Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,781 - 4,790 (kaikkiaan 14,529)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Per Ä Reikäs

    EDIT

    Jovain Jovain

    Vapaa kasvatus on kannatettava vaihtoehto ja vastaavasti jatkuvasta kasvatuksesta tulisi luopua. Tälle on vertailukohtaa, vielä joskus 60-70 luvulla metsiä hoidettiin sen mukaan mitä vastaan tuli. Silloin ei vielä ollut tietoa tulevasta, eli jatkuvasta kasvatuksesta. Sen aika tuli myöhemmin, ansaitusti metsänhoitoa puolustavana, mutta vastakkainasettelua ylläpitävänä ja kohtuuttomin mittasuhtein, metsänhoitoa eriyttävänä hoitomuotona otettiin käyttöön.

    Hyvin riittäisi ns. vapaa kasvatus, siitä on hyviä kokemuksia jo edeltäviltä ajoilta. Tiedä miten tutkimus on sen tarkoittanut, mutta tuntuisi soveliaalta tavalta hoitaa metsiä tälläkin hetkellä. Ei ole eriyttämässä metsänhoitoa, vaan on yhdistämässä ja voidaan käyttää nykyisiä  hoitomuotoja yhdistelemällä.

    mehtäukko

    EDIT

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jatkuvapeitteinen metsänkasvatus 27.4.2022, 12 osaa. Olkaa hyvät!

    Puuki

    Ei jaksa. Kirjoita referaatti pääkohdista. Olisko että varmaa ei ole kuin muu epävarmuus koska ei ole tutkimustietoa vielä tarpeeksi. Veikkaan vain,

    Metsuri motokuski

    Taas saatiin jovainilta uusi hieno termi. Vapaakasvatus.

     

    Gla Gla

    En anna kunniaa tuosta Jovainille, koska se kuuluu Pukkalalle.

    Pukkala onkin tuonut keskusteluun kokonaan uuden termin, vapaan tyylin metsänkasvatuksen.

    Jean S

    No huh. Tulipa kuunneltua. Ihan hyviä esityksiä lukuun ottamatta Kevan kaverin korkealentoista matematiikkapuheenvuoroa ja ministeriön edustajan metsälakipuheenvuoroa, jossa ei juuri uutta tietoa tullut. Suosittelen kuuntelemaan, yhteenvedon tekeminen noin isosta paketista ei ole kovin helppoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yhden väitöskirjani ohjaajan Juha Lapin esitykset ovat aina sfääreissä mutta se ainakin tuli selväksi, että kynnyskasvun eli uusien taimien syntymisen ennustaminen on visainen pulma sekä teoriassa että käytännössä. Käytännössä olemme havainneet että jiikoossa (ja luontaisessa uudistamisessa) tulevaa taimettumista ennustaa se että metsikköön on jo taimia syntynyt. Toiseksi niiden syntyä ja kasvua edistää valopuiden olemassaolo ylemmässä latvuskerroksessa.

    Jos suunnittelumalli vaikka yliarvioi taimien syntyä, tulee valittua optimistisesti jk-käsittelyvaihtoehtoja. Samoin voi käydä että malli ei osaa huomioida metsätuhojen riskejä kummassakaan mallissa oikein realistisesti ja siinäkin tapauksessa tulevat tuotokset eivät toteudukaan ja tulevat yliarvioiduiksi.

    Kannattaa harjoittaa mietintää, onko parempi pitää enemmän pääomaa metsässä (teen jiikoo-hakkuun) vai sen ulkopuolella (teen avohakkuun) jossain muualla. Suo siellä vetelä täällä, mutta jos käyttää vapaata kasvatusta, silloin kynnyskasvun ongelmalta välttyy lähes täysin: jos taimia ei tule, sitten viljellään.

    mehtäukko

    ”…voi käydä että malli ei osaa huomioida metsätuhojen riskejä kummassakaan mallissa oikein realistisesti ja siinäkin tapauksessa tulevat tuotokset eivät toteudukaan ja tulevat yliarvioiduiksi…”

    Siinäpä tuo julkistautuu hieman toisesta kulmasta mallien ja laskelmien autuus!? Mehtäukko sohaisi taannoin teoreetikkojen hipiää kokemusväitteellä, että metsätaloutta voi harjoittaa alun alkaen hankitun/omaksutun tutkimustiedon, hyvien menetelmien ja ahkeruuden siivittämänä ilman joutavaa kahliutumista laskelmiin. Kaikessa tohinassa on huomioitava paikallispiirteet metsässä ostopomojen kujeita myöten.

    Kun tiedät mikä on autonkatsastajan mielentila maanantaina tai perjantain viime työtunnit,aika kannattaa varata sen mukaisesti!

Esillä 10 vastausta, 4,781 - 4,790 (kaikkiaan 14,529)