Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,461 - 5,470 (kaikkiaan 14,986)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Mittausten mukaan (koealojen perusteella, esim. Erika-tutkimuksessa) kasvuerot on olleet 20-30 %:n  luokkaa.   Suurempiakin eroja voi tulla koska jalostuksen, siirtohyödyn  ja sopivan maanmuokkauksen kaikki hyödyt ei ole vielä realisoituneet metsän kiertoajan kasvussa.

    Voi onnistua jk tyydyttävästi rehevälläkin maalla, jos on sopivasti puiden erirakenteisuutta valmiina olemassa.   Muuten se on helposti  ajan ja resurssien hukkaan heittämistä kannattavuuden kannalta katsottuna . Ei muuten jos on esim. tarve metsän puistomaisuuden säilyttämiseen näköalan vuoksi .

    Tomperi

    Ainakin olen yllättynyt siitä kuinka järeää kaivinkonemuokkausta tehdään, kuoppaas on on ja ojia vaikka  maallikon silmin ei mitään tarvetta, kiveä nousee pintaan ja raivurimiehet kiroaa jos ovat suomalaisia,,,, kyllä se tuo kaivinkone on iso investointi ja investointina tosi kallis jos laskee vähijään hintaa koronlaskukaavojen mukaan

     

    Tomperi

    jos vuosittain hakkaisi keskimäärin 0,1 ha aukoksi ja aukon koko ois siis 0,3 ha maksimissaan, mikään ei todellakaan estä muutamassa vuodessa metsittymistä omien havaintojeni mukaan, olisiko tämä jatkuvaa kasvatusta esim 10 hehtaarin rehevällä kuviolla, jos koivittuu kasvatetaan koivua jos pajuttuu kasvatetaan pajukko energiapuuksi, kyllä sinne kuusikko aikanaan nousee,, ja onko pakko aina käyttää perinteeksi muodostunutta nykyistä puutavaralajisysteemiä?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Käy se varmaan noinkin, paitsi pajukon kohdalla saattaa metsälain valvojalta tulla nootti että meinasitkos tällaiseksi jättää…

    Tomperi

    Ainakin täälläpäin eivät ole kiinnostuneita 0,3 ha uudistusaloista.  Ja jos ovat aikaa on kyllä yleensä siihen mennessä jo kaiken maailman törkyä on niin paljon että täyttää kyllä sellaset vaatimukset että metsä on.  Ittselläon 0,3 ha juuri tällä tavoin hakattua metsää kome vuotta sitten. Kerran näin maastossa ja sanoin etttä tuossa lähellä on täysin epäonnistunut metsänviljely kohde, kysyi onko se viljelty, sanoin että on muokattu mutta täysin epäonnistunut niin ei kiinnostunut sano että se tulee aikanaan esiin…En tiedä tiesikö metsänomistaja.  Nythän oikein suunnittelevat pajun viljelyn edistämistä yhteiskunnan varoin energiaksi hiilinielujen kiiihdyttämiseksi….

     

    Timppa

    Ainakin olen yllättynyt siitä kuinka järeää kaivinkonemuokkausta tehdään, kuoppaas on on ja ojia vaikka  maallikon silmin ei mitään tarvetta, kiveä nousee pintaan ja raivurimiehet kiroaa jos ovat suomalaisia,,,, kyllä se tuo kaivinkone on iso investointi ja investointina tosi kallis jos laskee vähijään hintaa koronlaskukaavojen mukaan

    Tyhmää porukkaa.  Vähäkivisillä masilla tehdään meillä kääntömätästys.  Siis ”lätty” käännetään takaisin kuoppaan.  Parin vuoden kuluttua kukaan ei tiedäkään, että kaivinkone on käynyt.  Kivisillä mailla raavitaan kauhan reunapiikillä naarmuja maahan ei näitäkään kauaa huomaa.

    Perko

    ” Tyhmää porukkaa.  Vähäkivisillä masilla tehdään meillä kääntömätästys. ”   Hän on insinööri joka kutsuu   teesejään  kuin olisivat totuudeksi muuttuneita julistuksia.  Sopii  sekin mutta jos täällä pysyttäisi  monikerrosmetsän aiheessa ja jk:ssa .  Muuan vanhus  nousi vuorelle  kalkutteli kivitaulut korkeimman ohjeilla,  oli siinä taitava piikkaaja.  Niitä  sääntöjä opiskellaan tuhansien vuosin perään ulkoa. Vain harva muistaa ja vielä harvempi noudattaa.

    aegolius aegolius

    >mutta jos täällä pysyttäisi  monikerrosmetsän aiheessa ja jk:ssa .  Muuan vanhus  nousi vuorelle  kalkutteli kivitaulut korkeimman ohjeilla,  oli siinä taitava piikkaaja.  Niitä  sääntöjä opiskellaan tuhansien vuosin perään ulkoa. Vain harva muistaa ja vielä harvempi noudattaa.

    Päivän paras kevennys tänäänkin perkolta, kuinkas muuten ?

    Ketjun aihe on ”jatkuva kasvatus käytännössä” enkä muista ainoatakaan viestiäsi, jossa olisi mitään omiin toimiisi liittyvää. Koetapa kirjoittaa yksi viesti ihan tuossa aiheessa pysyen – viestin loppuun asti, ja solvaamatta muita.

    Perko

    Tuohon A J. pohdintaan puukokojen  jakaumasta  kirjallisuudessa on tutkittua tietoa ja monella varmaan omista kokemuksista varmistettu tieto.  Täällä porukka  kyllä äkkiä kertoo mikä on optimi  järjestys  lajeineen ja lukuineen   jolla  myyntiin lähtee nopeimmin paras satsi.  Olis osattava  valita kasvuun jäävät niin ettei tuotanto  viivästy ja uudistuminen jatkuu huipussaan. Mielenkiitoista metsänhoitajantietoa tarvitaan paljon, melkein enemmän kuin paljaaksihakkuussa ,  no ei ihan ; ) .

    suorittava porras suorittava porras

    Oikeata asiapohjaa jk:sta on todella vähän. Siksi on tyydyttävä selittämään ja solvaamaan. Kuluuhan se aika niinkin,kun oikeisiin töihin ei kykene.

Esillä 10 vastausta, 5,461 - 5,470 (kaikkiaan 14,986)