Keskustelut Metsänhoito Kärkkäisen kolumnit

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 89)
  • Kärkkäisen kolumnit

    Lehdessä 10/2020 oli juttua aiheesta, jossa osaaminen saattaa nousta arvoonsa eli pienten alojen metsittämisestä vaikeissa olosuhteissa. Jutussa kyllä mainittiin hienovaraisesti toteutumaton toive pienaukon luontaisesta taimettumisesta, muttei ehkä riittävän järeästä rautalangasta vääntäen kerrottu sen olevan jatkuvaan kasvatukseen liittyvien pienaukkojen yleinen ongelma.

    Matti esitti kuitukankaalla istutusrivien heinikon tappamista ja sen jälkeen kuusen istutusta.

    Varmasti toimiva tapa etenkin selkeissä kohteissa (pelto tms. tasainen ja muusta puustosta tyhjä paikka), mutta mielestäni kovin tehoton ja monimuotoisemmassa maastossa todennäköisesti ongelmallinen. Pitäisi vetää suoria kaistoja, mutta jos alue on osittain taimettunut ja ne haluaa säästää, ei kaistasysteemi käytännössä toimi.

    Suunnitelmallisuudella säästää työtä, kun näiden kohteiden metsitys ei ole vuodesta kiinni. Mielestäni parempi menetelmä onkin aloittaa homma istutusta edeltävänä vuotena ruiskuttamalla istutuslaikkujen kohdat glyfosaatilla. Seuraavana vuonna paikat näkyy varsinkin alkukesällä hyvin. Tiheässä heinikossa maan pintakin saattaa olla pehmeämpää, kun kasvuston on kuollut ja juurimatto alkanut pehmentyä. Sama ajatus siis kuin kuitukankaalla. Erona on se, että laikut saa sijoitettua joustavasti sinne, mihin haluaa ja alueen voi kävellä läpi eli homma on paljon nopeampaa kuin kuitukankaan levittäminen ja kiinnittäminen maahan. Heinäämistä ala toki parin vuoden ajan vaatii, mutta tällä tavoin työ on paljon helpompaa kuin normaali heinääminen. Eikä tarvitse kangasta vuoden kuluttua alkaa maasta ja siirrellä.

    Voi tietysti olla parempi pitää glyfosaatin käyttö poissa julkisuudesta, koska menetelmän negatiivinen julkisuusarvo osataan käyttää hyödyksi. Se, että metsitettävällä pellolla on glyfosaattia käytetty ties miten pitkään ja paljon, ei enää ole kiinnostavaa. Ei kai suomalaiseen metsätalouteen myrkyt 2000-luvulla kuulu, hyvänen aika sentään. Toisaalta kun metsäalan ammattilaisia on moitittu siitä, ettei jk:ta tarjota riittävän aktiivisesti vaihtoehtona neuvonnassa, pitää myös tällainen piirre tuoda esiin. Epäonnistumisen riski on suuri ja sen korjaaminen erittäin työlästä. Silloin glyfosaatti nousee ihan varteenotettavaksi asiaksi ja pienaukkohakkuita tekevä riskin ottaa, jos näin haluaa.

    Jutussa puhuttiin myös taimien kasvatuksesta tavallista suuremmaksi. Sekin kuulostaa työläältä, koska ainakin Taimi-Tapion valikoimissa on 2 v kuusen iso- ja jättipaakkua. Itseäni myös arveluttaa ajatus siirtoistutuksesta, jossa lahoherkän kuusen juuristoa väkisinkin vahingoittuu. Lisäksi kun ollaan pellonmetsityskohteessa, jossa maaperän sieni- ja mikrobilajiston monimuotoisuus on surkealla tasolla, lahoriskin on normaaliakin suurempi.

  • Gla Gla

    Mutta jos sellaisen haluaa metsittää, olkoon sitten vaikka Kärkkäisenkin mainitsema pellon nurkka tai hakamaa, jos pienaukkoa ei osu kohdalle.

    jees h-valta

    Oma kokemus löytyy kyllä todella hirveän kontopellon metsityksestäkin. Ei siinä tehty lakanaan käärimistä eikä mitään muitakaan kummitteluja. Taimet peltoon ja pidettiin miehen mittainen ryönä taimien ympäriltä senverran kurissa että pääsivät ylös. Siihen tietysti auttoi nopeakasvuinen haapa joten ei siinä sen puoleen suuria murheita ollut. Kolmisen hehtaaria niitä tuli metsitettyä ja sanotaan että se toinen onnistui jo tosi hyvin. Eli yksi hehtaari nk. peräpeltoa johon oli jäänyt enemmän hieskoivupuskia. Siitä sai hyvän yhdistelmän. Haapa ja hieskoivu aloitti erittäin kiivaan kasvukilpailun kun hirvet eivät sitä enää estäneet. Harvennus lähivuosina edessä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos on pieni ala kyseessä niin sen heinii käsityönäkin.

    jees h-valta

    Eikös tässä lähinnä pienialaisista ollut kyse? Ja kyllähän kolmen ha:n metsityskin jo käy vinkiksi muillekkin kuin pienialaisille. Lähinnä taimien ympäriltä alassotkenta oikeaan aikaan. Heinä täytyy päästää senverran pitkäksi että se jää poljettuna maahan. Niin ja tuli mieleen että alkuun ajoin myös ajoleikkurilla polkuja haavikon joukkoon. Sillä konstilla tarkkailureissut olivat mukavampia. Ei tarvinnut kahlata miehen mittaisessa ryönässä.

