Keskustelut Metsänhoito Kärkkäisen kolumnit

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)
  • Kärkkäisen kolumnit

    Lehdessä 10/2020 oli juttua aiheesta, jossa osaaminen saattaa nousta arvoonsa eli pienten alojen metsittämisestä vaikeissa olosuhteissa. Jutussa kyllä mainittiin hienovaraisesti toteutumaton toive pienaukon luontaisesta taimettumisesta, muttei ehkä riittävän järeästä rautalangasta vääntäen kerrottu sen olevan jatkuvaan kasvatukseen liittyvien pienaukkojen yleinen ongelma.

    Matti esitti kuitukankaalla istutusrivien heinikon tappamista ja sen jälkeen kuusen istutusta.

    Varmasti toimiva tapa etenkin selkeissä kohteissa (pelto tms. tasainen ja muusta puustosta tyhjä paikka), mutta mielestäni kovin tehoton ja monimuotoisemmassa maastossa todennäköisesti ongelmallinen. Pitäisi vetää suoria kaistoja, mutta jos alue on osittain taimettunut ja ne haluaa säästää, ei kaistasysteemi käytännössä toimi.

    Suunnitelmallisuudella säästää työtä, kun näiden kohteiden metsitys ei ole vuodesta kiinni. Mielestäni parempi menetelmä onkin aloittaa homma istutusta edeltävänä vuotena ruiskuttamalla istutuslaikkujen kohdat glyfosaatilla. Seuraavana vuonna paikat näkyy varsinkin alkukesällä hyvin. Tiheässä heinikossa maan pintakin saattaa olla pehmeämpää, kun kasvuston on kuollut ja juurimatto alkanut pehmentyä. Sama ajatus siis kuin kuitukankaalla. Erona on se, että laikut saa sijoitettua joustavasti sinne, mihin haluaa ja alueen voi kävellä läpi eli homma on paljon nopeampaa kuin kuitukankaan levittäminen ja kiinnittäminen maahan. Heinäämistä ala toki parin vuoden ajan vaatii, mutta tällä tavoin työ on paljon helpompaa kuin normaali heinääminen. Eikä tarvitse kangasta vuoden kuluttua alkaa maasta ja siirrellä.

    Voi tietysti olla parempi pitää glyfosaatin käyttö poissa julkisuudesta, koska menetelmän negatiivinen julkisuusarvo osataan käyttää hyödyksi. Se, että metsitettävällä pellolla on glyfosaattia käytetty ties miten pitkään ja paljon, ei enää ole kiinnostavaa. Ei kai suomalaiseen metsätalouteen myrkyt 2000-luvulla kuulu, hyvänen aika sentään. Toisaalta kun metsäalan ammattilaisia on moitittu siitä, ettei jk:ta tarjota riittävän aktiivisesti vaihtoehtona neuvonnassa, pitää myös tällainen piirre tuoda esiin. Epäonnistumisen riski on suuri ja sen korjaaminen erittäin työlästä. Silloin glyfosaatti nousee ihan varteenotettavaksi asiaksi ja pienaukkohakkuita tekevä riskin ottaa, jos näin haluaa.

    Jutussa puhuttiin myös taimien kasvatuksesta tavallista suuremmaksi. Sekin kuulostaa työläältä, koska ainakin Taimi-Tapion valikoimissa on 2 v kuusen iso- ja jättipaakkua. Itseäni myös arveluttaa ajatus siirtoistutuksesta, jossa lahoherkän kuusen juuristoa väkisinkin vahingoittuu. Lisäksi kun ollaan pellonmetsityskohteessa, jossa maaperän sieni- ja mikrobilajiston monimuotoisuus on surkealla tasolla, lahoriskin on normaaliakin suurempi.

  • mehtäukko

    Niin. Pikku sievistely on just sitä pilkun viilaamista Viialan viilalla. Sillä menetetään se metsätalousharjoittamisen vapausajattelu! 🙂

    Lupi-askin pohjaan riittää isojen investointien vaatimat laskutoimitukset, -kuvaannollisesti. Muussa päivittäisessä toiminnassa pätevät parhaan hinta/laatusuhteen oikea-aikainen toteuttaminen.

    jees h-valta

    Just noin! Minusta on alkanut tuntua että me ollaan sentään mehtäukon kaas tyytyväisiä metsänomistajia kun vertaa täällä kaiken ”oikein” tekeviin!

    Gla Gla

    Hybridihaavassa lienee käytössä iso- tai jättipaakku, 7:n putkella istutettava joka tapauksessa?

    Voin vain ihailla sitä osaamista, jolla taimet muokkaamattomaan, villinä rehottavaan 3 ha peltoon sujahtavat. Minun kokemus tuollaisesta on se, että juurimaton läpi ei pienempikään putki tahdo upota, saati leukoja saada auki.

    mehtäukko

    En edelleenkään ”halpuuta” niitä joille ”joka risaus” pitää laskea..! Kaikin mokomin. Sellaiselle joka on tiensä valinnut (meikäläinen mehtäukko), monipuolinen puntarointi tapahtuu merkittävän investoinnin kynnyksellä.

