Keskustelut Tekniikka Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 119)
 • Kovaa se oli, koitti mitä koitti….

  Merkitty: 

  Nyt on tullut pääsisäisen ratoksi jo kaksi Mikko Niskasen ohjaamaa elokuvaa, jotka on tehty Päätalon romaanien mukaan.

  Vielä 30 – luvulla on ollut elämisen ehdot hirvittävän kovat , varsinkin jossain Koillismaalla. Silloin kun tukkijätkien elämä jossain tukkikämpillä oli melkoisen surkeaa, niin ansiot eivät riittäneet edes ruokaan ja monenkin olisi pitänyt elättää jopa monilapsinen perhekin.

  Siltä osin on kehitys sentään kehittynyt hieman parempaan suuntaan.

 • Jätkä

  Tässä sulle Jätkä päivitettynä tuon Metsätehon taulukon mukaan :

  Ku  , lehtomainen kangas, valtapituus 14 m, d 1,3 m 18 cm, PPA harvennuksen jälkeen 16 – 20

  = > runkoluku = 701 – 876 kpl / ha . Ymmärsitkö ?

  -Ymmärrätkö, että Metsäteho on ero puulaaki kuin Metsäkeskus.

  Uskotko, että Metsuri motokuskin 600 r/ ha on aikalailla vähemmän kuin mainostamasi 876 r/ ha?

  Ja siitäkin on aimo harppaus Tapion Hyvän metsänhoidon suosituksiin.  Lähinnä nuo lukemat, joita hän palvoo, hipoo lakirajoja ja tapaamiskutsua leivättömän pöydän ääreen.

  Puuki

  Tapion vastaavat lukemat on : rkl n. 740 – 920 kpl /ha .   ( 14 m / 18 cm lpm)

  N. 30 vuotta sitten Tapion taulukoissa : 1200 kpl/ha , jos yli 12 m  valtapituus ja 1400 kpl/ha, jos valtapituus alle 12 m ( – ajouran vaikutus) .  Silloin suositukset oli laadittu eri lähtöarvoilla kuin nykyään (pienempi kokoinen puusto, korjuun hinnan suhde kantohintaan erilainen ym.)

  600kpl  /ha on tietysti liian harva asento.

  Planter Planter

  Metsäteho on suurten metsäteollisuusyritysten omistama yhtiö. Se näköjään laatii näitä ohjeita metsäteollisuuden hankintaketjun hakkuukoneenkuljettajille.

  http://www.metsateho.fi/omistajat/

  Ohjeessa sanotaan, että taulukoiden pitäisi olla Tapion taulukoita vastaavia.

  ”Työpistekohtaisen runkoluvun ala- ja ylärajat vastaavat Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion harvennusmallien tavoitepohjapinta-alan ala- ja ylärajoja”

  http://www.metsateho.fi/wp-content/uploads/2015/03/Kasvatettavan_puuston_maaritys_Etela-Suomi.pdf

  Edelleen ihmetyttää, jos hakkuukoneiden ohjelmistot ohjaavat tekemään liian pieniä harvennustiheyksiä. Onko tässä keskustelussa jotain mennyt pieleen, vai onko kyseessä ”harvennuskartelli”.

  Onko metsäteho laatinut teollisuuden puunhankintaketjulle yhteiset ohjeet, joilla saadaan tehostettua puunhankintaa, lisäämällä kertymää yli Tapion ohjeiden. Metsänomistajat häviäisivät, koska maapohjan maksimaalista puuntuottokykyä ei hyödynnetä.

  Vanhat kokeneet motomiehet eivät varmaankaan välitä moton ohjeista ja ohjelmista mitään, mutta suuri ikäluokka jää eläkkeelle ja tulossa on paljon uusia, jotka luottavat tietokoneen ohjeistukseen.

   

  Tolopainen

  Nykyisille kaupunkilaismetsänomistajille menee läpi millainen hakkuu tahansa. Eivät he enää tiedä metsänhoidosta yhtään mitään. Eilen haluatko mijonääriksi kisassa kysyttiin nuorelta naiselta kuka perusti Maalaisliiton.  Käytti fifty fifty ja jäljelle jää Aarne Saarinen ja Santeri Alkio. Vastasi Aarne Saarinen. Tähän on tultu tyhmyys ja tietämättömyys valtaa alaa. Vaikka nykyisin  henkilöllä olisi maisterin koulutus yleistietotaso on lähellä nollaa. Näitä voi johdatella viherät millaiseen metsäpolitikkaan tahansa. Kyllä kauhistuttaa seuraavat valit ja niiden jälkeinen punaviherhallitus.

  mehtäukko

  Tolopaisella realistiset päätelmät.

