Keskustelut Metsänhoito käytäväharvennus

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)
 • käytäväharvennus

  Metsälehdessä esiteltiin käytäväharvennus, joka lisäisi ensiharvennuksen kannattavuutta. Moto-kuski hakkaisi ensiharvennuksella metrin tai kahden metrin käytäviä ilman puuvalintaa. Ensiharvennustili kasvaisi ja tulevaisuuden tukeista osa tuloutuisi jo tässä vaiheessa ja mutkaiset rungot jäävät kasvamaan kuitupuuta tuleviin hakkuisiin ja tukkipuuksi kehittyy ehkä 600 runkoa.

  Samaan aikaan on ollut kirjoitus että laatuharvennus on metsänomistajalle taloudellisempi, kuin myöhennetty harvennus. Eli laatuharvennus tehdään, kun puusto on vielä melko pientä ja siinä voidaan poistaa silloin paksuoksaisia isompia puita ja tietysti aivan pieniä alle jääneitä puita. Tietysti harvennuksen tulo on melko onneton, mutta aikaisin tehdyn harvennuksen jälkeen hyvälaatuisessa puustossa on tuhat tukkipuuksi kehittyvää runkoa hehtaarilla.

  Kumman harvennusmallin sinä valitset, jos laatuharvennuksesta saa 200 euroa vai jos käytäväharvennuksesta 10 vuotta myöhemmin 1200 euroa?

 • Puuki

  Riippuu mistä roikkuu kumpi kannattaa missäkin tilanteessa. Jos oletetaan, että puun hinta pysyy ennallaan ja lasketaan 4 %:n korkokannalla, kasvu 7 m³/a, niin 10 vuoden päästä käytäväharvennetusta metsästä voisi harventaa n. 50 m³ puuta tukkisuhteella 50 % ja laatuharvennetusta n. 80 m³, jossa tukki% on 60.  Silloin oltaisiin tasatilanteessa, mutta kumpaan metsään jäisi  parempi puusto pystyyn ?

  Myöhäinen ensiharvennus heikentää latvuksia, joten kasvu ja puiden kestävyys luonnontuhoja vastaan heikkenee.

  kuusessa ollaan

  Siinä vaiheessa, jos ja kun tukin minimipaksuus nousee valtakunnallisesti 18 senttiin molemmilla havupuilla, voip käytäväharvennuksen järkevyys nousta. Silloin kakkosharvennuksen tukkiprosentti putoaa muutenkin. Aukkovaiheeseen säästyy kuitenkin riittävästi hyvälaatuisia runkoja.

  Hyvä kysymys on aiemmin tässä ketjussa todettu asia, eli kenes kannattavuus nousee? – metsäyhtiön tietenkin, koska tuskin maksavat parempaa hintaa tälläisen hakkuun kuidusta. Ja jos maksavat, mitä hyötyä on korjuun kulujen vähentämisestä saadun hyödyn antamisesta metsänomistajalle?

  Tolopainen

  Nämä käytävähakkuut on noita puolisokeita motokuskeja varten. Milloin kehitys kehittyy niin paljon että heille hankitaan silmälasit. Ei ole mukava katsella motoharvennuksen jäljiltä koukkupuita.

  suorittava porras

  Kun niitä koukkupuita ja vikaisia on runkoluvusta suurin osa , jää pakostakin joitakin vielä jäljelle harvennuksen jälkeenkin.

  Hakkaan parhaillaan 10 ha:n kakkosharvennusta , johon jää vielä harvennuksen jälkeenkin runsaasti tukin laatuvaatimukset täyttämättömiä runkoja odottamaan päätehakkuuta. Ravinnetilan epätasapaino on jälleen osasyynä tilanteeseen ja se näkyy selvästi kaikkien puulajien kohdalla . Yleisesti tartutaan vain kuusien laatuongelmiin. Mutkia ja haaroja syntyy myös mäntyyn ja koivuun ravinnepuutosten seurauksena.

  Lukijoiden kuviin on tulossa em syistä haarottunut kuusi , jolla oli yksi kanto , mutta kuusi haaraa , joista oli tehtävissä vähintään yksi kuitupölli kustakin . Männyissä laatu oli yhtä huono . Haaroja ei niinkään , mutta mutkia ja oksia siitäkin edestä.

  Puuki

  Useimmiten lumi ja hirvi aiheuttaa mäntyihin niitä mutkia, ei kaikkea voi panna ravinnehäiriöiden piikkiin. Kuusikoissa ravinnehäröt on yleisempiä koska kuusi tarvitsee enemmän ravinteita ja sitä kasvaa mäntyä enemmän maisemilla, joissa on harrastettu kaskeamista (tai ex-peltomailla).

  Metsuri motokuski

  Voi jo heti sanoa että tuo arton leimikko on menossa kovaa vauhtia pilalle. Ei uskoisi että metsäalan ammattilainen antaa metsänsä tuollaiseen kuntoon päästää. Kohta se onkin siinä kunnossa että kun sen harventaa ja seuraavan myrskyn jälkeen tuulenkaadot korjaa niin on valmis siemenpuu männikkö kasvamassa.

  Puuki

  Tämä käytäväharvennusmalli myöhästyneine ensiharvennuksineen liittyy tod.näk. metsäteollisuuden lisääntyvään kuitupuun tarpeeseen ja kuitupuun hintojen pitämiseen entisellä matalalla tasolla.

  arto

  Voi jo heti sanoa että tuo arton leimikko on menossa kovaa vauhtia pilalle. Ei uskoisi että metsäalan ammattilainen antaa metsänsä tuollaiseen kuntoon päästää. Kohta se onkin siinä kunnossa että kun sen harventaa ja seuraavan myrskyn jälkeen tuulenkaadot korjaa niin on valmis siemenpuu männikkö kasvamassa……………Heitetään toinen vaihtoehto….Viereisen metsäyhtiön metsä. harventivat 1 harvennuksella nätin männikön tuli yksi myyntipuu per runko….Nyt siellä ei ole yhtään puuta lumi vei ne viimeiset talvella……….harkinnassa jos ei harventaisi sitten 20v päästä aukoksi. tuuli ei vaikuta kyseiselle kuviolle. Muutama neliökilometri metsää ympärillä. meillä kasvaa metsä hyvin…periaate miksi myytä tikkua kun voi myydä tukkia.Niillä se tili tehdään.

  Jätkä

  Pohjois-Savossa ei osaa yhtiötkään hoitaa metsiään, vaikka maakunta kuuluu metsä-Suomeen.

  No eipä siellä ole kunnollista metsäopetustakaan!

  arto

  No eipä siellä ole kunnollista metsäopetustakaan…….Onhan täällä paljon fiksumpaa kuin siellä.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 62)