Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 5,911 - 5,920 (kaikkiaan 14,353)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Jalostuksen hyödyt on käytettävissä myös jk metsänhoidossa, samoin ligistiikan hyödyt puukaupassa ja jk metsänhoidon osalta. Eriyttämällä jk metsänhoito, jk metsänhoito suljetaan samalla erilleen muusta metsänhoidosta. Eriytetään jopa tiettyyn rajaan asti ja painotetaan  esim. suometsänhoidoksi.

    En tiedä onko kukaan edes vaatinut jk metsänhoitoa valtamenetelmäksi tai pysyväksi tilaksi? Sellainen ”virhearviointi” on kuitenkin tehty ja väittäisin sen olevan virhearviointi. Nämä ovat metsänhoidon kannalta kohtalokkaita kysymyksiä ja metsänhoidon tunnistaminen käy entistä vaikeammaksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On vaadittu valtamenetelmäksi tai jopa ainoaksi menetelmäksi, muun muassa: avohakkuut historiaan -kansalaisaloite, vihreä puolue ohjelmassaan, WWF haasteessaan kunnille ja seurakunnille, Jyväskylän yliopiston muutamat tutkijat ja tietenkin Jatkuvan kasvatuksen yhdistys.

    Esimerkiksi näin:

    wwf.fi/tiedotteet/2020/10/wwf-haastoi-600-kuntaa-ja-seurakuntaa-vastuulliseen-metsanhoitoon-nyt-on-kirin-paikka/

    Gla Gla

    AJ: ”Tulkitsen tuon niin että Parviainenkin mielsi (ainakin kirjoituksensa aikaan) jatkuvapeitteisen mallin samaan tapaan kuin muutama nimimerkki täällä eli niin että kyseessä on pysyvä tila. Itse ajattelen niin, että se voi olla pysyvä tila mutta myös väliaikainen. Sitä voi soveltaa jos tilaisuus eteen tulee, ja näiden tilaisuuksien todennäköisyyttä voi pyrkiä parantamaan.”

    Avohakkuukiellon vaatijoiden mielestä metsä on lähes poikkeuksetta peitteinen. Jos peitteinen ei ole pysyvä tila, silloin puhutaan poimintahakkuista, ei jk:sta. Metsää voi käsitellä muillakin tavoin kuin alaharvennuksin tai päätehakkuin, mutta se ei tee hoidosta jatkuvaa kasvatusta.

    Olenkin todennut, ettei tästä syystä ole jk:ta, on vain poimintahakkuita. Mutta jos joku haluaa sanoa kasvattavansa jatkuvana, silloin pitää ainakin suunnitelmissa olla jatkuvasti peitteinen metsä ja avoimeen päätyminen on seurausta täydellisestä epäonnistumisesta. Minähän voin kasvattaa erirakenteista metsää, mutta koska tiedän kehityksen olevan menossa kohti aukkoa, kyse ei ole jk:sta tai sen epäonnistumisesta.

    Jovain Jovain

    Tarkoitin varsinaisen metsäkeskustelun osalta, ei näiden kansalais, luontojärjestöjen tai tuon vihreän poliittisen ohjauksenkaan osalta. ”Metsänhoidon tila voi olla myös väliaikainen…”

    Jovain Jovain

    Onhan se mahdollista, että metsänhoitoa hallitsee vielä tänäkin päivänä jäänne jostain julkilausumasta. Toisaalta eihän sekään voi olla pysyvää ja voisi olla vain hyväksi pyrkiä eroon siitä. Joskus on näin ollut, mutta tuskin kuitenkaan enää tänä päivänä. Eihän hoidetut jk metsät sitä ole?

    Timppa

    Millainen hoidettu jk-metsä on?

    Perko

    Timppa olet usein oppiisi vedoten kirjoittanut jk-  metsästä arvosteluja  lehtiin vuositolkulla ja nyt kysyt itseltäsi mistä  on tullut höyryttyä.   Perusasiat  vaikuttaa olevan hakusessa edelleen.

    Jovain Jovain

    Myös jk metsät ovat hoidettuja ja se avohakkuuseen päätyvä metsä myös voi olla jk-metsä. Jääkö kovin paljon tilaa metsänhoidon eriyttämiselle?

    Kurki Kurki

    Emeritusprofessori ei ilmeisesti kykene ajattelemaan, että voi olla olemassa useampiakin metsäkuvioita kuin yksi.

    Kun metsänomistajalla on 100 metsäkuviota, joita uudistetaan vuosittain, niin vuosittaisista metsän myyntituoloista voi uusdistamisen kustannukset vähentää myös vuosittain.

    Saarni

    Eiköhän se ole kuitenkin jokaisen metsänomistajan päätös kumpaa haluaa harrastaa tai vaikka molempia, se vaan on sillälailla nykyään että aika harvalla se päätulo on sieltä metsästä ja jos on niin ei kai sitä kukaan kiellä vetääkö sileeksi vai jotain siltä väliltä. Kaiken kaikkiaan aivan turhaa jupista jostain jk:a tai aukoista, omistaja päättää mitä tekee, pääasia että hän on tyytyväinen tai sitten ei. Minun ei kyllä tule mieleen sellainen asia että menisin naapuria neuvoon kuinka metsää pitäisi käsitellä. Se joka maksimituloa sieltä metsästä haluaa niin kyllä hää tietää millä se saavutetaan tai sitten ei, mutta meiltä muilta se ei ole pois, vai onko? Joskus vain tuntuu siltä että se olis pois meiltä muilta kun näitä juttuja lukee!

Esillä 10 vastausta, 5,911 - 5,920 (kaikkiaan 14,353)