Keskustelut Metsänhoito Kuusen ensiharvennus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)
 • Kuusen ensiharvennus

  Merkitty: 

  Mikähän on arvon raadin neuvo harrastelijalle. Kyseessä 4ha noin 20 vuotta sitten istutettua kuusikkoa. Kävin tänään kävelemässä palstalla ja vähän mittailemassa. Rinnankorkeudelta ne on pääosin 10-15 cm. 3m ropseja pienimmistä tulisi 1kpl, suurimmista nippanappa 3kpl, eli mielestäni ei oikein tasakasvuista. Alueelle mahtuu muutamia muutaman aarin pläntteä, joissa kasvu on ollut hidasta, rinnankkorkeudelta 6-10cm. Mikähän olisi tuon pläntin ensiharvennus ajankohta. Pitäisikö ootella jokunen vuosi, jotta rungoista saa valtaosin 3 propsia, vai mitä pitäisi tehdä?

 • Visakallo

  Kuusikot on yleensä perustettu reheville maapohjille, (tai ainakin pitäisi olla!) joten lehtipuuta syntyy kuusien sekaan enemmän kuin tarpeeksi. Eipä ole juuri sellaista kuusikohdetta eteen tullut, jossa ei kemeran ehdot täyttyisi. Luontaisesti syntyneissä kuusikoissa voi lehtipuun lisäksi myös kuusia olla hyvinkin runsaasti.

  arto

  Meillä paljon sellaisia kuusikoita joita ei koskaan raivattu ja kasvaa puhdas kuusikko. Ovat peltoistutuksia.

  Tolopainen

  Miksi niitä taimia pitää niin runsaasti olla Kemera kohteissa. Ei hyvä varhaishoito estä Kemeran saantia. On virheellinen käsitys, että sitä saa vain ryteikköihin.

  harrastelija metsuri

  Jos kuusikkoon on syntynyt luontainen leppä-, ja hiesvitseikko, silloin runkoja riittää.

  Näin on tapahtunut. Tutkin alueen perjantaina perin pohjin. Määrät täyttyy, pituudet ja paksuudet riittää. Nimittäin joskus kymmenkunta vuotta sitten pikkuse raivailin aluetta. Hommat oli silloin vähän muuallakin kuin Suomessa, saattoi mennä taas vuosi kun tuli palstalla pyörähdettyä sahan kanssa. Raivaus oli vähän ylimalkainen, pajut, lepät, koivut pois, luontaista kuusta ja mäntyä jäi jo silloin liikaa. En silloin hakenut mitään kemeroita, en viitiny ottaa siitä mitään riippaa kun ei tiennyt milloin sinne pusikkoon ehtii.

  Kuvasta jotenkin näkee kuinka propsipuun ympärillä on luontaista kuusta ja koivua.

  Svedu Petteri

  Onko tarkoitus tehdä itse? Jos on, niin aloittaisin heti suurimmista. 4 ha on aika suuri alue, jos tekee palkkatyön ohessa. Tee esim. 2-3 vuoden aikana.

  Jos teet energiapuuta (on hyvä hinta alueella), voit tehdä myös alkusyksystä, kun käsittelet kannot. Voi mennä myös ohuempaan.

  Jos joku ulkopuolinen ajaa, niin tee riittävän leveät ja suorat ajourat. Selvitä kalusto. Tee ajomiehelle sopivia ja helppoja kourakasoja.

  Jos itse sahaat, niin muista ottaa riittävästi pois, jotta ei jää liian tiukaksi.

  Tolopainen

  Kyllä jää 4ha ensiharvennus tekemättä sivuhommina moottorisahalla. Sen voi unohtaa, jos rajalinjat ja varastopaikan ehtii käydä raivaamassa, siihen jää noviisin  osuus.

  Jätkä

  Jos karvarangalle on hyvä kysyntä ja hinta, niin ehdottomasti siirtelykaatona kouraisuyksiöihin.

  Temppu on yksinketainen, mutta tekniikka pitää opetella – mielellään alan ammattilaisen opastuksella. Myös kaatokahvat kannattaisi hankkia.

  Ajourat lyhyinä lenkkeinä,ja mieluiten etukäteen suunnitellen ja jopa nauhoilla merkaten. Kun tekee suoralinjaiset ajourat, niin neljn metrin leveys riittää normaalille metsätraktorille ja – kuskille.

  Runkoluvun tarkistus neljän metrin kepillä ympyräkoealoin riittävän usein, myös ajouralta. 5 – 6 jäävää runkoa riittää , jos puut ovat jo 10 + metriä korkeita.

  kim1

  Juuri jos mikään kohde..,niin kannattaisi itse tehdä….,ja mielestäni ei pidä paikkaansa että liian suuri kohde töiden ohella…,itsekin aikoinaan töiden ohella 100 kiintokuuntion viikkovauhdilla puuta tein,toki oli vähän pakko kun mätäkuuta elettiin…,normi hankinta oli n.250 kiintoa… ,töiden ohella parin vuoden välein…,nyt toki olen vähän laiskistunut että tykkylumipuita jatuulenkaatoja etupäässä ainoastaan teen…

  Menninkäinen

  Kyllä meillä kuusikot ovat ensiharvennusvaiheessa niin sulkeutuneita ettei siellä oikeastaan kasva kuin kuusta. Taimikon aukko kohdissa sitten lehtipuuta. Raivaukset on tehty ajallaan eikä ole odoteltu silloisia kemeroita.

  pihkatappi

  Useimmiten reilu 2500 ”runkoa” metsässä ennen ensiharvennusta ja kun avaa ajourat ja harventaa välit, poistuma on yli 1500 runkoa. Hyvin hoidetuissa ja onnistuneissa kuusikoissa ei tietysti räippiä ole.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 48)