Keskustelut Puukauppa Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

Esillä 9 vastausta, 961 - 969 (kaikkiaan 969)
 • Katkontakiista: Turun hovioikeuden päätös

  ” Turun hovioikeus kääntyi metsänomistajan kannalle.”  Metsänomistaja pystyin esittämään näytön siitä, että tukisaannon vähyys johtui väärästä katkonnasta.  Tämä on iso ja hyödyllinen ennakkotapaus kaikille metsänomistajille, ja siitä miten kannattaa järjestää hakkuunaikainen valvonta.

  Minkälaisia ajatuksia päätös toi mieleen palstalaisissa ja onko omalle työmaalle sattunut piirteitä virheellisestä katkonnasta ?

 • Rane

  Tienaatko Jovain mielestäsi jotain noilla alveilla?

  A.Jalkanen

  Jos vastaat Jovain Ranelle ketjussa Isännätön raha, niin saadaan taas tämä ketju raiteilleen.

  A.Jalkanen

  Palaan vielä tähän aiheeseen hetkeksi. Puutavara on hakattava ostajan mitoilla, muuten tavara on epäkuranttia eikä mene kaupaksi tai tulee paljon hävikkiä seuraavassa eli puun jalostusvaiheessa.

  Mikä on nyt sitten käytännössä muuttunut em. oikeuden päätöksen myötä vai onko mikään? Onko puun ostaja nyt aina velvollinen raportoimaan katkonnan onnistumisesta tai ollaanko siirtymässä laajemmin runkohinnoitteluun?

  suorittava porras

  Liekö ollut vaikutusta, mutta nyt uusissa ohjelmissa on mahdollista määrittää koordinaattien perusteella ,mitä ja millä mitoilla kullakin kannoilla seisseestä puusta on katkottu.

  Metsuri motokuski

  Ei puutavaraa täydy hakata ostaja mitoilla. Ne hakataan niillä mitoilla kun yhdessä osapuolet sopii. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä niin kauppoja ei synny. Nytkin vertailen useamman ostajan tarjouksia ja neuvottelin uudet mitat esim pikkutukille. Ostaja hyväksyi ne. Loppuviikosta kun kaikki tarjoukset on pöydällä niin päätös tehdään.

  Hovioikeuden päätös muutti kauppoja niin kuin päätös edellyttikin. Kattavammat mittausasiakirjat annetaan nyt myyjälle eikä niitä katsota yrityssalaisuuden piiriin kuuluviksi. Tästähän päätöksessä vain oli kyse.

  A.Jalkanen

  Kiitos Mm hyvistä näkökohdista. Tuo on varmaan monelle uusi tieto, että mitoista voi neuvotella. Kun saa vielä näppiin tulosteet, joista mittojen käytön voi todeta, asiat ovat jo hyvällä tolalla!

  Puuki

  Aiemmin tulosteet piti erikseen pyytää . Nykyään tulee pyytämättäkin.

  metsä-masa

  Korkeimman oikeuden päätöksellä on metsänomistajien kannalta merkittävä ennakkopäätöksen leima !

  Käytäntö katkonnasta on havaittavissa täälläkin tukkirunkojen tukkiosuutta on hyödynnetty tarkemmin ja sopimuksessa sovittuja mittoja hyödynnetty lähes optimaalisesti, hyvä niin.

  Tukkileimikon myynnin aikaan kannattaa panostaa vahvasti pituus- ja läpimitta valikoimaan, niissä on jouston varaa, kuten Mm ja J.J aiemmin sen huomioikin.

  Myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta mietinnössään lain valmistelun yhteydessä lausunut ja todennut, että mittatietojen perusteella voidaan todeta mittauksen tulleen tehdyksi puukauppasopimuksen mukaisesti.

  purutpois

  monet lyhyet mitat ovat apumittoja joita ei saa tehdä esim. kun jotain 5%kappalemäärästä että niihin lyhyisiin mittoihinkaan ei pitäisi liikaa turvautua hyvän katkonnan toivossa.

Esillä 9 vastausta, 961 - 969 (kaikkiaan 969)