Keskustelut Metsänhoito Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 662)
  • Jatkuvaa kasvatusta tasaikäisessä metsässä

    Ainakin Puukin kanssa on ollut kekustelua tuosta, että miten määritellään jatkuva kasvatus, erirakenteinen kasvatus ja peitteinen kasvatus. Myös kannattavuus on ollut puheena. Aihe on mielenkiintoinen, etenkin kannattavuus, ja tässä yksi näkökulma vielä asiaan:

    Vastikään oli Sauli valkosen innoittamana keskustelua männikön jatkuvasta kasvatuksesta. Kun tiedetään, että männikkö uudistuu luontaisesti siemenpuuhakkuulla, käytetään sitä myös jatkuvassa kasvatuksessa. Kun/ jos siemenpuut poistetaan, on jäljellä taimikko. Onko tämä peitteistä metsätaloutta tai jatkuvaa kasvatusta?

    Aika hyvän vastauksen antaa Timo Pukkala videolla, jossa hän esittelee omia metsiään. Männikkökangas on käsitelty määrämittahyläharvennuksella niin, että kaikki rk läimitalta alle 22cm puut on jätetty. Näin metsään on syntynyt siemenpuuhakkuuta muistuttavia alueita, suojuspuualoja ja tiheämpiä alueita, joissa puusto on pienempikokoista.

    Taimettuminen on käynnissä, varsinkin ajourilla ja jäävän puuston arvonkasvu on erittäin hyvä.

    Metsä on tasaikäinen, mutta muuttuu paikoin erirakenteiseksi ja paikoin kaksijaksoiseksi. Seuraavassa hakkuussa  taimien päältä tehdään ylispuiden poistoa ja tiheämmässä osassa taas yläharvennusta.

    Metsä siis pysyi peitteisenä ja metsästä kerättiin vain arvonkasvun ohittaneita runkoja. Jos olisi tehty alaharvennus, olisi käytännössä poistettu nuo arvonkasvultaan parhaat puut, lihotettu valtapuita vielä vähän ja tehty avohakkuu.

    Tässä vielä linkki:

    Aiheena jatkuvan kasvatuksen kannattavuus ja optimointi.

  • Puuki

    ” Mutta Suomen ja Venäjän puoleisten lähialuiden osalta parhaimmillaankin metsäpalot tuhosivat vain noin hehtaarin kokoisia metsiä, ja näin kävi äärimmäisen harvoin, vaihteluvälinä 200-1000 vuotta. ”

    Mikä se rajoitti  täällä ne palot ”parhaimmillaan” n. hehtaariin ?  Kuivia männikkökankaita on palanut kyllä paljon isompiakin  alueita ennen palojen sammutuksen yleistymistä Suomessa.  Tuoreemmat turvemaiden kuusikot ja suot sopii paremmin tuohon kuvaan.

    Moninuotoisuuden ja luonnonmukaisuuden kannalta paloalueet olisi tärkeitä ja aika paljon erilaisia kuin  avohakuualueet. Mutta samalla lailla eroavaisuudet koskee jatkuvaa kasvatustakin.

     

     

    mehtäukko

    Kyllä jk jää omissa korjuissa vain marginaaliin.Se on käytännön sanelema juttu.

    Kuvioiden rajoissa etenevän ajo-uran varteen on tietysti herkullista jättää laadukkaita runkoja lihomaan,ja napata ne taimettuneen tai jo varttuvan nuoren metsän keskeltä.

    Kaksivaiheinen kasvatus on sitten aivan toinen juttu.Siitä saa tulosta mt-,omt vaaroilla kun vaan ohjailee luonnon kasvuvoimaa.

    MaalaisSeppo

    Aion kyllä teettää aukkohakkuita, kun niiden aika on. En tarvitse mitään todisteluita siitä, että olisivat yhtä luonnonmukaisia kuin metsäpalot.

    Ihmettelen käsitystä, että olisi syntynyt tarve puolustella aukkohakkuita niiden luonnonmukaisuudella. Taitaa olla kysymys tutkimushypoteesistä. Eli on haluttu vertailla aukkohakkuiden versus metsäpalojen luonnonmukaisuutta. Jotkut piirit tulkitsevat tämän johtuvat tarpeesta puolustella aukkohakkuita.

    Itselläni on juuri menellään rehevän maapohjan taimikon varhaisperkaus. Kyllä selvästi ovat kuusikon alla kituneet metsäruusut ja koiranheisipuut elpyneet uuteen kasvuun aukkohakkuun jälkeen.

    Rane2

    Tämäkin ketju todistaa sen että jatkuvan kasvatuksen onnistuminen edellyttää että aihiona on hyvä tasaikäinen metsä.

