Keskustelut Metsänhoito Koron vaikutus harvennukseen

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)
  • Koron vaikutus harvennukseen

    Metsää harvennetaan, jotta saataisiin puut lihomaan myyntikuntoon mahdollisimman nopeasti. Normaalien hyväksyttyjen harvuuksien sisällä on useita harvuuksia, joista voidaan valita sopivin. Ymmärtääkseni korkean korkokannan aikana pitäisi pyrkiä nopeampaan kasvuun ja matalan korkokannan aikana olisi tärkeää pyrkiä runsaaseen puusatoon, vaikkapa sitten kasvuajan kustannuksella.

    En ole kuitenkaan havainnut asiaa julkisuudessa pohdittavan. Toisaalta nykyisetkin metsänhoidon ohjeharvuudet lienevät optimaalisia vain jollakin korkokannalla arvolla.

    Pitäisikö korkokannan vaikuttaa metsän harvennuksen jälkeiseen harvuuteen?
    Millaiset voisivat korkokannan muutoksien vaikutukset olla?
    Onko nykyisten ohjeharvuuksien laskennassa käytetty jotain korkokantaa ja mikä se on ollut?

  • torppari

    ainakii tiällä sawon puolessa koron vaikutus kuusikon harvennuksessa on kova…..kaikki nurin ja lehtipuu kasvamaan..itelläkkii peltokuusikoita ja soronoo….musta koro

    http://www.metsakeskus.fi/uutiset/mustakoro-jyllaa-pohjois-savossa#.VwvBiKSLTIU

    MaalaisSeppo

    Meikäläisen tavoitteena on saada metsästään mahdollisimman paljon eurotuottoja. Ei siis %. Korko tulee eteen, kun pohtii ottaisiko lainaa pankista vai myisikö puita. Lainakorot ovat niin alhaiset, että puita on syytä myydä jo ennenkuin puuston arvokasvu verot huomioiden on lähelläkään pankkikorkoja. Näin siksi, ettei puusto ala ränsistymään.

    Raha on siitä hyvä, ettei se pääse ainakaan pankkitilillä homehtumaan. No eiköhän rahalle aina käyttökohteita löydy.

    Jos pyrkii korkeaan tuotto%:iin, niin varaston koko ja kierto% on syytä olla korkea. Näin metsässäkin. Puustopääoman kun pitää alhaisena, niin korkojakin tulee mukavasti. Kun puustopääoman pitää korkeana, saa enemmän euroja, mutta vähemmän korkoja.

    Visakallo Visakallo

    Olisi mielenkiintoista kuulla Reima Rannan käytännön hoito- ja hakkuutoimenpiteet oikeilla maapohjilla ja muutenkin kunnossa olevilla kasvupaikolla kasvavien puhtaiden koivun-, kuusen-, ja männyntaimikoille.
    Onko toimenpiteet tänä päivänä erilaiset kuin vaikkapa kahdeksan vuotta sitten, kun ohjauskorko oli vielä n. viisi prosenttia?
    Oletetaan että nämä alueet on päätetty pitää omistuksessa pidemmän aikaa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Mustakorosieni (Neonectria fuckeliana) tunnetaan euroopassa ja muissa pohjoismaissa kuusien ja pihtojen HAAVALOISENA, joka saa puun muodostamaan tartuntakohtaan koroja.

    Meillä suomessa mustakorosieni tartutettiin taimitarhakuusien tyveen noin 5 cm päähän kasvualustan pinnasta, jolloin suuri osa taimista kuoli kokonaan, kun vaurio levisi rungon ympäri. Ennen rihmastoa kasvavan agarpalan lisäämistä rungosta poistettiin NEULANEN ja ymppäys tehtiin NEULASARPEEN.

    Mustakorosieni on haavaloinen, jonka aivottomat pienpetojentappoprikaatilaiset saivat tarttumaan myyrille haavoille syöttämiinsä kuusten taimiin.

    MaalaisSeppo

    Antonin vastaus kirkastaa koko homman. Jos max koron vaikutuksia tavoittelee voi pahasti haksahtaa.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Sen olen huomannut, että kun pankkikorko on korkea on taas metsän hinta sopiva. Ja päinvastoin. Mutta minä joko ostan käteisellä tai perin. Eli en maksa korkoa. Sitä maksetaan minulle. Toisaalta kun myyn puuta, teen aina täyden (15%) menovarauksen metsänhoitomenojen kattamiseksi. Aina se on riittänyt, itseasiassa aina sitä on yli jäänyt. Eli olen joutunut tulouttamaan myöhemmin.

    Visakallo Visakallo

    Reima Rannalta jo tiedustelinkin, mutta kysyn nyt muitakin, onko kukaan teistä muuttanut metsienne hoitotapoja korkojen pudottua nykyiselle tasolle?
    Itse en ole muutoksia tehnyt.

    jees h-valta

    Olisin pikkuhiljaa kasvattamassa puunmyynnin määrää mutta kun ostava taho ei pysy perässä ollenkaan. Suoritus kovin hidastempoista.
    Toivottavasti paranee Äänekosken myötä.

    Jätkä pätkät

    Jos tarkoitus on kasvattaa myyntipuuta (kuitupuuta ja tukkia), niin on ehdottomasti hoidettava taimikot ja kahteen kertaan, sekä lopettaa energiapuun kasvatus totaalisesti, oli korko millainen tahansa.
    Vaihtoehtoja ei ole. Myös harvennushakkuut on tehtävä ajallaan ja siinäkin on hyvä toteuttaa harvennusmalleja.
    Se vaan on fakta, eikä muutamien neropattien räknäily täällä muuta tilannetta suuntaan eikä toiseen.

    Reima Ranta

    Eikö Puun takaa sinunkin olisi kannattavaa nyt hieman pidentää kiertoaikaa, kun korko on näin alhaalla. Toki kohtuullisella korolla voi tietysti lisätä puukaupan maksuaikaa ja jättää puukaupparahat yhtiölle.

    Minä en ole moneen vuoteen hakannut juuri mitään, vain aivan pakottavia ensiharvennuksia. Päätehakkuita ja varttuneita harvennuksia ei ollenkaan.

    Pinta-alaveron loppuvaiheessa oli tietysti perusteltua hakata mahdollisimman paljon verovapaasti ja sen jälkeisen hintapiikin aikana vielä lisää. Nyt ongelmana tuppaa olemaan se, että vahvistettuja tappiota uhkaa kohta mennä vanhaksi, joka tietysti pakottaa toimenpiteisiin.

    Reaalikorko on nyt niin matala, että mikä hyvänsä metsän suhteellinen arvokasvu on suurempi ja metsän kasvuhan on reaalikasvua. Kaiken lisäksi korkojen ollessa alhaalla, puun kysyntä
    on yl. heikko ja sen vuoksi hintakin huono.

    No, ketään ei millään tavalla pakoteta ottamaan korkoja huomioon. Se on tietysti täysin vapaaehtoista. Ehkä nyt kuitenkin kannattaisi hiukan perehtyä metsäekonomiaan ja tutkailla niiden ajatuksia, jotka miettivät näitä kysymyksiä työkseen. Ainakin omia käsityksiäni metsäekonomiaan perehtyminen on avartanut huomattavasti ja olen erittäin otettu siitä, että olen saanut jopa henkilökohtaisesti tutustua muutamiin alan huippuosaajiin.

    Hyvää kesää kaikille ja pahoittelut liian kärkevistä kommenteista. (Myös Tanelille – ehkä en nyt vähään aikaan heikennä keskustelupalstan tasoa.)

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)