    Sitten sitä ei surkutella. Hihat vaan heilumaan…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En minäkään yleensä laske korkolaskua, mutta kuitupuun väitetty kasvatuspalkkio vilahtelee täällä niin usein että piti kokeilla. Laskelman mukaan hieskoivullekin voi saada ihan kelpo kasvatuspalkkion kun sen perustamiskulu on nolla tai pieni luku, esim. pelkkä maanmuokkaus tai ei sitäkään. Myös kuitupuun ja tukkipuun kasvatus osoittautui korkolaskussa hyvin kannattavaksi. Rahan arvon aleneminen eli inflaatio tosin alentaa saatua tuottoa mutta se puree kaikkiin investointeihin samalla lailla.

    Puuki

    56 €uroa kuitupuumotista on se ”kansainvälinen markkinahinta” jota on ainakin välillä maksettu jossain muualla.   Ei enää nyt kun Euroopassa on vieläkin luonnontuhopuuta myynnissä paljon.

    Laskemalla korkoakorolle tilanne muuttuu paljon, jos aloituskuluja saa tavallista pienemmiksi esim. istuttamalla vain min. määrän tukkipuuaihioita, kun luontaisia taimia on saatavissa lisäksi.  Kuitupuun kasvatus istutustaimesta eh:n kuitupuuksi ei ole kannattavaa ellei se paranna tukkipuun laatua ja saantoa sen jälkeen.

    Gla Gla

    AJ: ”Rahan arvon aleneminen eli inflaatio tosin alentaa saatua tuottoa mutta se puree kaikkiin investointeihin samalla lailla.”

    Kun lasketaan reaalikorolla, ei inflaatio syö tuottoa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    http://www.sijoitusasunnot.com/korkoa-korolle-laskuri/

    Korjattu 27.5. Sijoitusasunnot-laskuri ei lopeta 50 vuoteen joten sillä saa laskettua kiertoajan yli.

    Metsänuudistamisinvestointia mietittäessä siirretään kulutusta tulevaisuuteen, joten siinä mielessä inflaation huomiointi voisi olla tarpeen. Yllä oleva laskuri kuvaa kuitenkin kulujen, koron ja bruttotulojen (pystykauppahinta) vaikutusta tilanteeseen nimelliskoroilla, kun tulevaa inflaatiota ei tiedetä.

    Jos yhden taimen istutus ja hoito on maksanut ensiharvennukseen mennessä 1 euroa, sille saadaan kasvatuspalkkiota 1 euro per jokainen pois hakattava kuitupuu, eli jos harvennetaan alkutilanteen runkoluvusta 1800 > ensiharvennustiheyteen 1200, hakataan 600 runkoa a vajaat 100 litraa, hakkuukertymä on siis vaikkapa 50 mottia. Pystykaupan hakkuutulo on silloin yhteensä 50 mottia a 20 euroa eli 1000 euroa.

    Jos em. laskuriin laittaa alkusijoituksen 600 euroa, 20 vuoden sijoitusajalle saa korkoa 3 prosenttia esimerkin harvennustulolla 1 000 euroa.

    Jatketaan vielä ajatusleikkiä. Jos myy 40 vuoden kohdalla toiset 600 runkoa 0,25 kuution puita a 15 euroa, hakkuutulo on 9000 euroa ja tuottoprosentti näille 7 %. Päätehakkuussa 60 v kohdalla myydään loput 600 yhden motin puuta, joista saadaan jokaisesta 60 euroa, hakkuutulo on noin 34000 euroa ja tuottoprosentti sama 7 % kuin edellä.

    Näiden lisäksi hakkuussa tulee hieman kuitupuuta myöhemmissäkin hakkuissa ja lisäksi hukkapuuta mutta näillä ei ole suurta merkitystä lopputulokseen.

    Puuki

    Minä laskin myös th-nettokulut mukaan taimikohtaisesti ja eh-kuitupuulle 18 e:n hinta/motti. Sekin on yläkantissa, varsinkin jos senkin laskee nettotulona, kuten pitäisikin tehdä  (ainakin tähän mennessä ollut jo muutaman vuosikymmenen ajan.).   Jos lasketaan korkoakorolla laskuilla koko kiertoajan tulot ja menot tai diskontataan ne jokainen erikseen nykyhetkeen saadaan periaatteessa suunnilleen sama lopputulos kannattavuuden suhteen ; 1. tulos on kiertoajan lopussa ja 2. kiertoajan alun tilanne arvioituina.

    jees h-valta

    Gla, ne eivät menneet silloin pottiputkella. Nehän ovat kunnon metrin mittaisia puita kun ne maahan tällätään. Kyllä ne on kuokalla laitettu koko hybridihaapahistoriani istutukset. kaikki lähes muokkaamattomaan, Harjavallassa kaikki. Siikaisissa vasta sellaista herkkua kuin mättäät. Nekin kuokalla istutettuina. Kun niitä säkkejä +juurisuojalaatikot ensin laahasit aukolle puoli kilometriä ja tykötarpeet päälle niin kyllä tiesi päivän aikana jotain tehneensä.(Mutta ei se tietenkään pyöräilyä kuntohoitona voita).

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 89)