Keskustelut Metsänhoito käytäväharvennus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)
 • käytäväharvennus

  Metsälehdessä esiteltiin käytäväharvennus, joka lisäisi ensiharvennuksen kannattavuutta. Moto-kuski hakkaisi ensiharvennuksella metrin tai kahden metrin käytäviä ilman puuvalintaa. Ensiharvennustili kasvaisi ja tulevaisuuden tukeista osa tuloutuisi jo tässä vaiheessa ja mutkaiset rungot jäävät kasvamaan kuitupuuta tuleviin hakkuisiin ja tukkipuuksi kehittyy ehkä 600 runkoa.

  Samaan aikaan on ollut kirjoitus että laatuharvennus on metsänomistajalle taloudellisempi, kuin myöhennetty harvennus. Eli laatuharvennus tehdään, kun puusto on vielä melko pientä ja siinä voidaan poistaa silloin paksuoksaisia isompia puita ja tietysti aivan pieniä alle jääneitä puita. Tietysti harvennuksen tulo on melko onneton, mutta aikaisin tehdyn harvennuksen jälkeen hyvälaatuisessa puustossa on tuhat tukkipuuksi kehittyvää runkoa hehtaarilla.

  Kumman harvennusmallin sinä valitset, jos laatuharvennuksesta saa 200 euroa vai jos käytäväharvennuksesta 10 vuotta myöhemmin 1200 euroa?

 • Jätkä

  Laatuharvennus ilman muuta!

  pölkkypää

  Tässä kannattaa pohtia keiden kannattavuutta parannetaan ja keiden ei.

  Tutkimuskin on tänä päivänä sitä että ken leipää syöt sn lauluja laulat.

  jees h-valta

  Kerrankin jätkän linjoilla, laatuharvennusta on tullut kaupattua aktiivisesti puunostajalle mutta ne eivät tässä muutamaan vuoteen oikeen korvaa lotkauttaneet. Senpä vuoksi nyt onkin sitten harvennuksia rästissä jonniinverran mutta nyt sitten pitäisi kyllä kelvata. Seuraavia hakkuita sitten mennään kyllä harvennukset edellä.

  arto arto

  Käytäväharvennus . Sitten kun tukki tulee joka puun tyvestä. Muutama 10ha odottaa hintojen nousua. sitten kauppaa tekemään sama määrä aukkoa.

  pihkatappi pihkatappi

  Mikset arto tee itse laatuharvennuksena, talvellahan on aikaa touhuta ja ei kai sulla menisi kun viikko/hehtaari tuossa aikaistetussa enskassa. Vai onko tosiaan niin laadukasta puustoa, että ihan sama minkä puun poistaa ja jättää ja kaikista vielä tukki tyvestä jo enskassa. Hintojen nousua on mukavampi odotella sen aukon kanssa, kuin ensiharvennus leimikon kanssa.

  Ensiharvennuksessa kaikista poistettavista kun tulee puheissa tukki, niin silloin ollaan savossa :). Ainahan se pittää ällyyttää.

  jees h-valta

  Joopa, ei aivan kyllä tule kuin korkeintaan jotain kusetustukkia eli pikkutukkia jota sitten malliksi tehdään joka tyvestä mutta kas kummaa, tili ei kasva silti yhtään. Savolaisten kikerouresta kyllä kokemusta. Tuo Zetor joka nyt on pojalla oli oikein viritysten mestaruussarjaa. Kun edelliset omistajat eli vanha pari ei yhtään pystynyt kontrolloimaan ”remontteja” oli vain pääasia rahastaminen. Eipä ollut ikänämme nähty että jarrutkin oli tehty muuttamalla normaalijarrun vältys lisävivulla painamaan käsijarrua! Eli käsijarru tuhottiin ja jalkajarru viritettiin aivan törkeästi. Mutta saatiin silläkin konstilla jonkinlainen jarru polkimelle. Se vain oli poljettu niin tiukkaan sitten jo piha-ajossa pohjaan ettei irronnut edes palamalla kuin kymmenen kilsan ajolla. Koko ajan avoliekkiä joka takasillan reiästä lykkien. Kyllä hiukan ihmetytti mutta nyt sekin selvisi kun viritys pojan toimesta huomattiin ja muutettiin alkuperäiselle tällille ja uudet lelut tietenkin takasiltaan.

  arto arto

  Mikset arto tee itse laatuharvennuksena, talvellahan on aikaa touhuta ja ei kai sulla menisi kun viikko/hehtaari tuossa ……Joo….Mutta koneet meilläpäin tekee. On mukavampaa kuitata tili kun muu tekee. Männikkö ikä 40v Kyllä niistä jo tukki tulee. runkoluku 2000kpl/ ha Ei siis enskaa. Ei niillä rikastu.

  Visakallo Visakallo

  Meillä tehtiin muutama vuosi sitten yksi energiapuuharvennus käytäväharvennuksena. Alue oli hirvien pilaama männikkö, johon oli tullu hieskoivu pääpuulajiksi. Tuommoisessa kohteessa hakkuujälki kyllä menetteli, kun hyviä runkoja ei juurikaan ollut. 2-harvennuksessa yritetään sitten löytää parempia puita kasvatettavaksi. Kesäretkeläisten kanssa kuljettiin alueen ohi, mutta emme ehtineet sitä tarkastella paremmin.

  oksapuu

  Kauanko se arto  meinaa hinnannousua odotella?

  Tukinhinta kuusella lähentelee jo 70€/motti. Kuitupuustakin on pulaa, ensiharvennuksessakin kuulemma ”maksuvaraa” löytyy…

  Ps. Zetor 8045 jarruremppa kuuluu vuosihultoon 🙂

  Jätkä

  Kyllä on metsähoito päin persettä, jos poistettavista puista enskassa tulee ”jokaisesta tukki”.

  Ei ole ihme, jos sahat palaa ja tekee konkursseja.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 62)