Keskustelut Metsänhoito Kiista hirvivahingoista

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 82)
 • Kiista hirvivahingoista

  Merkitty: 

  Keskustelupalstalla on käyty vuosikaudet mielipiteiden vaihtoa, välillä jopa tulikivenkatkuista kiistaa siitä ovatko hirvieläinvahingot vähentyneet vai lisääntyneet.

  Erilaiset näkemykset ovat kärjistyneet erityisesti akselilla Lounais-Suomi-Keski-Suomi.

  Yritän kuvilla selventää mistä tässä on kysymys. Vahvimmat argumentit Keski-Suomesta tulevat hirvitalousalueelta Keski-Suomi 2.  Siellä aktiivinen nimimerkki on kehoittanut tutustumaan Keuruun rhy:n lukuihin. Olen ymmärtänyt, että hän toimii pääasiassa ”yhtiöiden” metsissä jossain Keuruu-Petäjävesi-Multia suunnalla, joka tapauksessa hirvitalousalueella Keski-Suomi 2. Omat kokemukseni taas tulevat Varsinais-Suomesta.

  Keski-Suomen näkemys on, että hirvivahingot taimikoissa ovat huomattavasti vähentyneet sitten 2000-luvun alun ja hirvikanta puolittunut. Oma Varsinais-Suomalainen näkemys on, että ne ovat pahentuneet, eikä hirvimäärä ole vähentynyt oleellisesti. Kuvien lisäksi pitää huomioida, että mäntytaimikot ovat vähentyneet sitten 2000-luvun vaihteen lisäten talvista laidunnuspainetta.

  Varsinais-Suomen erityispiirre on, että maapinta-alasta on metsää vain noin 60%, joka lisää laidunnuspainetta taimikoihin, kun tehdään vertailua Keski-Suomeen. Hirvitiheys ja metsäpinta-ala huomioiden laidunnusapaine Varsinais-Suomessa voi olla jopa kolminkertainen. Kun mukaan otetaan vielä valkohäntä ja-metsäkauris, joita on paikoin yhteensä 50-100 tuhannella hehtaarilla ja kilpailevat osin samasta ravinnosta hirvien kanssa, on laidunnuspaine vieläkin suurempi.

  Jos kuvien liittäminen onnistuu, niin ne selventävät tilannetta. Toivon asiallisia kommentteja.  Hirvikarttakuva on riistakeskuksen maasto-ohjeesta hirvivahinkojen vähentämiseksi ja Multialta Urjalaiskankaalta. Lieneekö kyseessä jonkin yhtiön alue, jossa riistakeskus on kokeillut hirvien ravinnon lisäämistä?

  Kuvaajat ovat Luken tekemiä hirvitiheysaikasarjoja, niissä pitää huomioida, että loppupää 2018-2019 tule oikenemaan ylöspäin, kun seuraavina vuosina tehdään takaisinlaskenta….ainakin niin on aina ennen tapahtunut.

 • jees h-valta

  Pitääpä sitten jo varmuuden vuoksi ottaa suorittavan osoite johon lähettää lasku tuhoutuneesta taimikosta. Kun kerran takuu häneltä on.

  Gla Gla

  Suorittava: ”Tuo Varsinaissuomen käppyrä näyttää kyllä aika elottomalta ja tilanne vaatii tutkiskelua nimenomaan paikanpäällä.”

  Juttu kiteytyy MT:n artikkelissa 4.4.2016 MTK haluaisi leikata Varsinais-Suomen hirvikantaa, jossa alueellisen riistaneuvoston pj toteaa näin:

  ”Alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Martin Hägglund on selvillä MTK:n vaatimuksesta mutta ei näe sille perustetta.

  ”Vaatimus laskea hirvitiheys 2,5 hirveen tuhatta hehtaaria kohden koko maakunnassa on kohtuuton. Se puolittaisi pienen kannan puoleen nykyisestä.””

  http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymparisto/mtk-haluaisi-leikata-varsinais-suomen-hirvikantaa-1.142240

  Kun tuon näkemyksen mukaan 5 on pieni kanta ja sidosryhmien viesti menee vastaanottajan toisesta korvasta sisään ja saman tien toisesta ulos, millaista paikan päällä tehtävää tutkiskelua ehdotat toimenpiteeksi? Ministeri Leppä on riistahallinnon tukena.

  jees h-valta

  Kyllähän maa-ja metsätalousministerin olisi kait todellakin syytä pitää näiden hänen ydintehtäviensä puolia. Miksi ei aleta jo pikkuhiljaa tuollaista savustaa ulos palliltaan kun toimii kokoajan tehtäväkenttäänsä vastaan? On meillä tyhmää väkeä maaseudulla kun ei tuota näe. MTK ei kyllä sitä tee mutta kentältä pitäisi alkaa painostus todenteolla ja pitää ääntä varsinkin näin vaalien alla myös hirvieläinongelman ”suojelijoista”. Kunkahan alhaalla keskustapuolueen pitää käydä ennenkuin tajutaan mitä oman väkensä huijaaminen teettää.