  Uusmetsäläinen

  En ymmärrä, miten Tolopainen onnistuu yhdistämään yleissivistyksen puutteen ja punaviherhallituksen.

  Yleensä sivistyksen vastaisuus yhdistetään ideologisesti oikeistopulismiin, jota Suomessa edustavat perussuomalaiset ja ehkä  siitä irronneet sinisetkin, jotka yhden prosentin kannatuksellaan pitävät maan hallitusta pystyssä. Eikä nykyhallituskaan koulutus- ja tutkimusleikkauksineen ole ollut mikään sivistyksen varsinainen lipunkantaja.

  Punaviherhallitus on parlamentaarisen enemmistön kannalta hyvin epätodennäköinen, joten Tolopaisen ei tarvi kauhistua. Mukaan tarvitaan  kokoomus tai keskusta eli jonkinlaista sateenkaarihallitusta voi pukata. Uuden hallitusohjelman valmistelu on ymmärtääkseni jo virkamiestasolla aloitettu, joten tuskin sieltä vallankumousta tulee. Ja vaalitkin on vielä käymättä.

   

  Jätkä

  Joskus koulu-urani alkuvaiheessa jo kiinnitettiin huomiota metsätehon ohjeisiin ja laskelmiin. Omistaja-selvitys selvitti myös konevertailujen tuloksia niin paljon, että totesimme niiden joutavan paperiversioina paperinkeräyslaatikkoon.

  Huomattava omistaja metsäteholle oli Rauma-Repola, jonka – Yllätys/ Yllätys – tekemä lokomon metsäkoneketju pärjäsi ällistyttävän hyvin.

  Eipä silti, ei Lokomo, Timberjack, ja viimeisenä Jontikka  tuotemerkkinä ihan paskojakaan ollut ja – ole, varsinkaan, kun niihin on liitetty Brunetin ja Kokkumin tekniikkaa ja huippulaatua.

  Vanha sanonta on: Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt.

  Kuitenkaan en vannoisi Metsätehon ohjeiden päältä yhtään mitään.

  Tolopainen

  Paljon niistä koulutusleikkauksista puhutaan. Koulutukseen kuitenkin laitetaan nykyisin euroja enemmän kuin koskaan. Vielä 50-luvulla oli supistettuja kansakouluja ja koulusta jaettiin kenkärahoja vähävaraisille. Eipä näkäynyt lapsiasiavaltuutettua silloin kun köyhissä perheissä oli kymmenen lasta ja kouluun lähti se jolla oli kengänkäyttövuoro. Nyt pitäisi antaa lapslisien lisäksi kaikki ilmaiseksi.

  Niin ilmeisesti motokuskien koulutuksesta on leikattu pois harvennushakkuun opetus.

  Jätkä

  Nyt on Tollo löytänyt sen punaisen langan. Tiettävästi vain yhdellä koululla motokuskiksi opiskelevat tekevät myös kasvatushakkuita – M-sahankin kanssa, siinä on aikaa podiskella puiden valintaa ja perehtyä metsätyyppien mahdollisuuksiin. Muissa kouluissa istutaan taukotulilla, taukovaunuissa tai pikkubusseissa pelaamassa kännykkäpeliä, kun yksi neljäsosa luokasta harjoittelee avohakkuuta, jossa arvosana tulee sen perusteella, paljonko motteja tulee päivässä.

  Kun oppilaat hakkaavat metsähallituksen vanhoja metsiä aukoksi, niin eipä siinä opi muuta kuin apsia käyttämään.

  PS: Ei harvennushakkuuta voi opettaa, jos ei sitä osaa itsekään tehdä.

  pihkatappi pihkatappi

  Onko se metsäkonekuskeilla manu-harvennuksia teettävä koulu Österbottens yrkesakademi? Näkyivät yksi päivä olevan metsässä harvennuksella moottorisahojen kanssa, opettaja seisoi tiellä ja oppilaat rämpivät vajaan sadan metrin päässä lumessa kolmen hengen ryhmässä. Olisin pysähtynyt juttusille, mutta arvelin olevan opettajalla tärkeämpää seurata tapahtumia omasta asemapaikastaan ja eikä noiden rannikon ihmisten puhetta välttämättä ymmärrä. Saatohan ne olla metsriopiskelijoita, mutta miksi olivat kolmen ryhmässä. Ilmeisesti Ähtärissä on joskus ollut maailman paras opetus, mitenköhän nykyisin?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 119)