Keskustelut Metsänhoito Koron vaikutus harvennukseen

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)
  • Koron vaikutus harvennukseen

    Metsää harvennetaan, jotta saataisiin puut lihomaan myyntikuntoon mahdollisimman nopeasti. Normaalien hyväksyttyjen harvuuksien sisällä on useita harvuuksia, joista voidaan valita sopivin. Ymmärtääkseni korkean korkokannan aikana pitäisi pyrkiä nopeampaan kasvuun ja matalan korkokannan aikana olisi tärkeää pyrkiä runsaaseen puusatoon, vaikkapa sitten kasvuajan kustannuksella.

    En ole kuitenkaan havainnut asiaa julkisuudessa pohdittavan. Toisaalta nykyisetkin metsänhoidon ohjeharvuudet lienevät optimaalisia vain jollakin korkokannalla arvolla.

    Pitäisikö korkokannan vaikuttaa metsän harvennuksen jälkeiseen harvuuteen?
    Millaiset voisivat korkokannan muutoksien vaikutukset olla?
    Onko nykyisten ohjeharvuuksien laskennassa käytetty jotain korkokantaa ja mikä se on ollut?

  • pihkatappi pihkatappi

    2% tuotto vaatmuksella päätyy aika konservatiiviseen metsän kasvatukseen. 5% tuotto vaatimuksella harvennuksia täytyy suunnitella tähdäten nopeaan kiertoaikaan, tai vaikka yläharventaen. Eihän sillä metsällä ole mitään optimaalista tuottoa, joka ei riippuisi siitä korosta. Ei voida optimoida tuottoa huomioimatta korko tekijää. Jos ajatellaan metsä edellä, mahdollisimman hyvää tukkipuusaantoa tai motti saantoa tietyllä aikajaksolla, niin eihän se optimoi sitä sijoituksen tuottoa. Kun niitä tuloja ja menoja on matkan varrella, jotka riippuvat siitä tuottovaatimuksesta tai laskentakorosta, niin sittenhän sitä pitää laskea ne tulot ja menot nykyhetkeen käyttäen sitä laskentakorkoa tai tuottovaatimusta. Voihan sitä tietysti kasvattaa mutu tuntumalla käyttämällä karuilla pohilla kylvöä ja rehevillä istutusta ja harventaa niinkuin motomies sen osaa, kyllä silläkin tavalla voi onnistua.

    Panu Panu

    En tätäkään vastausta tajunnut. Mun tuottovaatimus on 100%. Mites toimitaan? Miksi jonkun tuottovaatimus olisi pienempi kuin max mitä sieltä voi saada?

    pihkatappi pihkatappi

    Taitaa olla meillä eri koulut käytynä.

    Visakallo Visakallo

    Metsä eroaa muusta sijoitustoiminnasta siinä, että se vaatii myös paljon työtä ja siitä syntyy luonnollisesti kuluja.
    Ehkä kiinteistösijoittaminen on siinä mielessä lähimpänä metsäsijottamista.
    Jotta homma ei olisi liian yksinkertaista, metsästä voi hakea tuottoa joko puunkasvun (vert. osingon) tai ostaa-myydä metsäpalstoja (vert. pörssikauppa) -toiminnasta tai niiden yhdistelmästä.
    Korkovaatimus suhteessa yleiseen korkotasoon vaikuttaa suorimmin oikeiden osto- ja myyntihetkien valintaan.
    Itse metsänhoitoon korkovaatimus vaikuttaa vähemmän, sillä kunnossa oleva metsä (vert. kiinteistö) on parempi kauppatavara ja sen tuotto on parempi.

    MaalaisSeppo

    Reima Ranta toistaa samaa jargonia kuin nimin. Pöllöä aikoinaan. Eli tavoitteena tulee olla hänen mukaansa nettotulojen nykyarvon maksimointi valitulla korkokannalla.

    Jo sopivan korkokannan valinta tuottanee vaikeuksia. Jos metsärahalle on muita sijoituskohteita, niin sitten ko. sijoitusten arvioitu tuotto % lienee oikea riskit huomioiden. Ellei metsänomistaja aio sijoittaa muihin kohteisiin, niin sitten lienee pankkilainan korko + myynitivoiton veron osuus. Esim. jos pankkilainan korko on 1 %, niin metsän arvokasvun alittaessa 1.3 % viimeistään puita nurin. Tuhoriskit huomioiden, niin jo aiemmin. Pankkilainan vaihtoehtona lienee n. 2.5 % korkokanta on nyt sopiva.

