, että ympäristöjärjestöjen julkaisuissa ja jk-markkinoinnissa käytetään vain juuri hakattujen tai muokattujen aukkojen kuvia, mutta ei koskaan muutaman vuoden ikäisiä taimikoita?

    Jos ihmiskuntaa kuvattaisiin samalla periaatteella, näytettäisiin aina vain kuvia vainajista ja kaivetuista haudoista, mutta ei vauvoista ja päiväkoti-ikäisistä.

    Gla Gla

    AJ: ”Ei kannata liikaa takertua määrittelyihin jatkuva tai jatkettu. Yksittäisen omistajan näkövinkkelistä jiikoo voi olla toimiva muutaman vuoden tai hänen aikuisikänsä ajan. Silloin vaikuttaa että ”se pyörii sittenkin” (Galilei).”

    Olen pahoillani, mutta nipotan tästä asiasta.

    Meille markkinoidaan jatkuvaa kasvatusta sillä, että metsää voi hoitaa ilman aukkoja. Tämä siksi, että luontoa kuormitettaisiin mahdollisimman vähän. Hyvä tavoite.

    Luonto ei tiedä, kuka metsän omistaa, joten ihmiskeskeinen näkökulma ei voi määrittelyä ohjata. Minä voin esim. luopua loppuelämäkseni avohakkuista, mutta seuraava omistaja hakkaa silloin suurimman osan hehtaareistani välittömästi.

    Tämä ei liene jk:n tarkoitus ja siksi en voi hyväksyä ajatusta, että jatkuvasti peitteisenä kasvatettavan metsän optiona on avohakkuu. Toki pilalle mennyt palsta voidaan avohakkuulla uudistaa, mutta silloin menetelmä ei ole toiminut. Ja silloin kun tällainen tapahtumaketju on todennäköinen, en pidä metsänhoitoa jk:na.

    Ratkaisu tähän on käsitellä metsää esim. kahden harvennuksen ajan poimintahakkuin, jonka jälkeen tehdään jaksollisen menetelmän hakkuita. Joko harvennus tai päätehakkuu.

    Ylipäätään termistä jatkuva kasvatus pitäisi päästä eroon, koska se on täysin vailla pohjaa oleva ajatus. Jatkettu kasvatus kuvaa tilannetta nykymaailmassa hienosti, mutta parasta olisi tarkastella vain hakkuutapoja. Poimintahakkuulla todennäköisesti kiertoaika pitenee ja se on asia, mikä tuon piirteisiin voidaan markkinoinnissa rehellisesti kertoa. Jatkuvasti peitteisenä säilyminen on talousmetsästä puhuttaessa aprillipilaan rinnastettava juttu.

    Perko

    Metsätuhojen jäljiltä näky ei  miellytä varsinkin jos tuho on tärvellyt puut, esim. avohakkuussa nuoremman puuston, myrskyn valikoimat , tai eläintuhon jäljiltä tasaikäisen metsän hävityksen. ” Ei ole surkeampaa näkyä kuin paljaaksi murjottu metsän jälki” Veikko Huovinen.

    Haikailut  kuvista joissa uusi metsä on tuhon jäljiltä kehittynyt  on olemassa runsaasti jos viitsii vain hakea.  Kun kerrotte ” jk markkinoinnista ” niin missä niitä markkinoita on?  On yhteismetsiä ja  metsänsijoitus yhtiöitä   jotka  toki kertovat yrityksestään kuin muutkin kasvuyritykset.   Mie en kaipaa ketään osakkaaksi tai rahojanne kun kerron tavasta kuin metsässä on mukava telmiä ja  illalla huojua tuvalle keittoa syömään. Tosin se on tolkun kehityttyä jäänyt mittanauhaan ja kamerankäyttöön eikä suuremmin heikota.

    Puuki

    Jk markkinointia olen ollut huomaavinani moninaisissa esityksissä ja teksteissä joita on julkaisseet jotkin alan firmat.   Niiden asiasisältöä olen kritisoinut ja ihan aiheesta. Pukkalakin itse sanoi eräässä esityksessään vuosia sitten, että ottakaa itse selvää. (kun kanttavuusvertailut ovat niin moniulotteisia).   Otin selvää ja huomasin, että optimointilaskelmat olikin tehty etupainotteisesti jk:n puolelle, ymmärrettävistä syistä toki.

    Muutaman jk- leimikon olen tehnyt kokeeksi.  Niiden perusteella voi jotain kertoa mm. toteutuneista kantohinnoista ja sivukustannuksista joita ei kuulemma jk:ssa synny ollenkaan.  Kannattavuusvertailulaskelmia tein samoin (Pukkalan kehotuksesta ottaa selvää asiasta) ja niiden perusteellakaan ei ole niin yksioikoista kuin on mainoksissa esitetty miten hyvin jk kannattaa.

    Käsittelyvaihtoehdon valintatilanteessa kannattavuuden lisäksi pitää tietysti ottaa huomioon muitakin tekijöitä, mm. monimuotoisuus (esim. puulajien monimuotoisuus), luonnontuhojen kestävyys, ”puistometsävaikutus” ym.  mitä itsekukin pitää tärkeänä.  Ja ensinnä se mikä on yleensä mahdollista ko kohteessa toteuttaa ilman ”täystuhoa” taloudellisessa tai jossain muussa mielessä (juurikääpäalueet esim).

    aegolius aegolius

    Tervehdys! Olen pitänyt palstalta taukoa ja huomannut sen itselleni hyväksi, joten aion sitä jatkaa. Lueskelen kyllä näitä, mutta jatkuva osallistuminen vaatii aika paljon työssäkäyvältä.

    Tulin vain antamaan Glalle valtakirjan. Hänen kirjoitukset osuu aika hyvin yksiin omien ajatusteni kanssa.

    Perkon ”tolkun kehittymisen” tulkitsen lähinnä taas hakkaamattomuudeksi. Tämä ei tietenkään yllätä, koska mitään konkreettista hän ei muutenkaan ole metsästään kertonut. Rahaa vaan muka tursuaa, vaikka todellisuudessa valinnan taustalla on pelko ainoan palstansa oman loppuelämän kestävästä ”tuottamattomasta” ajanjaksosta. On palstan kannalta vähän harmi, että ketään metsätalouden alkeet tuntevaa jk-kasvattajaa ei ole keskusteluun ilmaantunut. Idealisteja kyllä löytää ”Hämeenkadultakin”.

    Mukavaa kevättä!

Esillä 10 vastausta, 4,761 - 4,770 (kaikkiaan 14,521)