Keskustelut Metsänomistus Kannattaako tukit sahauttaa?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 71)
 • Kannattaako tukit sahauttaa?

  Ainakin omalla kylälläni visiteeraa keväisin kenttäsirkkeli ja mitä olen vierestä seurannut niin sahattavat erät asiakkailla luokkaa 1m3-30m3. Sahailee useamman päivän samassa paikassa ja asiakkaat tuovat puunsa keskitetysti. Sirkkelimiehen tuntihinnoittelua hinnoittelua en tiedä, mutta jos ajatellaan että saanto tukista on puolet, eli motin pölkystä saa n. 0,5 m3 täyskanttista lautaa.

  Olen miettinyt missä valmiin laudan tai lankun kokoluokassa menee raja kannattaako sahauttaa vaiko ostaa Rautiasta. Ja siis pelkkä sahauksen hinta verrattuna saantoon. Ainakin tuntuisi että joku 5 m3 erä alle 50×100 mittaan ei kannattaisi sahauttaa. Kuvittelisin että esim. 75×200, 50×150 tai muut järeämmät kannattaisi kovastikin. Ja ehkä 32×100.

 • Miikkam

  Noinhan se juuri on kun Ammatti Raivooja sanoo, mutta se on vähän makuasia mistä kukakin säästöä haluaa saada. Ruokahuollon voisi ulkoistaa täysin woltille. Tai voisihan sitä siivojankin käyttää kotona vaikka joka viikko ja käyttää se aika tuottavaan työhön, mutta valtaosa varmaan imuroi ihan itse. Jotkut rassaa vielä autotkin itse säästöähän siitäkin tulee. Kysymys lienee enemmänkin mihin sitä vapaa-aikaansa haluaa käyttää.

  oksapuu

  Kun tarvitaan hirsipelkkaa, piirua tai ylipitkää lankkua mitä ei kaupasta saa niin…

  Kattotuolit sitten kattotuolitehtaasta. Vielä kun ne kattotuolit ottaa pykälää pari järeämmästä tavarasta mitä vaaditaan niin saa nukkua yönsä rauhassa…

  Kalle Kehveli

  Tukkien pituudetkin kannattaa miettiä tarkkaan kun itselle tekee. Hukkaa tulee silloin todella vähän.

  jees h-valta

  Kalle oikeassa, kyllä pojallakin pitkää tukkia pyrittiin tekemään mahdollisimman paljon. Eilen illalla oli vielä heittänyt yhden kuusen nurin ja siitä oikein komean pitkän tukin tehnyt kuorman päälle. Nyt kyllä kuorma alkaa olla yli karikoiden ja painoa on. Hiukan hirvittävä mälli kärryssä päällä mutta toivotaan että kestää sahurille asti. Onneksi ei siellä ole kuin asfalttipaanoja edessä.

  tamperelainen tamperelainen

  Sahauttaminen on sitä kannatavampaa mitä järeämpää/erikoisempaa poikkimittaa(tai pidempää)  tarvitaan.Jos pääsääntöisesti tarvita lautaa 4″ tai 5″  tai normisoiroa,niin kannattaa ostaa puutavaraliikkeestä,tulee paljon halvemmaksi

  Ola_Pallonivel

  Siitä se projekti käynnistyy, kun on tukit tienvarressa kärryssä ja kärry pettänyt alla ylikuorman vuoksi. 🙂

  Kalle Kehveli

  Omalla sahalla voit mitoittaa tukit rakennuksen tarpeen mukaan 3-6m. Kannattaa miettiä tarve tarkkaan. Itse ainakin suosin paljon mittaa 3m, saantokin ainakin minun sahaamana parempi.

  jees h-valta

  Kyllä Ola_Pallonivel meillä kärry kesti ja tukit onnellisesti vannesahan pöydän vieressä vartoilemassa. Sahuri jopa kehui aika hyvän suoraksi tukkitavaraksi. Oli paljon pitkää tavaraa. Menen hänelle takamieheksi kun sahataan. On senverran porukat kiinni nyt ympäri maakuntaa motohommissa. Senverran teetti pitkä tavara hommia ettei pysyneet trukin piikeissä vaan piti laittaa koura yhden kuorma-auton ”pilkkiin” kiinni ja nostella sillä kuorma tyhjäksi.

  Nuakka

  En tiedä pituuksista, mutta tuossa remonttia tehdessä vanhat lautavarastot hyödyntäessäni huomasin, ettei eri sahureilla ja eri sahauskerroilla ole ainakaan paksuudet ja leveydet  olleet minkään normin mukaan, on sahattu varmaan fiilispohjalta. Sai tosissaan lonia että löysi tarpeeksi edes suunnilleen samankokoista lautaa näkyviin jäävään kohtaan. Ääni mitallistetulle puutavaralle.

  Visakallo Visakallo

  Käyköhän Jessellekin, kuin sille taannoiselle sahuuttajalle meilläpäin, että sahasivat pirunmoisen puljaamisen kanssa pitkiä tukkeja koko päivän, ja sitten kun valmista tavaraa piti lähteä kuskaamaan kotiin, sahuuttaja vetäisikin Huskun käyntiin ja pätki pitkät lankut ja laudat lyhyemmiksi, että sai ne pysymään kuormassa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 71)