  Gla Gla

  Jees: ”Miksi ei aleta jo pikkuhiljaa tuollaista savustaa ulos palliltaan kun toimii kokoajan tehtäväkenttäänsä vastaan? On meillä tyhmää väkeä maaseudulla kun ei tuota näe. ”

  Äänestäjät ei Leppää voi savustaa, mutta puolueen jäsenet voivat. Äänestäjien määrä on nopeasti puolittunut, joten en pidä ainakaan kansaa tyhmänä. Tietenkään Leppä ei yksin ole vastuussa kepun tilanteesta, mutta jonkinlainen indikaattori tai esimerkki puolueen toimintakulttuurista Leppä kyllä on. Biotalouden puolesta puhutaan, mutta vihreiden lailla ollaan ajamassa toimintoja ulos Suomesta.

  Siten kliseemäinen selitys siitä, että puolue ei ole saanut viestiään tuotua äänestäjille ei auta. Viestinnässä ei ole vikaa, vaan teoissa. Toivottavasti Annika tämän ymmärtää.

  ”Kunkahan alhaalla keskustapuolueen pitää käydä ennenkuin tajutaan mitä oman väkensä huijaaminen teettää.”

  Tuota näytelmää on kyllä kiinnostava seurata. Mielestäni pitäisi tunnustaa virheet ja tehdä selkeä linjan muutos. Tässä tilanteessa hyssyttely ja pienet korjausliikkeet ei johda mihinkään. Ymmärrän Lepän ja siten koko puolueen paineet, kun kaveripiirissä olevien sukunimi on mm. Hägglund. Minulle kuitenkin vanhemmat opettivat jo lapsena, että kannattaa miettiä, kenen kanssa alkaa kaveerata.

   

  suorittava porras suorittava porras

  …ja se VS 2 ,pinta-ala niukasi alle 100 000 ha ei todellakaan ole koko Suomi. K-S 2:n pinta-ala on 561963 ha ja pelkästään Multian rhy:n alue on melkein yhtä suuri ,kun VS2.

  Kalle Kehveli

  Viimeksi tuhoalue oli 30 ha, täysin syöty, meni uusintaviljelyyn. Metsäkeskus ei hyväksynyt kuusta tilalle. Nyt tilanne alkaa olla taas sama. Ensi talven jälkeen ei ole enään mitään jäljellä.

  Planter Planter

  Jos jäi huomaamatta niin rivien välissä annoin suorittavalle portaalle tunnustusta, että on kirjoittanut osin ihan totta. Hirvimäärä on puolittunut 2000-luvun alusta. Mutta vain hänen maailmassaan, joka on iso motomiehen reviirinä, mutta pieni pläntti Suomessa. Muutenkin siellä on hirvimäärä kohtuullinen ja riistakeskuksen kokeilema ruokintapöheikköverkosto, joiden kunnostuksesta hän on lähettänyt lukijoiden kuviin paljonkin kuvia.

  Suorittava porras on näköjään sitä mieltä, että jos metsät sijaitsevat alueella, jonka ympäri joku on piirtänyt ”hirvitalousalueen” rajat niin, että se on pieni, niin ei metsänomistajaa haittaa vaikka hirviä on 6 / 1000 ha. Sama ongelma on muuten viereisellä melko suurella VS3-alueella.

  Glan tekstin perusteella innostuin googlaamaan noita nimiä tämän syksyn päivämäärillä. Hymy on herkässä! Kuva alueelta VS3.

  Planter Planter

  leppä

  Suomen riistakeskuksen Jarkko Nurmi (vas.), Maa- ja metsätalousministeriön Vesa Ruusila, ministeri Jari Leppä, Suomen riistakeskuksen Sauli Härkönen ja Salon seudun riistanhoitoyhdistyksen Martin Hägglund osallistuivat valkohäntäpeurakannan hoitoa käsittelevään seminaariin.

  Seminaarin jälkeen ministeri suuntasi Vaskion majalle peurajahtiin, jossa hän oli Vaskion ja Kuusjoen metsästysseuran vieraana.

  – Tämä oli minulle oikein mieluinen kutsu. Olen metsästänyt pikkupojasta lähtien. Vaikka saalis ei ole tärkeintä, lähden jahtiin toiveikkain mielin.

  Gla Gla

  Suorittava: ”…ja se VS 2 ,pinta-ala niukasi alle 100 000 ha ei todellakaan ole koko Suomi. K-S 2:n pinta-ala on 561963 ha ja pelkästään Multian rhy:n alue on melkein yhtä suuri ,kun VS2.”

  Kun huomioidaan se, että metsän osuus pinta-alasta on Varsinais-Suomessa pieni ja lisäksi vhp- ja kauriskanta Vaasa-Kotka-linjan alapuolella lisäämässä painetta, päästään vaikuttavuudeltaan vähän isompiin lukuihin kuin KS 2:n hehtaareihin. Ja toisaalta, miksi uhrata tämä alue metsästysharrastukselle. Eli mikä olikaan vastauksesi kysymykseeni ”millaista paikan päällä tehtävää tutkiskelua ehdotat toimenpiteeksi”?

  jees h-valta

  Gla meinasi aivan oikein että toivottavasti Annika ymmärtää. Valitettavasti Annika ei ole juurikaan antanut sensuuntaista viestintää että hänen asenteensa olisi kovin uudistus/tahi linjansuuntamuutoshakuinen. Mielestäni hän olikin näistä se huonompi vaihtoehto. Katri oli edes hajulla että keskustan linjaa pitäisi muuttaa ja tätä vanhakantaista keventää. Leppä ilmeisesti pitää tärkeämpänä sen elitismin josta Katri puhui. Tavallaan poteroituminen on elitismiä koska siihen ei millään puolueella pitäisi olla varaa. Kepulla on mutta ei enää kauan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 82)