Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,911 - 6,920 (kaikkiaan 14,426)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain Jovain

    Ei huolta, Jk on voimissaan ja viisaammat ovat hiljaa, eivät viitsi kuunnella räksytystä. Tuo alkutuotannon supistuminen alle kolmeen prosenttiin kertoo paljon. On sitä tämän päivän Sos… kuvitellaan alkutuotannosta elettävän tulonsiirroilla ja sekään kun ei riitä, niin sitten velaksi.

    Kohtuus myös metsänhoidossa. On tullut koettua aikoinaan näitä metsätarkastajan rauhoittamia harsinnalla pilattuja metsiä. Tarkastajan avohakattavia, mutta puhdistushakkuulla edellen kasvatettavia jk metsiä. On todettava, että sen tuottavampia metsiä ei ole olemassakaan. Olivat (lievästä) harsinnasta huolimatta täyden puustopääoman tuottavia metsiä, joita ei voi verrata nykyisen lain lakirajoille sallimiin metsiin.

    Milloin muodostuisi ajatus metsänhoidosta ja olisi paikallaan myös kansantaloudesta. Tämähän ei ole klusterin mieleen, mutta voi olla jossain määri paluuta nykyisestä entiseen, siihen ympäristö asettaa vaatimuksia.

    mehtäukko

    ”..eivät viitsi kuunnella räksytystä…” Ja Joovainilla on ollut oikeus koko ajan räksyttää asiasta jos toisesta, mutta ei ole koskaan kysyttäessä esittänyt perusteita !?

    ”..joita ei voi verrata nykyisen lain lakirajoille sallimiin metsiin…”  Tuokin on toistuvaa räksytystä. Jos ”lakirajoille sallimiin ” on jokin alaraja, mutta kun järkevä mo ei niin toimi.

    Ja olikos se lakirajoilla jk:n uudistamiseen tähtäävän puuston poisto ppa 10:n tienoille? Vastaa nyt suoraan.

    Metsuri motokuski

    Jovain: Tarkastajan avohakattavia, mutta puhdistushakkuulla edellen kasvatettavia jk metsiä. On todettava, että sen tuottavampia metsiä ei ole olemassakaan.

    No just…..puhdistushakkuu… Hieno uusi termi.

    Gla Gla

    Tarkoittaa varmaan kunnostusta eli tarve tällaiseen on syntynyt jonkinasteisen epäonnistumisen kautta. Se, että tuloksena on kaikkein tuottavin metsä, kuulostaa kovin epäuskottavalta.

    Toki tiedän hyvän olon tunteen, kun katsoo juuri raivattua puustoa, mutta ei se noin saa vaikuttaa.

    Visakallo Visakallo

    Minun suojuspuuhakkuualueet eivät ole kuusettuneet kuin osittain. Niihin on tullut hieskoivua, raudusta, mäntyä, haapaa, leppää ja pihlajaa. Erityisesti lehtipuualueet ovat tarvinneet useita raivauskertoja. Hakkuita on tehty 10-20 vuoden välein, mutta taloudellinen tuotto on ollut huonoa.

    Perko

    Katselin Visan metsästä kuvia,  ovat  todella siistiksi hoidetut.

    Puuston tiheys  korreloi paljon lustonpaksuuteen.      Loppukasvussa olevat puut  sopivalla harvuudella  tuottaa nopeasti  hyvän tuoton esim  2 cm  muutos ( 30 l /v )  2mm lustolla viisivuotta ja 3 mm lustolla vain reilun kolmevuotta.   20 cm vahvuisissa  puissa tuotto-% tuplautuu  jo  1mm luston muutoksella.  Samaan tuottoon pääsee hyvinkin harventamalla riittävästi.

     

    Gla Gla

    ”Hakkuita on tehty 10-20 vuoden välein, mutta taloudellinen tuotto on ollut huonoa.”

    Kuvion samoissa kohdissa? Silloinhan puusto on kasvanut hyvin, vaikka tuloksena olisikin ollut vain kuitua tai energiarankaa. Kuuset lienee otettu jo päältä pois, joten nyt syntyneen sekapuuston alle voisi toivoa kuusitaimikkoa.

    Jovain Jovain

    Jk metsänhoito on jollain tavalla ristiriidassa hyvän metsänhoidon kanssa. En väitä, olisiko ennen aikaan ollut paremmin, mutta siihen aikaan kehittyvät taimistot ja nuoret metsät säästettiin. Tällä hetkellä ne uhrataan korjuulle. On siinä mielessä omituista metsänhoitoa, että jk metsälle onnistumisen sijaan tarjotaan vaihtoehto, hakataan pystymetsään jk metsä. Ei ole häiritsemässä korjuuta, mutta ei myöskään ole takeita jk metsästä. Tämä jk metsän uudistamisen kannalta tällä hetkellä. Voi olla, että ennen aikaan hallittiin paremmin, niin myös pääomavaltaisissa metsissä erirakenteiskasvatus.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mitä on hyvä metsänhoito? Se on metsälain ja metsäsertifikaatin mukaista. Kun nämä ovat kunnossa, on muussa toteutuksessa paljon soveltamisen varaa metsänomistajan tavoitteiden mukaan. Puun tuotantoa ei tarvitse maksimoida vaan optimoida saatuja hyötyjä.

    Visakallo Visakallo

    JK:ta on paljon romantisoitu, tai esitetty taloudellisessa mielessä tuottavaksi. Todellisuudessa se on aina vain väliaikainen ratkaisu, joka on lisäksi työläs, riskialtis ja vähänkin pidemmällä tähtäimellä huonotuottoinen. Tämän takia jk:ta markkinoivat laskelmat eivät koskaan sisällä kaikkia kuluja, ja ne liioittelevat tuloja. Jos minä markkinoisin jk:ta kuluttajansuojalain mukaisesti, tekisin sen jotenkin näin:

    ”Jos metsä ei ole sinulle taloudellisessa mielessä tärkeä, mutta haluat sitä kuitenkin omistaa, yksi vaihtoehto on jatkuva kasvatus. On huomioitava, että jk-metsä ei säily seuraaville sukupolville samanlaisena, kuin se on sinun aikanasi ollut.”

Esillä 10 vastausta, 6,911 - 6,920 (kaikkiaan 14,426)