Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,861 - 6,870 (kaikkiaan 14,436)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • R.Ranta R.Ranta

    Minne menet metsätalous?

    Inflaatio on 10%. Kustannukset nousevat kiihtyvällä vauhdilla tuottoja nopeammin. Ennallistamisen jne. jne. uhkakuvat painavat päälle.

    Investointeja pitäisi tehdä kymmenien vuosien päähän tuntemattomaan tulevaisuuteen. Mitä karummat olosuhteet, niin sen suurempi kysymysmerkki on metsänhoidon investointien kannattavuus.

    Valitettavasti joudun suhtautumaan kriittisestri siihen täysin  kritiikittömään metsänhoidon kannattavuuden vuosikymmeniä jatkuneeseen julistukseen. Silloin, kun lasketaan todelliset kustannukset.

    Jos taas omistat jonkun keskimääräisen 30 ha ja hoidat sitä omatoimisesti kuntoillen ja siitä nauttien, niin mikä sen hienompaa ja kannatettavampaa.

    30-vuoden kokemuksellani on edelleen enemmän tai vähemmän arvailujen varassa metsänhoidon kannttavuus, varsinkin tässä tilanteessa. Siitä olen vakuuttunut, kuinka kanntaavuus on ymmärrettävä ja laskettava. Vaihtoehtoja ei ole ja niiden keksiminen kertoo ainoastaan tarkoitushakuisuudesta.

    Metsän omistaminen sitävastoin on ollut tuona 30-vuoden aikana aivan varteenotettavan kannttavaa, eikä sekään ole mikään tae tuntemattomasta tulevaisuudesta. Kaikella on yleensä kulminaatiopisteensä. Varteenotettavan tuoton ovat taanneet puuston kasvun lisäksi metsien hinnan kohoaminen.

     

     

     

     

    mehtäukko

    RR”..Investointeja pitäisi tehdä kymmenien vuosien päähän tuntemattomaan tulevaisuuteen…”

    Mikä on olennaisesti muuttunut ihmisen elämisessä? Sekö että kun kaikki on  laskelmin ahdistettava pakonomaiseen putkeen, vapaus tulee hävitettyä kaavoihin…

    RR”Siitä olen vakuuttunut, kuinka kanntaavuus on ymmärrettävä ja laskettava. Vaihtoehtoja ei ole ja niiden keksiminen kertoo ainoastaan tarkoitushakuisuudesta…” Sitten kun asiat ei kuitenkaan luistakaan laskelmien pohjilta, ollaan entistä enempi itsensä ja tavoitteidensa vankina.

    Kukin saa todellakin tehdä makkaransa mieleisekseen, mutta olen valinnut vapaamman tien, menestynyt ja hyvillä mielin jättämässä sarkamme viisinkertaisesti isompana lapsillemme.

    Jean S

    Investoinnit maksavat vuosi vuodelta enemmän ja niistä saattava tuotto ei vastaavasti nouse.

    Laskin tuossa yksi päivä, mitä minun kannattaisi tehdä yhdelle Pohjois-Pohjanmaalla omistamalleni 18 ha metsätilalle. Olen ostanut tilan joitakin vuosia sitten 28000 eurolla, joka oli siihen aikaan sellainen hyvä, hiukan yläkanttinen hinta. Ojitus oli uusittu joitakin vuosia ennen kauppaa.

    Turvekerroksen paksuus vaihtelee 5 sentistä ehkä 50 senttiin tilan alueella. Metsä kasvaa oikein hyvin, metsätieteellisesti tilalla on siis ojitettua kangasta ja turvekangasta.

    Mäntytukkia 300m3, mäntykuitua 1300m3, parrua paljon. Keskiläpimitta siinä 17 cm ja pituus 15 m, pääasiallinen kehitysluokka 03, tilan alueella on vaihtelua, mutta keskiarvo on tämä. Runkoluku 900 eli ensiharvennus tehty.

    Jos nyt päätehakkaisin tilan, olettaisin, että saisin puista melko varmasti yli 45000 euroa. Tila uudistuisi erittäin varmasti luontaisesti hieskoivulle aivan ilmaiseksi.

    Loppuun vielä ratkaisu arvoitukseen: jos en olisi tuhkalannoittanut tilaa muutama vuosi sitten, olisin jo tilannut moton. Kyse ei ole siitä, että lasken kannattavuutta siitä saadulle 3000 euron laskulle, vaan siitä, että minulla on aavistus siitä, että tuhkalannoitus estäisi aika tehokkaasti ennallistamista, sitä kun on hankala poistaa maasta. Mietin silti aina silloin tällöin, pitäisikö kuitenkin varmistaa oma selusta aavistushakkuulla.