    Gla Gla

    Minustakin luonnon sukkessioon vertaaminen on toisarvoista. Luonnossa on kaksi erilaista kiertoa ja molemmat menetelmät pyrkivät toista matkimaan. Kuinka hyvin siinä onnistutaan, se on eri asia. Tärkeämpää on kuitenkin luoda mielikuva jk:n luonnonmukaisuudesta, koska kohderyhmänä ovat ns. luontoihmiset, joita ei toisten harjoittaman metsätalouden kannattavuus kiinnosta, koska yhteiskunta saa rahaa veroista, jotka voidaan kansalaisille tasapuolisesti (?) jakaa.

    Itse pyrin siihen, että jaksollisessa kasvatuksessa otetaan luontoarvot huomioon mahdollisimman (?), jotta metsän terveys säilyy hyvänä ja alentaa erilaisista tuhoista tai kasvutappioista aiheutuvaa riskiä. Lisäksi luonnon hyvinvointi kiinnostaa minua, joten idealismiakin on tässä mukana.

    kuusessa ollaan

    Tuollaisella männikkökankaalla kaksi perättäistä yläharvennusta syö jo puustopääomaa paljon, niin paljon ettei nuoria puita synny riittävästi jatkuvaan kasvatukseen siten, että olisi kilpailukykyistä. Nimittäin kun kaksi yläharvennusta on tehty, silloin tulee varsin pitkä tyhjä kausi, puuston määrä vastaa siemenpuuasentoa. Eli joka tapauksessa tulee jaksollisen tyylin mukainen pidempi tyhjä hetki puuntuotannossa.

    Itse olen siirtymässä yhden yläharvennuksen menetelmään männiköissä ja sekametsissä. Tasaan puuston koon tasaisemmaksi, jotta uudistusvaiheessa tukkirunkojen keskikoko on suurempi. Sitten jaksollinen normi uudistus perään. Sekametsissä yläharvennuksessä poistetaan pääosin kuusia, mäntyjen arvokasvua suosien.

    Klapikone

    Järkevin käsittely tuolla kuviolla oli yläharvennus, myös seuraava käsittely on järkevintä tehdä yläharvennuksena, vaikka metsä alkaisikin muistuttaa tiheää siemenpuuasentoa.

    Jatkuvassa kasvatuksessa haukkuu on kannattava, kun hakkuista kertyy n. 100 kuutiota hehtaarilta. Kun puustoa kasvatetaan melko tasaikäisenä, on mahdollista, että tulee niin sanottu kasvatus vaihe johonkin väliin, jossa hakkuutulot on pienempiä, ihan kuten jaksollisessakin kasvatuksessa.

    Ja on kyllä kilpailukykyinen menetelmä.

    Vaikuttaa siltä, että jaksollisen kasvatuksen kannattavuus paranee, kun siihen otetaan mukaan jatkuvan kasvatuksen piirteitä, kuten yläharvennusta ja luontaista uudistamista.

    mehtäukko

    ”…Vaikuttaa siltä että…” Hyvin pitkälti niin.

    Teen omissa kasvatuksissa olosuhteiden mukaan ”loivia liikkeitä”, mutta tähtäin on maksimaalinen puun tuotanto…

    Klapikone

    Kyllä Pukkalallakin on nimen omaan tavoitteena maksimaalinen taloudellinen tulos. Jos haetaan luontonäkökulmia ja maisemaa, silloin kasvatetaan puustoa järeämmäksi ja jätetään säästöpuita enemmän.

    Itse suosin melko tasaikäisiä metsiä ja kaksijaksoisia metsiä, ja raja jatkuvan ja jaksollisen välissä on häilyvä omalla kohdalla. Erirakenteisiakin on, kun ne tuppaa kehittymään sellaisiksi luonnostaan.

    Kuivalla kankaalla kylvöä voisi suosia, jos uutta metsää ei rupea syntymään alle.

    OMT aukon istutus kuuselle olisi kyllä kannattavaa, vasta niin teinkin, mutta ehkä kuitenkin luontainen uudistaminen rauduskoivulle tällöinkin olisi paikallaan, kun aukko on jouduttu tekemään.

    MaalaisSeppo

    Tasaiselle, savimaan omt-pohjalle ei rauduskoivu sovi. Rinnemaan karkearakeisemmalla omt-pohjalla kasvaa ja uudistuu luontaisesti hyvin. Molemmista on kokemusta. Hirvet tietysti ovat nykyään esteenä.

    Raivailen juuri omt-kuusentaimikkoa. Hirvenpapanoita on lähes vieri vieressä. Pihlajat, pajut ja haavat on kaluttu niin, ettei niitä oikeastaan tarvitsisi raivata. Koivut ovat säästyneet, mutta haittaavat kuusia. Lisäksi niiden laatu ei vakuuta eli nurin.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 662)