Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 268)
  • ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

    Joko kyseinen otsikko Metsä-lehdessä 7/2024 viimein puhkaisee kuplan ,jossa ”energipuunkasvattajat”/ risukontuottajat ovat eläneet. Energiantuotanto olisi ylitsepääsemättömissä vaikeuksissa ,jos kuitupuun ja tukin kokoluokkaa olevaa puuta ei poltettaisi tänä päivänä. Kuva Jyväskylän Rauhalahden voimalan puutavaraterminaalista on edustava esimerkki siitä mitä poltetaan. Oman kuntani lämpölaitoksen terminaalissakaan ei juuri vähintään kuitupuun kokoluokkaa olevaa pienempää tavaraa näy. Risuista ei kerry riittävästi lämpöä nykytarpeisiin.

    Sääliksi käy niitä metsänomistajia ,jotka ovat valinneet risukon tuottamisen laiminlyömällä taimikonhoidon vaihtoehdoksi kasvattaa metsää. Kun sopimattoman pienen puuston korjuuseen ei löydyt tekijöitä eikä materiaalille todellista kysyntää , menee moni taimikko ja nuori metsä pilalle sopivaa korjuuhetkeä odotellessa.

    Asia on ollut kyllä esillä jo 15 vuotta ja ongelmasta kertominen on herättänyt pahaa verta. Vihdoinkin lehti tarttui asiaan oikeasta kulmasta. Luonnonsuojelijat ja ”risukontuottajat” saavat kerrankin ajattelemisen aihetta , mihin huonot päätökset johtavat. Näitä huonoja päätöksiä ovat olleet yhden äänen enemmistöllä tehty päätös todeta turve uusiutumattomaksi ja toisaalla  risukon tuottamiseen kohdistettu tuki sen sijaan ,että tuki olisi maksettu oikea-aikasiin toimiin risukon kehittymisen estämiseksi. Toivottavasti Metsä-lehden artikkeli motivoisi ihmisiä tekemään fiksumpia päätöksiä ja myös toteuttamaan niitä.

  • Visakallo Visakallo

    Eihän kokopuuna korjattu energiapuu ole läheskään aina peräisin varsinaisilta metsämailta, vaan giljotiinivehkeillä raivataan pellon- ja tienlaitoja, joutoalueita, yms. Reheviltä metsämailta korjataan ennakkoraivauksena järeämmän puuston alakertaan syntyneitä aliskasvoksia, ja harvennetaan raivattuja, mutta tiheäksi jääneitä varttuneita taimikoita. Läheskään aina ei ole kysymys metsän hoitamattomuudesta, jos siellä giljotiinikone työskentelee. Tänä päivänä on epärealistista ajatella, että aivan joka paikkaan riittäisi henkilö raivaussahan kanssa töihin. Lisäksi on paljon metsänomistajia, joilla ei ole edellytyksiä mihinkään metsäänsä koskeviin päätöksiin, saati tekoihin. Emme elä täydellisessä maailmassa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Kyllähän tollanen äestys ja unohdus rehevälle maalle on tuottanut melkoisen hienoja metsiä, mitkä on energiapuuharvennettu kun rauduskoiva ja mäntyä on 50/60. Tavallaan sellasta metsää ei pysty perinteisin menetelmin tuottamaan kun männikön raivausohje on, että raivaa joka toinen vuosi lehtipuut. Jos laskee uudistuskulut, jotka äestyksestä tulee ja seuraava toimenpide on energiapuuharvennus niin onhan se erittäin hyvä ja kustannustehokas menetelmä laadukkaan sekametsän aikaansaamiseksi. Ainut pitkä miinus on sen epävarmuus, että tulee liikaa heinää ja taimia tulee harvakseltaan mitkä hirvet hoitelee sitten.

    mehtäukko

    Tiedäppä noista hienouksista. Omt kuvion rk:n sp- hakkuun ja laikutuksen tulos on puhdas r-koivikko, kun hirvet jyystivät kaikki männyt. Se on nyt tulossa eh:een. Tasaisen tila ja latvanmuodot mahdollistavat korjuun passauksen jompaan kumpaan korjuuseen, eikä risun risua.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Meillä rauduksen sp-hakkuu tuotti osalle kuviota mehtäukon tuloksen, osalle heinikon jossa hiukan mäntyä seassa. Halpa mutta hieman epävarma menetelmä. Jos pelkästään äestämällä saa syntymään rehevän paikan mänty-koivusekametsän, se on erittäin kannattava investointi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ihan hyvän mänty-koivu sekametsän olisi istumattakin saanut tuohonkin minkä istutin koivulle ku vieressä oli isoja mäntyjä ja muutama kymmenen koivua. Se oli kääntömätästetty. Jos haluaa vähiten luonnon taimia ni kannattaa valita kuiva, tiivistetty laikkumätäs.

    suorittava porras suorittava porras

    Visan kommenttiin on todettava ,etää juuri hänen esittämissään kohteissa- peltojen reunoilla ja tiealueilla – giljotiini ja kokopuukorjuu puolustaa paikkaansa. Elykeskus urakoi tie- ja rata-alueita kyseisellä konstilla hyvinkin laajasti. Tämä toiminta kuitenkin vähentää tarvetta siirtyä nmk-palstoille. Hajallaan olevat ja pienehköt nmk:et eivät ole haluttuja kohteita eikä niille riitä tekijätkään.

