Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 969)
  • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

    ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

    Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Metsuri motokuski tietää mistä puhuu ja yhdyn mehtäukkon kommentiin. Kaikkitietäviä katkojia tupapalstoilla pöydänääressä piisaa,joten tämä osaltani tässä.

    Visakallo Visakallo

    Kun UPM ei luovuttanut tietoja, tuomio tuli vain siitä ettei tietoja luovutettu. Muussa tapauksessa olisi paljastunut, ettei soimuksessa olleita mittoja ollut käytetty. Olisin itse vastaavassa tapaukseessa menetellyt varmasti samoin.

    Planter Planter

    ”Kuulostaa oudolta ettei UPM olisi jostain syystä suostunut toimittamaan katkontatietoja oikeudelle, kun he kuitenkin ovat luvanneet toimittaa ne myyjälle,eli ei ole yrityssalaisuus:”

    En ole muutamaan vuoteen tehnyt tukkikauppaa UPM:n kanssa, mutta uskoisin, että ovat aiemmin toimittaneet vain mittalistan, josta näkee ainoastaan miten paljon minkäkin mittaista tukkia on tullut.

    Hovioikeuden päätös tästä katkontajutusta mo:n eduksi tuli heinäkuussa 2019 ja Ranen/MT linkissä oleva avoimmuusprojekti on päivämäärien perusteella aloitettu hovin päätöksen jälkeen. Vasta sen jälkeen metsänomistajille aletaan toimittaa hakkuukoneen runkotiedot, joista näkyy kaikki hakkuukoneessa tehdyt katkontapäätökset.

    Samalla UPM haki kuitenkin valituslupaa korkeimpaan oikeuteen ja sen hylkäämisestä uutisoitiin nyt.

    Metsuri motokuski

    Aika hyvin olette perillä asioista. Metsä masalle sen verran että tukkiprosentin määrittely on todella vaikeaa ja varsinkin valtakirjakaupoissa ei pitäisi luvata liian hyvää prosenttia pelkkä välityskauppa mielessä. Tässä jutussa oli kyse siitä että tukkiprosentti oli liian pieni siihen olettamaan joka leimikosta oletettiin saavan. Metsänomistaja riitautti asian ja syy miksi metsäyhtiö hävisi jutun oli se kun se ei luovuttanut mittaustietojaan josta asian ehkä olisi voinut todentaa. Loppujen lopuksi itse alkuperäinen syy tukkiprosentin määrä taisi jäädä käsittelemättä. Ostaja syyllisti huonoa puuston laatua kun taas myyjä ei siihen luottanut.

    Olisi ollut mielenkiintoista jos mittaustiedot olisikin luovutettu niin kuin olisi todettu oliko leimikon tukkiprosentti oikea vai väärä sekä oliko leimikko niin huonolaatuinen kuin hakatessa todettiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei tarvita työmaalle valvojaa vaan automaattista valvontaa. Haen siis takaa listaa, jossa olisi rungoittain laskettu 1. moton mittaama hakattavan rungon käyttöosan tilavuus ja 2. edellisestä tukki- ja kuituosan tilavuusosuudet sekä laatuvähennykset, eli se osuus joka ei täytä tukin vaatimuksia, ja 3. toteutunut katkonta tukkiin ja kuituun.

    Nämä kun summaa yli leimikon, saa selville leimikolta kaadettujen runkojen laadun täyttävän tukkiosan tilavuuden ja kuinka suuri prosenttiosuus siitä katkottiin tukiksi. Lukujen ero ei saisi olla kovin suuri ja on sopimuskysymys paljonko se saa olla. Jos tulee suuri ero niin ostaja saisi edelleen katkoa haluamillaan dimensioilla mutta sen olisi maksettava erotus. Ei tämäkään systeemi tietenkään aukoton ole mutta parempi kuin nykyinen. Ei pitäisi olla myyjän ongelma jos ostajan mitat eivät ota tukkia tarkasti talteen.

    mehtäukko

    Tuo AJ:n viimeinen lause.

    Kun myyjä on allekirjoituksellaan hyväksynyt mitta- ja laatuvaatimukset, ”ongelma” on siinä hyväksytty. Niitä sopimuksen lyhyitä mittoja on tietysti löydyttävä tukkipinoista.

    Metsuri motokuski

    Ei Annelin esittämä laskentatapa poista sitä ongelmaa, jos sitä onkaan, niin kuin hän totesikin. En muista nähneeni sellaista kauppakirjaa ostaja takaa tietyn tukkiprosentin. Koska sehän on ihan mahdotonta määrittää puiden ollessa pystyssä. Tukkiprosentti on aina arvio joka osuu enemmän tai vähemmän kohdalleen. Tämä katkonta on aina vähän ikuisuuskysymys ja oikeastaan ainoa ratkaisu joka voisi toimia on jätkän esittämä ajatus että kaikesta tukkiosasta maksetaan tukin hinta. Eli runkohintakauppaa. Mutta tässäkin on riskinsä ostajan kannalta onko leimikko sellainen että siitä runkohinta voidaan tarjota. Yleensä on niin että jos leimikko on hyvälaatuinen niin ei juurikaan ole eroa kummalla kauppatavalla kauppa tehdään. Tukkiprosentti on aina hyvä. Huonolaatuiset leimikot ovat aina ongelma niin ostajalle kuin myyjälle.

    jees h-valta

    Mitä enemmän näitä käräjiä käydään sitä enemmän tulee tuontipuuta yli rajan. Se on vain niin paljon mutkattomampaa firmalle. Meinaan jää me mo-änkyrät välistä pois.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Täsmennän vielä: ei tukkiprosenttia edellä esittämässäni mallissa tarkastella pystypuusta vaan kaadetusta puusta runko kerrallaan, ja nimen omaan tukin laadun täyttävästä osuudesta. Tämä malli poistaisi runkohinnoittelun etukäteisarvioinnin tuottaman ongelman. Siinä voi piillä jokin muu ongelma, jota en hahmota kun en ole motokuski.

    Jätkä

    Ennen oli ennen ja nyt ollaan menty taka-askelin tuossakin asiassa. Puustosta ei pystyyn voi sanoa ”Erkkikään”, mikä siinä on tukkiprosentti jne. Pystymittaus oli tapa, jossa tukkipuun osuus tiedettiin ainakin jollain tarkkuudella. Se perustui runkomuotoon ja koepuihin. Kuvion puut mitattiin ja ostaja maksoi mittauksen mukaan. Käytössä oli kaikki mitat väliltä 31 -61 dm, eli laskennassa tukki otettiin aina minimimittaan. Ostaja sai katkoa ne miten halusi.

    Nykyaikana harmittaa, kun silloin hakattiin parhaat kuusitukkimetsät sangen usein sellupuuksi. Kymmeniätuhansia kuutioita n. kuusmetrisiä virheettömiä kuusitukkeja vietiin Lielahteen jauhettavaksi. Me hakattiin silmävaraisella katkonnalla, mutta tukin vaatimuksilla Max 6,60 metrisiä pöllejä.

    Nyt olisi käytettävissä hakkuukonemittaus, jonka kanssa ei tarvitseisi hohhailla, vaan kun ostofirmoilla on niin kangistuneet käsitykset, että ne haluavat kusta silmään puunmyyjä-Jeessejä jatkossakin.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 969)