Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,581 - 6,590 (kaikkiaan 14,375)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Montako puuta siulla Perko on siinä metsässäsi, kuinka isoja ja mitä puulajia? Ei tuohon kassavirtakysmyskseen muuten voi vastata.

    Perko

    Yli  15  -23 cm D  800 kpl/ ha kuusi ja  koivuja muutama,   taimia  riittävästi.

    Timppa

    Tuollaisessa metsässä, jossa on n 20 cm kuusia n 800/ha meillä ei kasva yhtään kuusentainta.  Olet Perko laskenut runkoluvun väärin.

    Tässä metsäsuunnitelman tietoja ennen  harvennuksia.  Iät n 45 vuotta.

    Kuvio 1: Runkoja 947/ha d 21, 254 m3/ha, kasvu 15 m3/ha/v lehtomainen

    Kuvio 2: Runkoja 769/ha, d 22, 221 m3, kasvu 13 m3/ha/v lehtomainen

    Kuvio 3: Runkoja 792/ha,d22,  202 m3/ha kasvu 19 m3/ha/v tuore

    Puuki

    Kaiketi pitäisi tietää myös runkolukusarja eli miten paljon mihinkin lpm-väliin on puita/ha.   Mutta vaikuttaa olevan puita riittävästi seuraavaan korjuuseen  kuitenkin noin arviona.   Onhan siinä perää , että joskus kannattaa jättää juuri tukkipuumittoihin tulevat puut pystyyn eikä myydä pois kuitupuuhinnalla ainakaan.  Alle  21cm :sta saa vain tyvitukin, nekin voi joskus kannattaa antaa kasvaa 2-3 tukin puiksi.

    R.Ranta R.Ranta

    Metsissä taloudellisessa mielessä meitä kiinnostaa Puuki metsästä saatavien tulojen ja menojen erotus. Siksi me olemme kiinnostuneita vain siitä, mitä meidän tästä hetkestä eteenpäin olisi viisasta siellä tehdä, että tulojen ja menojen erotus olisi mahdollisimman suuri eli  ylijäämäinen.

    Muualata saastaavalla riskillä saatava tuotto  (eli se korko) on huomioitava vain siten ja siksi, että emme pidä metsässä tai investoi sinne sellaista, mikä muualla vastaavalla riskillä tuottaa enenmmän. Emme halua taloudellisessa mielessä metsien huonommalla tuotolla rasittaa talouttamme, kun vastaavalla riskillä saisimme muualta enemmän.

    NNA ei sinänsä ota mitään kantaa siihen, miten tulisi kulloinkin toimia, jk, jaksollinen tai jotakin muuta. Se on kuitenkin yksinkertainen ja yksiselitteinen teorettinen perusta sille, mihin taloudellisesti pyritään.

    Se on sitten jokaisen oma asia, onko kiinnostunut taloudellisista perusteista vai ei. Metsävarallisuutta tyhjästä aikoinaan luotaessa, se oli tärkeä yrittää ymmärtää mistä on kysymys, ettei tule konkurssia.

     

     

    Perko

    Jälleen se vahvistui,  ettei  Timpalla ole hajuakaan jk metsästä.  Puukilla on taito toteuttaa    ”joskus kannatta ”  vaihtaen lennossa tyyliä,   mutta kun on oikein viritetty niin homma toistuu ja myyntiä riittää  jatkuvasti.   Jalatkin säilyy terveinä eikä tamppauksen rakkuloista kantapäissä tarvii kärsiä.

    Timppa

    Olen siis nähnyt kaikkien oppien mukaan kasvatettavaa jatkuvan kasvatuksen metsää.  Siinä noin isoja puita oli alle 400 kpl/ha.  Laske Perko ne puusi uudestaan.

    Puuki

    Tulojen ja menojen erotushan se kiinnostaa.    Miksi sitten tuloksi ei lasketa parempaa kantorahaa/ha, kun se on saatu korjuun jälkeen ?  R.Ranta Olet, kaikella kunniotuksella, juuttunut niin siihen NNA;an että et näe metsää puilta.

    Visakallo Visakallo

    R.Ranta viljelee hyvin usein kirjoituksissaan termiä ”vastaava riski”. Metsä oli aikaisemmin kohtalaisen riskitön sijoitus, mutta nyt tilanne on aivan toinen. Mihin riskiluokkaan R.Ranta sijoittaa metsänsä tällä hetkellä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mietin tuota samaa kuin Visakallo, mutta eri näkökulmasta. Nyt on mielestäni käynyt niin että muiden sijoituskohteiden riskit ovat nousseet enemmän kuin metsäsijoituksen, joka on ollut viime vuosina puun hinnan ja metsätilojen hinnan nousun takia erittäinkin houkutteleva. Nyt ovat pörssiosakkeet ja rahastot tuottaneet tappioita ja asuntojen hinnat laskevat, siis pääomaa menee. Tätä ei yleensä metsässä tapahdu muulloin kuin metsätuhon iskiessä.

    Koska riskien ennustaminen on vielä vaikeampaa kuin puuston kasvun ja puun hintatason ennustaminen kiertoajalle, jodutaan vertailuss käyttämään pitkäaikaisia aiemman kehityksen keskiarvoja, jotka voivat mennä aivan pieleen kuten nyt on käynyt. Nyt ei voi antaa oikein mitään muuta sijoitusneuvoa kuin: hajauta!

Esillä 10 vastausta, 6,581 - 6,590 (kaikkiaan 14,375)