Keskustelut Metsänhoito Kannattaako luonnollinen uudistaminen

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 68 total)
  • Kannattaako luonnollinen uudistaminen

    Kyse siis ylispuiden poistosta jossa puulaji vaihtuu koivusta kuuseen. Paljonko kuusten (taimien) runkoluvun tulee olla, jotta luonnollinen uudistaminen on kannattavempaa kuin maan muokkaus ja istutus? Usein näkee todella harvaksi jääneitä kuusikoita joista on koivut poistettu, melkeinpä ilmakuvasta pystyy laskemaan runkoluvun, niin paljon tyhjää on. Kannattaako se? Tietysti ovat 10-15 vuotta, 20 vuotta istutustainta edellä ja istutuskustannukset pois.

  • Gla

    Kyse ei ollutkaan siitä, kannattako tuollaista tavoitella. Kyse oli siitä, milloin alikasvoksen kasvatusta kannattaa jatkaa ja milloin ala on viisaampaa uudistaa. Tässä tapauksessa runkoluku oli n. kaksinkertainen 300 verrattuna.

     

    Jean S

    Joku numeroita pyörittävä voisi esimerkiksi laskea tähän keskusteluun vertailun kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa MT-kuviolla on 500 kpl 2,5-metristä kuusta.

    a) kaikki sileäksi, mätästys, 2000 kuusentainta ja niin edelleen kuten metsäraamatussa sanotaan (maa oli autio ja tyhjä, ja Taimi-Tapion henki leijaili maan päällä, ja myöhemmin sillä seudulla oli paljon raivaussahoja salolla surisemassa..)

    b) täydennysistutus rauduskoivun isohkoilla taimilla harvempiin paikkoihin 300 kpl / ha + syntyvät luonnontaimet hieskoivua 200 kpl ja kuusta 50 kpl / ha, seuraavaksi ensiharvennus jne.

    jonssi

    ”Jos taimikko on liian harva, niin puun  kasvu muuttuu. Pituuskasvu heikkenee jonkin verran ja ….”

    Puukin kommentti on väärää tietoa tuon osalta, pituuskasvu on suureksi osaksi tiheydestä riippumatonta. Ainoastaan paksuuskasvu muuttuu. Usean metsänomistajan optinen harha on että tiheässä ja harvassa pituuskasvu olisi erilainen…

    Jätkä

    Moni yksin kasvava puu ei tiedä, että sen olisi kasvettava korkeammaksi. Jos istutetaan mikä puu tahansa hyvälle pohjalle, niin vaikka sen vanhemmat olisivat 35 metrin korkuiset, tuo onneton tyytyy korkeintaan 20 metriin. Oksia siinä toki näyttää olevan hyvinkin 35 metrisen puun tarpeen verran, ainoa rajoittava tekujä on, että runkoon ei mahdu enempää oksia.

    Massaa puu kasvaa yhtä paljon, mutta kuka kaipaa oksamassaa ja sokeritopan mallista runkoa?

    Puuki

    Olen kyllä huomannut  saman kuin Jätkä. Ei taida olla olemassa tutkimustuloksia tilanteista , joissa taimikon tiheys on tavallista huomattavasti pienempi. Normaali tiheyksillähän tilanne ei pituuskasvun osalta muutu. Paksuoksaiset,harvassa kasvaneet puut on usein keskimääräistä lyhyempiä.

    jpjulku

    GLA:n linjoilla. Tosin se oli uutta, että juurikääpä lisääntyy 50 % kierron aikana. Tässähän tosin edellinen polvi nimenomaan muuta puulajia. Jos on 600-800 tainta vähänkään tasaisesti jakautuneena, niin näillä taustoilla ehdottomasti jatkaisin luonnontaimilla. Kuusen osalta taimitiheyksien ohjearvot ovat lähinnä selluyhtiöiden lobbausta. Sen minkä harvennuksilta menetät, sen nopeampana lihomisena voitat. Ja jos koivikko on ollut jo viime ajat harvaa, niin taimet ovat kenties jo sopeutuneet lisääntyneeseen valoon ja lähtevät loppujen koivujen poiston jälkeen hyvään kasvuun. Enkä olisi kovin huolissaan oksaisuuslaadusta. Tuore oksa saa olla kuitenkin yllättävän paksu, jotta vielä tukiksi kelpaa. Ja harvassa nimenomaan oksat pysyvät elävänä. Jokaisen vihreän oksan kuivuminen on pois puun kasvupotentiaalista. Sekin on muistettava, että harvana kasvanut on vähemmän altis tuhoille. Tukin laatuasia on vähän niin ja näin. Laadukkaita tukkeja on kiva kasvattaa ja myydä, mutta kukaan ei niistä mitään extraa maksa. Se on joko tukki tai ei. Ehkä jos tulevaisuudessa rungot ”läpivalaistaan” ja kvantifioidaan ja kvalifioidaan jotenkin tarkemmin, tilanne voi olla toinen. Tänä päivänä ostajat eivät laadun kasvattamiseen ohjaa.