    Puuki

    Pienaukot metsittyy, jos yleensä metsittyy, yhtä hyvin /huonosti muokattuina kuin muokaamattomina.  Jos on rehevä niin yleensä ei metsity ollenkaan ~ ensimmäisen 10-15 vuoden aikana ainakaan. Muita ei tarvi muokata. Rehevät pitäisi istuttaa mutta silloin kannattaakin yleensä tehdä vähän isompi aukko, jos on kyseessä talousmetsän kasvatus. Joku saattaa tietysti haluta kasvattaa esim. vattupuskia metsän sisään, se on sekin sallittua, joten pienaukot on lisänä rikka rokassa.

    Haapa kasvaa hyvin nuorena mutta jos ei kelpaa kunnolla myyntiin (huono hinta), niin vaihto sopivampaan puulajiin on työläs sitten myöhemmin.  Koivu on varmempi puulaji metsitykseenkin. Betulasta löytyy sopivin laji turvemaillekin.

    Toistan sen yhden konstin eli sanomalehtien levittelyn pienialaisille kohteille taimien suojaksi.  Ei tarvi kerätä pois, samalla kuohkeuttaa & lannoittaa maata,  ja kyllä se Hesarikin kelpaa siihen hätätapauksessa jos Maastulleja ei ole saatavilla. Kärkkäisen mansikkamuovi toimii varmaan ihan hyvin mutta ei ole ainakaan kovin edullinen tapa ja vaatisi niiden siirtelynkin ellei sitten istuta muovin läpi.

    jees h-valta

    Puukin kommentissa kyllä oikeansuuntaista mutta haapa ei ole sen huonompihintaista kuin muutkaan puut. Kaksikymmentä vuotta – kaksikymppiä. Kuusi: kuusikymmentä vuotta – kuusikymppiä. Mites se huonous olikaan Puuki?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Korjattu versio. Jos kuusen taimen maahan laitto maksaa keskimäärin euron, parinkympin iässä parinkympin arvoiseen kuusikuitukuutioon menee 10 kappaletta 100 litran puita, jolloin kasvatuspalkkio on per kuutio 20 euroa/10 puuta => per puu 2 euroa. 2 euroa per 20 vuotta on 10 snt/v ja siten nimellinen vuosikorko on kohtuullinen 10 prosenttia. Kuusitukille kasvatuspalkkio: yhdestä 1 euron taimesta tulee 60 vuodessa 1 kuution puu. Sen kantohinta on 60 euroa ja kasvatuspalkkio onkin vuodessa 1 euron, eli 100 senttiä. Ilman korkolaskua selvittiin kun alkusijoitus oli sama. Hybridihaavalle alkusijoitus on ensimmäisenä kiertoaikana suurempi.

    Menikö vitelikkoon tämä laskelma? Siis onko oikein se tulos, että kuitupuiksi menevistä puista saa kasvatuspalkkiota 10 snt ja tukkipuiksi menevistä rungoista 1 euron vuodessa, eli kymmenkertaisen määrän. Mites korkoa korolle laskelma sanoo, kumpi on kannattavampaa, kuusikuidun vai kuusitukin kasvatus?

    Puuki

    Sillä sinun sopimushaapametsällä oli muistaakseni 20% heikompi hinta kuin kuusikuidulla. Saattaa olla ihan yhtä hyvä talousmetsäpuulaji jossain tapauksessa.   Mutta mitenkäs tulevaisuudessa ?  Ja kasvatuskulut pitää tietysti laskea mukaan korkoineen , jos tarkkoja ollaan ,ennen kuin nettotuottoilla aletaan elvistelemään. Useimmiten haapakuidusta ei makseta enää juuri minkäänlaista hintaa, joskus tosin sitä sai olla pieni määrä koivukuitukasassa. Ei taida enää olla voimassa ainakaan kaikilla ostajilla.

    Umppikin kertoo lisäävänsä juuri koivun kasvatusta , ei esim. haavikoiden.  Itsekin aloin lisätä koivun kasvatusta jo yli 20 vuotta sitten siellä missä se on mahdollista.  Yhden istutus ra-koivikon söi hirvet/jänikset. Pari muuta istutusalaa on onnistunut paremmin, luontaiset koivikot myös.  Sekapuustoja kannattaa myös suosia sekä mäntyjä kuusten sijaan kuivahkoille kankaille erityisesti, jos mahdollista.  Lämpimiä ja kuivia kesäsäitä ja vähälumisia talvia on varmaan tulevaisuudessakin  .

    jees h-valta

    Kaikkein edullisin ja järkevin kasvatettava jos nopeaa kuidun kasvatusta haetaan on tietysti hieskoivu. Nytkin kahdenkymmenen vuoden kasvatuksella lähes taas parikymppiä kun kaikki bonuskertymät huomioidaan. Alkukulut nolla. Hiukan harventelua matkan varrella. Mutta haavan hinnasta en vielä ala kinata koska ei ole ajankohtaista faktaa, hieskoivusta on. Minä muuten unohdin Kemeran vaikutuksen tuossa hieskoivun kohdallakin, se vielä parantaa ja kuvaa oikein hyvin Kemeran hienoa metsänhoidollista merkitystä. Kasvata paljon hieskoivua ja saat parhaan palkkion, ei vaarmaan Tapion taskukirjallisuuden ihanteita!

    Puuki

    Tapion taikakirjassa on paljon hyviä ohjeita joita kannattaisi lukea Harjavallassakin. Kaikki ohjeet ei ole parhaita mo:n kannalta mutta ne voikin sivuuttaa ja poimia ne parhaat vinkit. Suurin osa sen kirjankin jutuista perustuu kuitenkin pitkäaikaisiin tutkimuksiin ja kokemuksiin. Mutullakin pääsee  alkuun metsäpään hommissa mutta silti suosittelen opiskelua ja muidenkin kuuntelua kun kukaan ei ole seppä syntyessään ja aina voi oppia jotain uutta alasta kuin alasta.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 89)