    Kun vedotaan metsuripulaan ja esitetään konetta korvaamaan heidän työtään kunnostamassa huonoon kuntoon päässyttä nuorta metsää ,ei oteta lainkaan huomioon sitä tosiasiaa ,että konekuskeja ei riitä nykyisiinkään tarpeisiin.

    Toinen päivittelyn aihe on metsurityön kalleus. Sama touhu koneella (=metsän laittaminen kasvukuntoon) maksaa käytännössä paljon enemmän , mutta lasku työstä ei vain  päädykään isännälle. Näyttää olevan jopa vallalla ajatus ,että toisen tekemä työ olisi ilmaista. Kummasti kirkastaisi ajattelua ,kun  mh-kustannukset nuoren metsän kunnostuksiin asti olisivat kokonaisuudessaan mo:n vastulla. Olisi sitten oma asia , miten halvasti tai kalliisti työt hoitaa. Omatoimisuuden rooliakin olisi mahdollista kasvattaa ,jos metsuri tuntuu kalliilta vaihtoehdolta.

    Koneiden vuoro metsissä koittaa vasta silloin ,kun niissä on tarpeeksi kannattavasti ja ilman tukiaisia korjattavissa olevaa puuta. Raivaussahan avulla on pärjättävä siihen asti tai maltettava odotella markkinahakkuuajankohtaa kymmenen -viisitoista vuotta pidempään ,jos raivaus ei maistu. Silloin keskustellaankin jo kiinnostavasta energiapuukohteesta.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Energiapuun ostaa yleensä energiapuuyritys ja maanomistaja saa rahaa tilin eikä laskua. Et miten maanomistajan pitäisi hoitaa nämä kustannukset? Hiertääkö tässä nyt se, että maanomistajille ei ole eroteltu erikseen paljon tuli korjuu maksamaan? Et pitäisikö jotenkin erotella kun energiapuuta maksetaan kantorahaa, että paljon sen tekeminen tuli maksamaan? Eikös nämä ole vähän sellaisia business salaisuuksia ja mihin tällaista avoimuutta edes tarvitaan? Tai silleen miksi ensiharvennuksesta sitten ei tarvitse maksaa itse kuluja mutta energiapuuhakkuusta pitäisi kulut maksaa erikseen?

    Jotenkin tuo 100euron energiatuki on merkityksetön kun se menee kuitenkin ennakkoraivaukseen. Eikö suorittavan pitäisi olla jo onnellinen kun se asia nykyisin kunnossa Et kaikilla on ilo tehdä ilman narinaa ennakkoraivauksista?

    Jos energiapuuta motolla tehtynä saa rahaa ja ennen kaikkea voimalat energiansa sen sijaan, että maanomistajalla annettaisiin iso raivauslasku ja hiilidioksidi vapautuisi ilman hyötykäyttöä röykkiöistä metsänpohjalta.

    Eurot määrää, järkevät maanomistajat ovat valinneet nuorenmetsänkunnostuksen koneella kun ne tulee ajoissa pelastamaan ja rahaa saattaa jäädä jopa omaan taskuun. Ei tässä mikään, ihan turha haaveilla, että maanomistajat lähtisivät ainakaan itse 555fxteen kanssa heilumaan minnekään kun kuka muukaan ei juuri haluaisi heilua sen kanssa. Jos ei ole tehnyt, niin ei varmasti ole realistista käsitystä mitä se vaatii.

    mehtäukko

    Suorittavan 6 viimeistä riviä kertoo kootusti marssijärjestyksen.

    Ei voi olla oikein niin, että roolipelin omat työt siirretään toisille ilman oikeudenmukaisia taksoja? Vähän sama, kun myhistyksen leimikonvälittäjä tinkaisi kesäkorjuu+ tie hintoja suontakaiselle talvileimikolle.

    suorittava porras suorittava porras

    Kyllähän nuo ar:n näkemykset jo kertovat kuinka kieroon porukkaa on kasvatettu. Miksipä sitä itse tekemään ,kun viivyttelemällä saadaan palkkioksi rahaa ja toiset hoitavat ikävät hommat. Laiminlyönnistä aiheutuneet kulut eivä muuksi muutu, vaan kasvavat 10-20%/vuosi hankkeiden viivästyessä. Siirtyvät  toisten maksettaviksi ja velat muuttuvat saataviksi.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Niin tosiaan  eletään päinvastoin maassa energiapuuta ostavat yritykset kiertävät hattukourassa kyselemässä, että saadaanko tulla tekemään tappiota. Jokainen kuitenkin ymmärtää, että bisnestä ei minkään ympärille jos siitä ei saa rahaa yrittäjät iloisia. Maanomistajatkin olipa sijoittajia tai mitä hyvänsä kun saavat koivut pelastettua ajoissa. Siinä vaiheessa on myöhästä kun pelkän kuidun tekijä saa sen mehevän tilin, maanomistajan kustannuksella, joka on menettänyt kaiken metsän potentiaalin. Energiapuu on jakanut toimijat ilmeisesti rajusti kahtia, mehevän kuidun odottelijat ja pelastajat. Ei oo epäilystäkään kenen bisnes on kasvussa ja tyytymättömiä ei ole muut kun meheviä kuituja odottavat, ei muut.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 268)