    Korpituvan Taneli

    Onko jollakin sellainen optinen harha ettei tiheys vaikuta puun pituuteen?

    Miksi väljässä tilassa kasvava piha- ja pellonlaita puu sitten on metrinen tyveltä ja 12m pitkä?

    Tämä ei tietenkään toimi niin että mitä tiheämpää sen parempi. Taas liian tiheässä kasvava puu kituu eikä välttämättä jaksa kasvaa pituuttakaan. Tai sitten kasvaa liian honteloksi ja katkee.

    Kyllä sopiva tieheys kasvatuksessa saa puun nousemaan ylöspäin ja oksat tulevat hentoja. On sitten toinen asia ettei sen kilpailevan puun tarvitse välttämättä olla sitä saamaa puulajia kuin niiden joita kasvatetaa tukeiksi.

    Terveisin: korpituvan Taneli

     

     

     

     

    jpjulku

    Taneli, onhan sillä vaikutusta pituuskasvuun. Mutta vaikutus riippuu paljon myös mm. puulajista ja geeneistä. Tuntuisi, että kuusella runkomuoto kärsii vähiten liian harvassa kasvamisesta. Vai missä olisi pihakuusi, joka on metrinen tyveltä ja 12 metriä pitkä. Mottimasan tapauksessa taimia oli vähemmän kuin puolet ohjetiheydestä. Jos ohjetiheys on sen 1800 tainta / ha, niin jos vaikka tässä tapauksessa niitä olisi 800 / ha. Ohjetiheydellä taimien etäisyys toisistaan olisi 2,36 m ja 800:lla taimella 3,53 m. En jaksa uskoa, että tämä ero laadun kautta vaikuttaisi ratkaisevasti myöhempään tukkisaantoon.

    A.Jalkanen

    Männyn taimikko saattaisi mennä liian paksuoksaiseksi tiheydellä 800, mutta onhan myöhemmin aina mahdollisuus karsia parhaat yksilöt, ellei oksikkuuslaatua parantavia lisäpuita synny luontaisesti. Täydennysistutus on myös mahdollinen taimikon täydentäjä, joskin työläs muokkaamattomaan maahan tehtynä.

    Jätkä

    Uudet Nerot ovat nyt mitätöimässä monen sadan vuoden ajalla tehdyt tutkimukset ja mittaukset metsien ja puuston kasvusta ja hoidon vaikutuksesta.

    Vaikka noissa tutkimuksessa onkin päädytty antamaan kasvatustiheyksistä lukemia, jotka näitä Nyky-neroja ei miellytä, niin saavathan he toki omassa metsässään toteuttaa omia mielikuviaan. Tosin luppukokemukset koetaan ns leivättömän pöydän ääressä.

    Nyt kuitenkin ollaan jo 300:n rungon viljely – ja kasvatustiheydessä, mutta miksi pysähtyä siihen? Pannaan yksi puu hehtaarille, eikähän sekin kasva 10 – 20 kuutiota vuodessa ja pituutta neljäkymmentä metriä.

    Miksi kasvatella tuollaisia kukkakeppejä? – Maailman suurimmassa puussa on kuutiotilavuutta lähemmäs kaksituhatta kiintoa. Kyllä kai nämä meidän maailman terävimmät puunkasvattajat pystyvät sellaisia kasvattamaan Suomessakin, kunhan maaperä on tarpeeksi viljavaa.

    Kyllä tähän asti esim Tapion ja entisen Metlan tekemät tutkimukset, mittaukset ja kasvatusmallit yleisesti ottaen ovat parhaat käytettävissä olevista. Jos jollakulla on paremmat, niin esittäköön luotettavat tulokset ja mittaukset.

    Kun  niitä ei ole, eikä tule, niin lienee parasta pitää luulonsa omana tietonaan.

Viewing 10 replies - 31 through 40 (of 68 total)