Keskustelut Metsänhoito Koron vaikutus harvennukseen

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)
  • Koron vaikutus harvennukseen

    Metsää harvennetaan, jotta saataisiin puut lihomaan myyntikuntoon mahdollisimman nopeasti. Normaalien hyväksyttyjen harvuuksien sisällä on useita harvuuksia, joista voidaan valita sopivin. Ymmärtääkseni korkean korkokannan aikana pitäisi pyrkiä nopeampaan kasvuun ja matalan korkokannan aikana olisi tärkeää pyrkiä runsaaseen puusatoon, vaikkapa sitten kasvuajan kustannuksella.

    En ole kuitenkaan havainnut asiaa julkisuudessa pohdittavan. Toisaalta nykyisetkin metsänhoidon ohjeharvuudet lienevät optimaalisia vain jollakin korkokannalla arvolla.

    Pitäisikö korkokannan vaikuttaa metsän harvennuksen jälkeiseen harvuuteen?
    Millaiset voisivat korkokannan muutoksien vaikutukset olla?
    Onko nykyisten ohjeharvuuksien laskennassa käytetty jotain korkokantaa ja mikä se on ollut?

  • raivuri

    Reima Ranta puhuu ekonomiaan tutustumisesta. Tässä yhteydessä ei tarvita edes erityisesti metsäekonomiaa. Omaisuudella on aina vaihtoehtoiskustannus. Ts. jos uskoo saavansa enemmän metsäyhtiöiden talletustileiltä, osakkeista tai jostakin muusta omaisuuserästä kuin metsikön kasvu tuottaa, kannattaa metsä uudistaa. Toki jos pankkitilillä niitä rahoja makuuttaa, niin silloin ei kannata hakata risun risua, mutta se nyt on melko teoreettisesti ajateltu, koska talletuskorkoa parempaa korkoa saa melko pienellä riskillä tällä hetkellä.

    Päätehakkuulla välttää lisäksi päätehakkuukypsään metsään sitoutuneen pääoman merkittävää riskiä. Samalta pohjalta voidaan miettiä myös metsänkasvatuksen järkevyyttä, mutta siihen vaikuttavat muutkin asiat kuin korko. Esim. riskien jakaminen ja metsänkasvatuksen pitkäjänteisyys

    Gla Gla

    ”Jos tarkoitus on kasvattaa myyntipuuta (kuitupuuta ja tukkia), niin on ehdottomasti hoidettava taimikot ja kahteen kertaan, sekä lopettaa energiapuun kasvatus totaalisesti, oli korko millainen tahansa.
    Vaihtoehtoja ei ole.”

    Metsänkasvatuksessa on aina olemassa vaihtoehtoja. Jopa energiapuukorjuu voi olla niissä mukana. Esimerkiksi rehevällä maalla tiheässä kasvatettu ja suhteellisen pienikokoisena ensiharvennettava istutusmänty on alustavien tulosten mukaan osoittautunut kannattavaksi vaihtoehdoksi, mikä on kuusenjuurikääpäisellä alueella varsin kiinnostava tieto. Tässäkään tutkimuksessa ei tosin koron muutoksen vaikutusta kesken kasvatusketjun otettu huomioon ja siihen RR ei vieläkään ottanut kantaa. Eli miten korko vaikuttaa harvennuksen jälkeiseen tiheyteen. Se oli tiedossa, että matalan koron aikana RR hakkaa mahdollisimman vähän ja pohjoisessa jopa kakkosharvennus päätehakkuusta puhumattakaan tarjoaa tähän runsaasti pelivaraa.

    pihkatappi pihkatappi

    Erikoista että osa kieltää koron merkityksen, vaikka kutenkin toimii sen mukaisesti. Kuivankankaan uudistamisessa käytetään kylvöä tai luontaistauudistamista, koska istutusketjun hinta on sille pohjalle niin kova että 2% laskentakorollakaan homma tuskin kannattaisi. OMT pohjat taas mätästetään ja istutetaan kuusen taimilla, sehän kannattaa sijoituksena, kun se tuottaa nopeahkolla kiertoajalla 6%.

    Ja kun viimeksi harvennusohjeita sekä kiertoaika suostuksia muutettiin Tapion toimesta, niin syynä oli laskentakoron huomioon ottaminen. Aiemminhan Tapion suositukset optimoi puuntuotantoa, ei taloudellisesti kannattavimpia harvennuksia tai kiertoaikoja. Että sellaisia neropatteja sitä 2000-luvulla on, sopii Jätkän pätkänkin päivittää omaa sivistystä tälle vuosituhannelle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pihkatapin ajatukset selkeitä, toisin kuin RR:n ”korkojen ollessa alhaalla, puun kysyntä on yl. heikko ja sen vuoksi hintakin huono.”
    Jäin taas miettimään, että mikähän yhteys? Mutta en olekaan metsäekonomisti!

    Lisäys. Ehkä selitys on se että korot ovat alhaalla usein lama-aikana. Mutta nyt on lehtitietojen mukaan puun kysyntä hyvä ja noususuunnassa, niin että ihan aina tämä ei päde. Jospa puun hintakin tänä vuonna hieman nousisi?

    Tuohon itse otsikon asiaan: korkoa enemmän harvennusajankohtiin ja voimakkuuksiin voisi vaikuttaa markkinatilanne, puun hinta, ja leimikkotekijät, eli onko muita hakkuita myytävissä samalla kertaa.

    Metät kunnossa!

    Korko vaikuttaa siten, että enska pitää tehdä oli sitten korko mikä tahansa, mutta kakkosia olen jättänyt katsomatta kun asia ei ole niin ”vuoden päälle” kasvatusmielessä ja rahalle ei sinällään ole tarvetta. Ostolainat hoituvat muutoinkin ja kakkosen arvokasvu kuitenkin pienellä tukin hinnan nousutoiveella saattaa antaa huomattavasti paremman tuoton.
    Sen sitten näkee. Mutta nyt tehdään normaalia hoitoa, että metät pysyy myynti- ja kasvatuskunnossa!

    Jätkä pätkät

    Jos kl kolmonen kituu liian tiheänä, niin puiden vihreä osuus jää niin vähäiseksi, että runkojen kehittyminen kuitupuusta tukkipuuksi hidastuu ja jo tukkipuina olevien runkojen kasvu hidastuu. Siksi ykkösen jälkeenkin olisi syytä tarvittaessa harventaa, koska se ei vähennä puuston lisääntymistä ja nimenomaa arvokasvuna.
    Kun metsän arvokasvu lisääntyy ja irtorahalla voi leikkiä sijoittajaa, on mahdollista hyötyä tuplamäärän hoitamattoman metsän omistajaan verrattuna.
    Lisäksi metsän terveys kohentuu, kun sinne tekee väljyyttä.
    Metsänomistajan kannalta lienee myös oma merkityksensä sillä, että sijoituksen kiertoaika lyhenee merkittävästi.
    Naapurin mies oli teini-iässä istuttanut melkoisen alueen männyn – ja kuusen taimilla. Siis sekaisin lehtomaiselle kankaalle. Hän ehti puut vielä myydä ja kertymä hehtaarilta oli yli 500 kiintoa. Harvennuksetkin oli tehty ajallaan.

Esillä 6 vastausta, 41 - 46 (kaikkiaan 46)