Keskustelut Metsänhoito Kuusen ensiharvennus

Viewing 8 replies - 41 through 48 (of 48 total)
 • Kuusen ensiharvennus

  Tagged: 

  Mikähän on arvon raadin neuvo harrastelijalle. Kyseessä 4ha noin 20 vuotta sitten istutettua kuusikkoa. Kävin tänään kävelemässä palstalla ja vähän mittailemassa. Rinnankorkeudelta ne on pääosin 10-15 cm. 3m ropseja pienimmistä tulisi 1kpl, suurimmista nippanappa 3kpl, eli mielestäni ei oikein tasakasvuista. Alueelle mahtuu muutamia muutaman aarin pläntteä, joissa kasvu on ollut hidasta, rinnankkorkeudelta 6-10cm. Mikähän olisi tuon pläntin ensiharvennus ajankohta. Pitäisikö ootella jokunen vuosi, jotta rungoista saa valtaosin 3 propsia, vai mitä pitäisi tehdä?

 • Jätkä

  Nyt voidaankin pohtia, onko tuo 2500 r/ha ollut oikea määrä puuntuottajan kannalta? Ainakin jos pitäydytään tavoitteessa, että keskikoko rungoilla on 100 litraa ns. ainespuuta, niin tuossa kasvatustiheydessä siihen pääseminen on kestänyt melko varmasti kymmenen vuotta pitempään kuin olisi 1800 rungon kanssa kestänyt. Puuta hehtaarilla olisi toki yhtä paljon molemmissa vaihtoehdoissa 20 vuotiaana ja samoin 30 vuotiaana, mutta Toisessa vaihtoehdossa kuitupuuta on ”kasvatettu” vähemmän ja harvennuksen jälkeen kasvamaan jätetyt puut olisivat parempikuntoisia, koska niillä on ollut enemmän tilaa ja eväitä / runko.

  No mitä hyötyä siitä on, että puut on kasvatettu ohjetiheydessä? Poistettavia runkoja on vähemmän ja ne ovat järeämpiä, eli hakkuukustannus on pienempi kuin hintelämmässä puustossa. Myös hakkuukoneen kuljettajalle työkohde on mielekkäämpi tehdä. Jäävä puusto on järeämpää ja voimakkaammassa kasvukunnossa.

  Timppa

  Meikäläisen havainnot ovat sellaiset, että 1500 runkoa/ha riittää täystyiheän kuusikon kasvattamiseen ja on myös kannattavampi korjata.

  Jätkä

  Tuo 1500 r/ha on varmaan silloin ihan hyvä tiheys, kun ollaan VT:llä kuusikossa. Kuitenkin ”kuusen pohja” pystyy kasvattamaan kuusta optimaaliseen tahtiin, vaikka sitä on isketty 1800 tainta. Periaatteessa osa taimista vioittuu niin, että niistä ei tule edes hiomopuuta ja osan jopa peurat ja kauriit kuorivat kuoliaaksi.

  500 kpl satalitraisia tekee leimikosta juuri korjuukelpoisen.

  pihkatappi

  Vähemmän kuitenkin on niitä kuvioita, missä ensiharvennuksen aikaan räipät mukaanlukien runkoluku alle 2500. Eri asia, mikä olisi optimi runkoluku. Jos tekee taimikonhoidon 1800 runkoon 3 metrin pituus vaiheessa, voi ensiharvennus vaiheessa hyvinkin olla leppiä ja muita räippiä ihan riittävästi. Poistettavien räippien ei tarvitse olla kuin puolet valtapuuston pituudesta.

  Jätkä

  Niin ja mitä sitten? Ennakkoraivaushan on päivän muotisana.

  pihkatappi

  Siitä kemerakelpoisuudesta vaan, että pääosa kuusikon enskoistakin on kemerakelpoisia poistuman perusteella, ei muuta.

  Visakallo

  Yllättävän paljon kuulee näkee sitä, että ei ole haettu kemeraa varhaisperkaukseen eikä taimikonhoitoon, mutta ennakkoraivaukselle sännättään oikein innoissaan silmät loistaen ilman mitään korvausta!

  jees h-valta

  Yllättävää on myös kuinka varkain kuusikko kasvaa. Olen hiukan ihmeissäni ollut kun tämä e-puuyritys oli löytänyt 1,3ha:n kuusikon ensiharvennuksen. Eli tarjosivat siihen hakkuuta ja olivat luulossa että on ilman muuta Kemera-kelpoinenkin. Mutta 2013 on haettu kun silloin tehtiin jo e-puuhakkuu jossa tosin kuuskon päältä poistettiin vain koivut. Odottelen siis muutaman vuoden ja nipanappa vielä keskivahvuus taitaa myöden antaa. tosi hurjasti kasvanut ala ja kun nyt ohi kulkiessani oikein sitä tarkastelin joukosta löytyy jo tukkityviä. Parikymmentä vuotta sekin kasvanut.

Viewing 8 replies - 41 through 48 (of 48 total)