Keskustelut Metsänomistus Ketkä rahoittivat tämän tutkimuksen?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 64)
  • Ketkä rahoittivat tämän tutkimuksen?

    THL:n tutkimuksen mukaan puiden polttaminen aiheuttaa 400 kuolemaa Suomessa vuosittain.
    Talojen ja saunojen lämmittäminen puulla saattaa omakoti- ja rivitaloalueen asukkaat suureen hengenvaaraan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pitkän ajan seurantatutkimuksen mukaan jopa 400 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisesti sairauksiin, jotka aiheutuvat puun pienpoltosta.

  • Anton Chigurh Anton Chigurh

    Tuo on kyllä erittäin korkeatasoinen verrattuna vaikka lumikkohypoteettisiin hutkimuksiin.

    Niihinkin näkyy rahaa vain löytyvän.

    kuusessa ollaan

    Kyllähän kehitys tuo selkeitä päästöjen vähennyksiä myös puulämmityslaitteisiin…sen on huomannut.

    Samassa ulkosaunassa on uudenaikainen tehokkaasti polttava jatkuvalämmitteinen kiuas ja perinteinen vesipata. Syttymisen jälkeen kiukaan hormista tulee vain väreilyä, padan hormista aina tulee tummaa savua. Kiukaan vetoa ja palotapahtumaa kuvaa hyvin se, että jos se on sammunut ja jäljellä on vain pieni hehkuva kekäle, sen päälle asetetut puut syttyvät minuutissa suurella liekillä. Ja tämä on toteutettu vain pienellä muutoksella palopesässä, palokaasut kiertävät pesässä tehokkaasti. Tehokkaan palotapahtuman ja vedon ansiosta saunakin kuivahtaa käytön jälkeen paremmin kuin ennen, jättämällä tuhkaluukun 5 cm raolleen kiuas vetää kosteuden pois saunasta.

    aalto

    En löytänyt uutta tutkimusta tästä aiheesta, mutta kiinnostuneet voivat käydä lukemassa vaikka tämän 2010 julkaistun THL:n tutkimuksen:http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/821ba678-1430-4016-bfc8-77a40c49eb1f

    Koska en ole alan asiantuntija, niin en voi tuota tutkimusta kovasti arvostella. Kehottaisin myös muita palstalaisia käyttämään maalaisjärkeä noita iltapäivälehtien juttuja lukiessa. Tuossahan kerrotaan, että tutkijat ovat todenneet pienhiukkasten aiheuttavan ennenaikaisia kuolemia. Minusta se on ihan uskottava väite. Tutkijat nostavat esiin ongelman ja haluavat, että asia nousee yleiseen tietoisuuteen.

    Se, että Suomessa poltetaan paljon puuta ja suuri osa siitä vielä epäpuhtaasti on tosiasia. Mutta tilannetta voidaan muuttaa jos niin halutaan. Nyt kun asia tunnetaan, niin pitää tehdä päätöksiä, että halutaanko täällä parantaa ilmanlaatua ja sitä kautta nostaa elinikää. Kehitys kulkee eteenpäin vain siten, että tunnistetaan kehityksen kohteita ja tehdään asialle jotain.

    Puun on jatkossakin hyvä polttoaine, mutta ei sitä tarvitse enää 2000-luvulla polttaa 1800-luvun menetelmillä.

    Puun takaa

    En väheksyisi iltapäivälehtien juttuja.
    Ne tuovat monia epäkohtia julkisuuteen, ja
    lakimuutokset joudutaan tekemään julkisuuden paineessa.
    Joskus menee täysin pieleenkin, mutta joskus osuu kohdallekin.
    Lobbarit ovat vain tulleet erittäin taitaviksi käyttämään julkisuutta ja yleistä mielipidettä hyväkseen ajaessaan pelkästään omia tai toimeksiantajiesa etuja.

    Gla Gla

    Hienoa, että saatiin linkki aihetta käsittelevään tutkimukseen.