    Puuki

    Kyllä NNA on ainut hyväksyttävissä oleva tapa laskea kannattavuutta, kysy vaikka RR:ltä.   Siitä samasta oksanreijästä kun aina  katsoo niin se on nähtävä.           Hyvä puun kasvu tuhkalannotuksen avulla  voi toimia ennallistamisen estona tai sitten ei.

    Jean S

    Niin, no jos minä nyt rosautan aukon ja uudistan luontaisesti hieskoivulle, niin silloin siinä ei ole pennin jeniä kiinni 😀 joten kaikki on vain tuottoa. Poislukien vaatimaton tiemaksu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei kannata Jean S päätehakata metsää, jossa alkaa olla paras arvokasvun aika. Jos ei halua sitä pitää niin myy jollekin toiselle.

    Oksanreiästä tirkistely voi viedä harhaan, jos ei pysty ennustamaan esimerkiksi puun kantohintoja 50 vuoden päähän. Sitä paitsi mitä väliä sillä tuotolla on, kun melko varmasti en pääse nauttimaan nyt avohakatun metsän seuraavista hakkuutuloista vaan vasta lapset. He varmaan arvostavat sitä, että perintömetsä on uudistettu ja hoidettu, muu on toisarvoista.

    Jean S

    Huomauttaisin, että R. Rantahan on käsittääkseni tehnyt tilinsä nimenomaan sillä, että hän on ostanut metsää kohtuuhinnalla ja realisoinut puustopääoman jokseenkin heti jättäen jäljelle vain siemenpuut. Näin sitoutunut pääoma on ollut pieni ja on ollut helppo hankkia lisää hehtaareja. Kun sitten nämä hehtaarit ovat hyvin huokealla taimettuneet, sijoitetulle pääomalle on saanut hyvän tuoton.

    Jos sen sijaan maalataan piru seinälle, niin jos tästä 18 hehtaarista ensin suojellaan kokonaan 5-6 hehtaaria ja loppu pakkomäärätään turvemaana (jota se ei metsätieteellisesti kaikin osin edes ole, mutta metsävaratiedoissa kyllä) jatkuvaan kasvatukseen, niin tukkiprosentin noususta huolimatta tuotto saattaa jäädä heikommaksi kuin aavistushakkuuvaihtoehdossa. Piru on osittain ylimitoitettu, mutta on täysin mahdollista, että Marinin II-hallitus saattaisi tuollaisenkin ratkaisun tehdä.

    R.Ranta R.Ranta

    En millään muotoa suhtaudu kriittisesti metsänhoitoon. Päinvastoin, pohdin vain sen taloudellista realismia ja täysin kritiikitöntä suhtautumista siihen.

    Tuo sinun AJ ajatuksesi lapsien näkökulmasta sisältää sen harhaisen näkemyksen, että vain metsä on lapsia hyödyttävää varallisuutta. Lasten talouden  näkökulmasta on tietysti paras, että olet investoinut tuottavimpaan mahdolliseen paikkaan.

    Mehtäukko jättää viisinkertaisesti isompana lapsilleen. Mitähän tuo mahtaa tarkoittaa?  Onko kyse pinta-alasta, puuston määrästä, taloudellisesta arvosta. ( nimellisesti vai reaalisesti) Entä mistä tämä lisääntyminen on syntynyt, metsätaloudesta, urakoinnista vai jostakin muusta jne.

    mehtäukko

    ”,,Mitähän tuo mahtaa tarkoittaa..” -tämän kerran, -kaikista noista ja metsätalouden tuotoista.Panoksissa ei ole sorruttu näpertelyihin ja haukotteluihin.Aikakin on rahaa ja turhaa työtä, joten kerralla on onnistuttava.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Lapsilleni ja itselleni metsä on paitsi omaisuutta, jota on mukava katsella mökin rappusilta, myös riskejä hajauttava elementti, eli ei laiteta kaikkia roposia korkeariskisiin paikkoihin. Jos ja kun sitä metsää sitten on, sen kasvun jatkuvuudesta on huolehdittava. Tässä pari seikkaa joita NNA-laskelma ei kykene huomioimaan. Lapset sitten itse päättävät mihin investoivat minun jälkeeni, eli pitävätkö metsän vai eivät.

Esillä 10 vastausta, 6,861 - 6,870 (kaikkiaan 14,436)