    Ellei metsänomistajalla ole rahantarvetta ja makuuttaa puutuloja käyttötilillä, niin lienee alhaisempikin korko on sopiva. Tuhoriski ja metsän riukuuntuminen tietysti tulee ottaa huomioon.

    Verotkin muuttuvat jatkuvasti. Äkillisissä muutoksissa voi laskelmat mennä pieleen ja korkonikkarille harmaita hiuksia. Tuskin pahasti menee pieleen, jos harvennukset tekee harvennusmallien mukaan ja korkoa ihmettelee päätehakkuuvaiheessa.

    Kävin juuri kysymässä lainaa pankista mökkitonttiin. Ei tarjotulla korolla kannata vielä puita myydä. Pankissa raha on halvempaa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Pikkasen on minusta myös pseudotiedettä simuloida vaikka 80 vuoden päähän. Se on kenen tahansa arvaus.

    Panu Panu

    Katsokaas viimeisestä Makasiinista sivulta 30 Jyrki Ketolan juttu. Siinä hän kertoo tarkkaan minkä kokoisia puut ovat kun hän tekee päätehakkuun ja perustelu on, että pääoman tuotto laskee tämän jälkeen. Koroista hän ei puhu mitään. Mainittuihin läpimittoihin en ota kantaa mutta ihan samalla tavalla ajattelen asiaa.

    Pete

    Itsellä kun nämä palstat on lähinnä ostettuja ja lisääkin voisin ostaa, niin enempi katson ainakin tällä hetkellä tuota sijoitetun pääoman tuottoa, eli oman pääoman sisäistä korkoa esimerkiksi 10 vuoden aikana tehdylle investoinnille, josta iso osa tehdään heti. Kuluja ovat sitten lainan lyhennykset, korot ja metsänhoitoinvestoinnit. Tuottoja lähinnä hakkuutulot.

    Jos laskee sisäisen koron paljon kasvatusmetsiä sisältävälle tilalle jossa isommat hakkuut painottuvat 10v päähän jja tekee ne avohakkuuna ja vielä uudistaakin, niin tilan hinnasta riippuen pääsee hyväänkin sisäiseen korkoon (huom. omalle pääomalle), lainat on maksettu ja omistuksessa on tila jolla on paljon T1 taimikkoa ja mahdollisesti myös runsaasti 2-3kl metsiä. Seuraavaa korkoa voi alkaa laskemaan sitten ja ihan millä mallilla vaan. Minulle tärkeintä on saada tila maksuun ja sen hahmottamisessa oman pääoman sisäinen korko on hyvä mittari. Olettamuksille se toki perustuu kuten muutkin laskelmat.

    Olen koittanut laskea saako velkavivun maksuun 20v välein toistuvin yläharvennuksin (joista ensimmäinen laajempi 10v ostosta) mutta olen joko laskenut väärin tai sitten kassavirta ei vaan riitä. Näissäkin laskelmissa heti alkuun on tehty aukkoa ja reipasta yläharvennusta,

    raivuri

    Periaatteessa sijoitustoiminnassa koron vaikutus on suuri. Metsään sitä ei kuitenkaan voi pitkän kiertoajan vuoksi kunnolla soveltaa. Vrt. Osakkeen voi myydä nopeastikin, mutta metsässä sijoitusjänne vuosikymmeniä. Metsässä kannattaa jättää tuoton ennenaikainen arviointi vähemmälle, koska jo kasvuun vaikuttavia tekijöitä on niin monia. Yleisesti ei pitäisi mennä pahasti pieleen jos pyrkii tekemään toimenpiteet ajallaan tai ajoissa ja kasvattamaan mahdollisimman paljon tukkia kohtuullisella kiertoajalla.

    Jätkä pätkät

    Harvennuksien tekotarpeeseen ei pitäisi korkotasolla olla pienintäkään vaikutusta, vaan metsän tilan vaatiessa harvennusta se on tehtävä.
    On tietty hyvä, jos harvennuksesta tulee myös tuloja, mutta se ei ole pääasia, vaan metsän kunnon kohentaminen niin, että sen arvokasvu lisääntyy ja päätehakkuuseen päästään niin, että metsässä on vain arvopuita.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)