    Lainaus suomenkielisestä tiivistelmästä:

    ”Eurooppalaisessa CAFE-projektissa (Clean Air for Europe) pienhiukkasten arvioitiin aiheuttavan Euroopassa 300000 ennenaikaista kuolemantapausta vuonna 2000 ja laskevan odotettavissa olevaa keskimääräistä elinikää 6,8 kuukaudella (Watkiss ym. 2005).

    Vuosina 2002–2005 KOPRA-projektissa (Kokonaismalli pienhiukkasten päästöjen, leviämisen ja riskien arviointiin) kehitettiin kokonaismalli, joka arvioi pienhiukkasten päästöjä, leviämistä, altistumista sekä terveysvaikutuksia Suomessa (Kukkonen ym. 2007).

    KOPRA-projektissa Suomen primääristen pienhiukkaspäästöjen arvioitiin aiheuttavan noin 150 ennenaikaista kuolemantapausta vuonna 2000 (Kukkonen ym 2007). Yli puolet ennenaikaisista kuolemantapauksista arvioitiin aiheutuvan puun pienpolton ja tieliikenteen primääripienhiukkaspäästöistä.

    Vuosina 2006–2008 PILTTI-projektissa kehitettiin ja täsmennettiin KOPRA-projektin terveysvaikutusten arviointimallia puun pienpolton ja tieliikenteen päästöille.

    Suomen tieliikenteen ja puun pienpolton primääristen pienhiukkasten arvioitiin aiheuttavan noin 1 000 ennenaikaista kuolemantapausta vuosittain Suomessa vuonna 2000. 1 000:sta ennenaikaisesta kuolemantapauksesta yli 800:n arvioitiin johtuvan liikenteen primäärisistä pienhiukkaspäästöistä.”

    PILTTI-projekti tehtiin Ympäristöministeriön rahoituksella vuosina 2006–2008.

    Gla Gla

    Jos 20% liikenteestä ja puun pienpoltosta syntyvien pienhiukkasten uhreista Piltti-projektin mukaan kuolee puun pienpolttoon, Kopra-projektin tulosten mukaan vastaavalla suhteella kuolisi Suomessa n. 20 ihmistä ennenaikaisesti puun pienpolton pienhiukkasiin. Jos ennuste eliniän lyhenemisestä on samaa suuruusluokkaa kuin CAFE-projektin 7kk, päästään arvioimaan sitä, mistä tämän kaltaisessa tutkimuksessa on kyse. Anton varmaan asiasta jotain tietävänä selventää, koska epäselväksi jää vielä se, mistä lööppiin revitty 400 ruumista on peräisin. Se on kaksinkertainen luku Piltti-projektissa saatuun ja 20-kertainen em. perusteella arvioimastani Kopra-projektin tuloksesta. Tietysti on väärin tällä tavalla oikoa lukujen tulkinnoissa. Toisaalta, miksi ihmiset kuolee vääriin syihin riippuen siitä, kenen toimesta ja kenen rahoituksella tutkimus tehdään?

    Iltapäivälehtien juttuja lukiessa on tosiaan syytä käyttää maalaisjärkeä. Minun maalaisjärkeni sanoo, että jutut ovat informaatioarvoltaan enintään nollan arvoisia, pikemminkin negatiivisia. Onhan kyseisen lööpinkin perusteella täysin mahdotonta muodostaa mielipidettä pienhiukkasten vaikutuksesta. Silti nämä lööpit muokkaavat ihmisten mielikuvia asioista, joten merkityksettömiä artikkelit eivät ole. Tämäkin artikkeli on tehty ilman, että olisi otettu selvää muista aihetta käsittelevistä tuloksista eli ollaan täysin kritiikittömästi ajamassa yhden porukan tavoitteita.

    Gla Gla

    Koska tutkimus on tehty mm. siitä, millaisia käsityksiä ihmisillä on metsätaloudesta (Annukka Valkeapää, Suomen metsät ja metsäpolitiikka — kansalaisten näkemyksiä), yhtä lailla voitaisiin tehdä tutkimus ihmisten käsityksistä puun pienpolton vaikutuksista. Alkaisi varmaan konkretisoitua median merkitys vallankäytössä. Muistattehan, kuinka Annukan tutkimuksesta uutiskynnyksen ylitti se, että valtaosa kansalaisista vastustaa avohakkuita. Vähemmälle huomiolle jäi se, että saman tutkimuksen mukaan kansalaiset ovat pääosin tyytyväisiä meidän jaksolliseen kasvatukseen perustuvaan metsätalouteen.

