Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,621 - 6,630 (kaikkiaan 14,352)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Tuskin kuitenkaan puppukeneraattorin laskelmista on kysymys, vaikka hämmästyttävän  yhdenvertaisia ovat. Kasvun hiipuminen lienee liian alhaisista puustopääomista, jotka valtakunnan tasolla ovat 122 m3, VMI. Siinä suojelualueiden puusto on mukana. Toisaalta Arvometsä määrittelee puuston keskimäärin 100 kuutioksi, joka auttamatta lienee liian vähän, ylläpitämään hallinnassa olevan hakkuusuunnitteen mukaista kasvua, ainakaan lisäämään sitä. Viite: ”Suomen metsissä on vähän puuta. 7.6.2017  Timo Pukkala.”

    Perko

    Ennakointina,  hyvä  kylvää   ”oikeita ? ” jalostetut siemenet hetimmiten eihän niistä haittaa ole , ovat jo taimella, itämässä  ja pankissa kun romahdus käy. Mitkä puut lepän ja pajun  lisäksi ovat nopeimmin  kasvavia vielä sekin, että  joku ostais niitä?

    Tomperi

    ymmärrän hyvin kiinnsotuksen jatkuvaan kasvatukseen, maanmuokkaus 350 euroo taimet ja istutus 1000 euroo varhaisperkaus 300 euroo taimikon harvennus 300 euroo ehkäpä vielä kerran taimokon harvennus tai ennakkoraivaus 300 euroo  kyllä sitä moni miettii koska saa nuo rahat takaisin puunmyyntituloina, vissiin kunahan inflaatio laukkaa tilit tuntuu mukavimmilta….

    Nostokoukku

    Saahan siitä kolmasosan takaisin ensiharvennuksessa. Nykyisellä menolla ensiharvennuksen jälkeen loppuja saakin sitten odotella päätehakkuuseen asti.

    Visakallo Visakallo

    Toisen kolmasosan sponsoroi verottaja, ja Kemerakin myös osansa.

    Timppa

    Kuten olen kirjoittanut, niin meillä taimikoiden perustaminen ja hoito ovat maksaneet 5 viime vuoden aikana n 7 % puun myyntitulosta.  Onko kallista?  Hyvillä maapohjilla hoito on kallista, mutta niin tulotkin.

    Nostokoukku

    Pitää huomioida lähtötilanne. Jos on 100 ha vanhanajan päätehakattavaa kunnon puustoa ja sitä muutaman hehtaarin vuosittain uudistat, niin ei varmaan maksa seitsämääkään prosenttia tuloista. Mutta jos 100 hehtaarista puolet on ensiharvennuksia ja puolet huonoja taimikoita, et aivan noilla suhteilla selviä. Ja seuraava tili on kaukana.

    Tomperi

    Eikö edullisin kasvatus tapa olisi keskimääräisen rehevyyden omaavilla mailla keskisuomessa kevyt maanmuokkaus lehtipuun  kasvatus luontaisesti ja luontaisesti syntyneen kuusikon kasvatus päätehakkuuseen asti toistasattaa vuotta helposti löytys myytävvee puuta eekä investointikustannukset ois kummoset

    Visakallo Visakallo

    Jk-ihmisillä näyttäsi olevan oma laskuoppinsa, joka pitää tonnin investointia metsän uudistamiseen hirmuisena summana, mutta tulopuolelta puuttuvaa kymppitonnia se ei noteeraa ollenkaan.

    Metsuri motokuski

    Yritykset laskevat että jos korvaavan investoinnin saa alle 12 % on investointi hyvin kannattava. Timppa tekee hyvää tulosta. Kannattaa jatkaa.

Esillä 10 vastausta, 6,621 - 6,630 (kaikkiaan 14,352)