    Puun takaa

    Osalla ihmisistä on kautta aikain ollut sisäsyntyinen tarve olla ja toimia vallitsevia käytäntöjä vastaan.
    Yksi tällainen esimerkki ovat avohakkuut, jotka ovat metsän jaksollisen kasvatuksen näkyvin osa.
    Uusi metsälaki sallii nyt metsän käsittelyn omistajansa haluamalla tavalla.
    Avohakkuiden vastustamiselta putosi siten pohja, koska tähän asti ne on koettu ainoaksi sallituksi metsänkäsittelyksi, jota siten piti myös vastustaa.
    Nyt avohakkuun vastustajat ovat uudessa tilanteessa, ja jää nähtäväksi, mistä asiasta tulee seuraava vastustamisen pääkohde.

    Gla Gla

    Seuraava vastustamisen kohde tulee tietysti jaksollista menetelmää suosivasta puuntuottajasta. Onhan menetelmä joidenkin mielestä niin taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti huonompi kuin jatkuva kasvatus. Tuottaja ei siis vastustajan mielestä voi paeta vastuutaan vedoten lakiin tai metsänhoitosuosituksiin. Aiheesta voi syntyä erittäin hankalia asetelmia, koska kiistämättömään tutkimustietoon perustuvia vertailuja on kovin vähän.

    Mutta puunpoltosta syntyviin pienhiukkasiin palataksemme täytyy vielä ihmetellä sitä, millä tavalla tutkimuksessa on huomioitu puun pienpoltolla saadun energian vaihtoehtoisella tavalla tuottamisesta aiheutuvat haitat.

    aalto

    Mulla on sellainen kutina, että THL on tehnyt tuon 2010 jälkeen uutta seurantatutkimusta, jonka tulokset julkaistaan virallisesti tässä lähiaikoina. Siten olisi selitettävissä vaihtunut arvio puunpolton aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista. Tämä on siis henkilökohtainen arvaus.

    Nyt kun puhutaan tutkimuksesta, siis oikeasta akateemisesta tutkimuksesta, niin kannattaa muistaa sen ja siitä tehtävien uutisten näkemyserot. Jos tutkimuksessa todetaan, että pienhiukkaset aiheuttavat vaikka sen 400 ennenaikaista kuolemaa, niin se ei ole kannanotto puunpolton puolesta tai vastaan. Siinä ei myöskään oteta kantaa siihen, että olisiko sähkölämmitys kokonaisuudessaan parempi tapa lämmittää pientaloja. Se on kapealta sektorilta tehty tarkka tutkimus, mutta ei muuta. Sitten kun iltasanomat uutisoi sen tuolla tavalla, niin moni tulkitsee tutkijoiden katsovan yksisilmäisesti omien viherlasiensa läpi asiaa. Totuushan on se, että mikään akateeminen tutkimus ei voi ottaa huomioon kaikkia muuttujia, jotka tähänkin asiaan vaikuttavat.

    Minä karsastan aina näitä lööppejä, joissa viitataan tutkimuksiin juurikin siksi, ettei niissä kerrota lukijalle tutkimuksen kontekstia. Jos uskomme iltapäivälehtiä, niin lasi punaviiniä on vaarallista ja terveellistä. Ja näinhän se on, mutta nuo lääketieteelliset tutkimukset on tehty seuraamalla jotain pientä yksittäistä muuttujaa, joihin se punaviini vaikuttaa – ei kokonaisuutta. Samalla tavalla tässä tutkimuksessa on perehdytty tarkasti yhteen puoleen asiasta. Se, että onko 20, 150, 400 tai 1000 ennenaikaista kuolemaa hyvä syy tehdä muutoksia meidän lämmitystapoihin, onkin sitten päättäjien asia ratkaista. Tuo uutisointi vain ohjaa suuren yleisön ajattelua harhaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 64)